Panevėžio valdantieji ieško būdų išvengti tiesioginio valdymo | KaunoDiena.lt

PANEVĖŽIO VALDANTIEJI IEŠKO BŪDŲ IŠVENGTI TIESIOGINIO VALDYMO

Panevėžio valdantieji ieško teisinių galimybių išvengti tiesioginio valdymo – opozicijai trečiąkart siūlant jau atmestą kandidatę į Etikos komisijos pirmininkus, bandoma suteikti pirmininko galias pavaduotojui.

Ketvirtadienį miesto taryba trečią kartą svarstys, ar pritarti siūlomai Viktorijos Polzunovaitės kandidatūrai į Etikos komisijos pirmininkes. Ši politikė priklauso opoziciniam rinkimų komitetui „Kurkime jaukų miestą KARTU“.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) praėjusią savaitę įspėjo, kad per mėnesį nepaskyrus pirmininko, Vyriausybei ir Seimui gali būti siūloma įvesti Panevėžyje tiesioginį valdymą.

Miesto vicemeras liberalas Valdemaras Jakštas neabejoja, kad šiai kandidatūrai ir vėl nebus pritarta, nes jai trūksta politinės patirties. Pasak jo, dilemą siūloma spręsti keičiant Etikos komisijos veiklos nuostatus, kad tarybai nepritariant pirmininko kandidatūrai, posėdžius šaukti galėtų išrinktas pavaduotojas.

„Rinksimės, tarsimės šiandien vakare. Bet jei mes jau vieną kartą nuomonę išsakėme, kandidatūrą vėl pateikė antrą kartą, savo balsavimu vėl parodėme, kad nuomonę pasakėme, manau, kad turėtų išlikti ta pati pozicija“, – BNS sakė vicemeras.

Jis teigė, kad valdantieji laikosi nuomonės, jog tiesioginis valdymas gali būti įvedamas tik dėl to, jei komisija neturi pirmininko ir ji negali veikti.

„Bet jei bus pavaduotojas, kuris gali kviesti posėdžius, komitetas gali svarstyti klausimus, tai darbas vyks. Vien dėl pirmininko – ar tai pakankamas argumentas įvesti tiesioginį valdymą?“, – svarstė V. Jakštas.

Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje tarnyba neprieštarauja sprendimui dėl pirmininko pavaduotojo funkcijų, kad Etikos komisijos veikla nebūtų paralyžiuota. Vis dėlto ji sako, kad tai neišspręs problemos iš esmės – pirmininkas, norint išvengti tiesioginio valdymo, turi būti paskirtas.

„Suplakame du klausimus – vienas klausimas yra pačios Etikos komisijos veikla ir jos pavaduotojas, antras – komisijos pirmininkas. Pačios komisijos pirmininkas yra kita tema. Ne, tai nesprendžia tiesioginio valdymo klausimo“, – BNS sakė tarnybos vyriausiasis patarėjas Aurimas Škutas.

Valdančiąją koaliciją Panevėžyje sudaro 16 politikų iš 27 atstovų: mero Ryčio Mykolo Račkausko komitetas „Atsinaujinančiam Panevėžiui“, „valstiečiai“, socialdemokratai ir liberalai.

Teisės aktai numato, kad tiesioginis valdymas savivaldybės teritorijoje gali būti laikinai įvedamas, jeigu savivaldybės taryba per nustatytą laiką nesudaro Vietos savivaldos įstatyme nustatytų savivaldybės tarybos komisijų ar nepaskiria šių komisijų pirmininkų.

Tiesioginio valdymo grėsmė kyla ir Širvintų rajono savivaldybei, nepatvirtinusiai net kelių skirtingų opozicijos teiktų kandidatų į Etikos komisijos pirmininkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS