Odesoje apsilankęs G. Landsbergis ragino pasiekti rusų karių pasitraukimą iš Zaporižios AE | KaunoDiena.lt

ODESOJE APSILANKĘS G. LANDSBERGIS RAGINO PASIEKTI RUSŲ KARIŲ PASITRAUKIMĄ IŠ ZAPORIŽIOS AE

  • 0

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį lankosi Ukrainos mieste Odesoje, kur pabrėžė, kad norint išvengti branduolinės katastrofos Europoje, būtina užtikrinti Zaporižios atominės elektrinės (AE) saugumą, o tam būtinas visiškas rusų okupacinių pajėgų išstūmimas, kurį turėtų padėti įgyvendinti tarptautinė bendruomenė bei koalicija.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija, G. Landsbergis susitiko su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

„Šiuo metu Maskvos režimas Zaporižios AE naudoja šantažui ir į branduolinį pavojų stumia visą Europą. Vienintelis būdas užkirsti tam kelią – nustatyti Zaporižios AE tarptautiniu mastu prižiūrimą saugią zoną bei išstumti iš ten Rusijos karius – okupantus. Manau, iš šios aklavietės padėtų išeiti tarptautinė koalicija,“ – pranešime sakė G. Landsbergis.

Ministrai lankėsi Odesos uoste, kur susitiko su Valstybinės įmonės „Odesos jūros prekybos uostas“ vadovybe. G. Landsbergis teigė, kad Lietuva rėmė pastangas atstatyti gyvybiškai tiek Ukrainai, tiek regionams už Europos ribų svarbius Ukrainos eksporto kelius. Jo teigimu, blokuodama Ukrainos uostus, Rusija išnaudoja sukeltą maisto trūkumą kaip svertą siekiant savo tikslų.

„Šiandien įsitikinome, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto veikia, nepaisant Rusijos bandymų manipuliuoti faktais,“ – sakė ministras.

G. Landsbergis taip pat susitiko su Odesos srities karinės administracijos viršininku Maksimu Marčenko, kuris ministrus supažindino su saugumo situacija Odesos srityje.

„Gerai suprantame, kad Ukraina kaunasi už mūsų laisvę ir saugumą. Lietuva toliau teiks visokeriopą paramą ir telks tarptautinės bendruomenės palaikymą Ukrainai“, – sakė G. Landsbergis.

G. Landsbergis trečiadienį taip pat lankėsi Moldovoje, kur užtikrino Kišiniovui humanitarinę ir ekspertinę paramą integracijos į Europos Sąjungą (ES) kelyje. Moldovoje ir Ukrainoje ministras lankėsi su Airijos užsienio reikalų ir gynybos ministru Simonu Coveney (Saimonu Koveniu).

Gairės: Gabrielius Landsbergis, vizitas Odesoje, Zaporižios AE, rusų kariai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS