Opozicija pirmalaikiams Seimo rinkimams pritartų, bet mano, kad jų nepalaikys valdantieji | KaunoDiena.lt

OPOZICIJA PIRMALAIKIAMS SEIMO RINKIMAMS PRITARTŲ, BET MANO, KAD JŲ NEPALAIKYS VALDANTIEJI

Opozicija sako, kad pritartų valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumo siūlymui inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, tačiau tvirtina, kad jų nepalaikys pati koalicija, todėl idėja žlugs.

Tokį siūlymą prezidiumas pateikė siekiant spręsti dėl savivaldos politikų neskaidriai naudojamų lėšų besiformuojančią politinę krizę, o jei iniciatyva nesulauktų palaikymo, konservatoriai žada svarstyti klausimą dėl Ingridos Šimonytės Vyriausybės atsistatydinimo.

„Užregistruos tą Seimo nutarimą (dėl pirmalaikių rinkimų – BNS), patys jam nepritars ir tada įsijungs tas trečias punktas – svarstyti apie Vyriausybės atstatydinimą. Vėl pasvarstys ir vėl nusvarstys, kad viskas čia labai gerai yra“, – penktadienį BNS sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

TS-LKD prezidiumo siūlymus jis vadino „dramos, paskelbtos ryte, paleista dūmų uždanga.“

Socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigė, kad partijos atstovai parlamente palaikys nutarimo projektą dėl pirmalaikių rinkimų, jei toks bus, tačiau šį konservatorių žingsnį vadino bėgimu nuo atsakomybės.

Pirmalaikiai parlamento rinkimai skelbiami, jeigu sprendimą dėl to priima trys penktadaliai visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 85.

„Šiandien rytą po Gabrieliaus Landsbergio kalbos atrodė, kad dangus griūva, o po prezidiumo išėjo, kad iš didelio debesies mažai lietaus“, – BNS sakė Socialdemokratų partijos vadovė.

Siūlymą dėl pirmalaikių rinkimų ji vadino laiko tempimu ir bėgimu nuo atsakomybės.

Vėl pasvarstys ir vėl nusvarstys, kad viskas čia labai gerai.

„Manau, kad čia oro virpinimas, laiko tempimas. Pirmiausia, manau, kad jie nori laimėti laiko. Nesuprantu, kodėl prezidiume negalėjo būti sprendimas, ko visi laukėme, dėl Vyriausybės perkrovos“, – BNS tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Pasak jos, dar keisčiau atrodo TS-LKD prezidiumo siūlymas konservatorių frakcijai parengti įstatymo pataisas dėl savivaldybių tarybų narių darbo apmokėjimo.

„Klausykite, negi tam reikia konservatorių partijos prezidiumo įpareigojimo? 50 Seimo narių negi patys nesuprato, kad tai jau turėjo būti padaryti prieš mėnesį“, – stebėjosi socialdemokratė.

Anot S. Skvernelio, demokratai taip pat nusiteikę pritarti konservatorių siūlymui dėl pirmalaikių rinkimų.

„Mes svarstysime frakcijoje, esame pasiryžę palaikyti, frakcijos dar bus posėdis ir tada spręsime“, – BNS kalbėjo jis.

Pasak politiko, prezidiumo siūlymu nukreipiamas dėmesys nuo trijų ministrų atsakomybės klausimo.

„Nieko naujo, viešųjų ryšių akcija nukreipiant dėmesį“, – pridūrė S. Skvernelis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis irgi teigė manantis, kad pirmalaikių rinkimų idėja palaikymo nesulauks, nors valdančiųjų siūlymui frakcija pritartų.

„Dabartinis šnekėjimas, toks, koks yra, jis skamba tikrai juokingai. Mes kreipsimės į Seimą, ar Seimas save paleis, ir po to mes svarstysime, ar atsistatydinti Vyriausybei. Čia yra du dalykai, kurie prieštarauja vienas kitam. Jeigu Seimas turi save paleisti, tai iš pradžių turi būti pripažinta, kad šita Vyriausybė negali dirbti arba nenori dirbti“, – BNS sakė R. Karbauskis.

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Mazuronis, vertindamas pirmalaikių rinkimų idėją, teigė, kad tai nesusikalbėjimo tarp koalicijos partnerių pasekmė.

„Jau kurį laiką tą matėm, bet jau akivaizdu, kad Seime ir pasisakymai ir vieši, ir nevieši buvo ultimatyvaus pobūdžio. Akivaizdu, kad ten normalaus santykio valdančiųjų daugumoj jau kurį laiką nebuvo ir tie sprendimai sunkiai priimami buvo. Tiesiog nesusitvarkymą ir negebėjimą dirbt valdančiojoj daugumoj dabar bandoma pridengti lėšų istorija“, – BNS sakė A. Mazuronis.

Anot jo, tikimybė, kad bus paskelbti Seimo pirmalaikiai rinkimai ar atstatydinta Vyriausybė, lygi nuliui.

„Akivaizdu, kad neįvyks nei vienas, nei kitas dalykas“, – sakė parlamentaras.

A. Mazuronis kalbėjo neatmetantis, kad pirmalaikių rinkimų idėją jo vadovaujama frakcija palaikys.

TS-LKD prezidiumas penktadienį sukviestas po to, kai švietimo, mokslo ir sporto ministrė konservatorė Jurgita Šiugždinienė premjerei įteikė atsistatydinimo pareiškimą, visuomenėje kilus abejonėms dėl 2019–2020 metais jos, kaip Kauno miesto savivaldybės tarybos narės, panaudotų 13,8 tūkst. eurų skaidrumo.

Konservatorių prezidiumas penktadienį nepasisakė, kaip reikėtų elgtis konkrečiai dėl J. Šiugždinienės, premjerė taip pat nėra atsakiusi, ar tenkins atsistatydinimo pareiškimą. Iki šiol Vyriausybės vadovė keliskart pakartojo pasitikinti ministre.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį savo ruožtu paragino trauktis iš pareigų tris ministrus – be švietimo ministrės, dar kultūros ir finansų ministrus, nes jie taip pat būdami Kauno tarybos nariai naudojo lėšas, kurių dabar negali pagrįsti.

Kauno miesto savivaldybės tarybos reglamentas nereikalauja iš politikų pateikti čekius, kam konkrečiai jie išleido avansu skiriamas išmokas.

Konservatorių lyderis G. Landsbergis penktadienį pareiškė, jog visuomenėje keliamų skaidrumo standartų neatitinka dauguma politikų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tukas

Na kokia opozicija šiame teisme tik partinės valkatos ir senos komunistų liekanos vaizduoja kad jie gina mūsų Lietuvių reikalus

lai jau jį strumia

O ir jis pac labai nori premjero antpečių. Tegul geriau jis ein shvabros musių lervų ir skėrių ėsti.

keliukų vagis

miega ir sapnuoja apie naują keliuką i valstybės piniginę,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS