Patenkino Generalinės prokuratūros prašymą: pradėjo tyrimą dėl parlamento VSD komisijos narių | KaunoDiena.lt

PATENKINO GENERALINĖS PROKURATŪROS PRAŠYMĄ: PRADĖJO TYRIMĄ DĖL PARLAMENTO VSD KOMISIJOS NARIŲ

Seimo Etikos ir procedūrų komisija patenkino Generalinės prokuratūros prašymą ir pradėjo tyrimą dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją tyrusios komisijos narių veiksmų.

Generalinė prokuratūra kreipimesi į parlamento etikos sargus nurodė, kad Seimo įsteigta specialioji VSD pranešėjo komisija savo veiksmų su prokuratūra nederino ir taip atskleidė pranešėjo asmens duomenis.

„Prokurorė kreipėsi į mus, prašo įvertinti, ar Seimo laikinoji tyrimų komisija nederindama savo veiksmų su Generaline prokuratūra ir atskleisdama pranešėjo asmens duomenis, reikalaudama pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo medžiagą nepažeidė Konstitucijos, įstatymų ir Konstitucinio Teismo suformuotos praktikos“, – kreipimąsi pristatė komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijai priklausanti parlamentarė Dovilė Šakalienė teigė, kad tai vienas rimčiausių kreipimųsi, kurios yra gavusi komisija.

„Iš esmės šis prašymas yra prašymas inicijuoti interpeliaciją Seimo nariams, kurie sudarė laikinąją tyrimo komisiją. Nes jeigu vis tik mūsų prašoma, ar jie nepažeidė Lietuvos Respublikos Konstitucijos, prašoma mūsų įvertinti komisijos tyrimą vykdančių Seimo narių teisėtumą. Tai tokiu atveju, mes nelabai turime kito pasirinkimo kaip tik pradėti tyrimą“, – posėdžio metu sakė D. Šakalienė.

„Nes negalima kalbėti apie laikinosios komisijos išvadas ir jų turinį, jeigu yra keliamas klausimas apie dėl pačios komisijos veiksmų teisėtumo“, – akcentavo ji.

Jai antrino ir Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas.

„Iš tiesų tai yra pakankamai rimtas kreipimasis į mūsų komisiją. Ir, aš manau, kad mes tyrimą turėtume pradėti, nes klausimai yra keliami labai rimti. Ir jeigu viena ar kita kryptimi pakryptų šis tyrimas, tai galimos būtų ir tam tikros pasekmės“, – pabrėžė A. Bagdonas.

Savo ruožtu konservatorius Antanas Matulas siūlė kol kas tyrimo nepradėti. Pasak jo, reikėtų pirma įsivertinti, ar toks tyrimas yra Etikos ir procedūrų komisijos kompetencijos rėmuose.

Visgi komisija nutarė tyrimą pradėti bendru sutarimu.

Kelis mėnesius vykusio tyrimo išvados meta šešėlį ant G. Nausėdos, VSD ir STT vadovų

Pirmadienį VSD pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją nagrinėjusi Seimo komisija patvirtino parlamentinio tyrimo išvadą. Po kelis mėnesius trukusių analizių ir keliolikos pareigūnų liudijimų konstatuota, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino tuometiniam kandidatui Gitanui Nausėdai, rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo aplinką. Seimo tyrėjai daro išvadą, kad VSD direktorių medžiaga apie kandidato aplinką pasiekė per patį G. Nausėdą arba jo pavedimu veikusį asmenį. Taip pat nurodoma, kad departamente surinkta informacija galėjo būti atskleista ir pačiam G. Nausėdai.

Tuo metu atsakinėti į komisijos pateiktus klausimus atsisakęs prezidentas, parlamentarų nuomone, kliudė Seimui vykdyti savo pareigas ir pažeidė Konstituciją bei priesaikos nuostatas gerbti ir vykdyti įstatymus.

Parlamentinis tyrimas meta šešėlį ir ant STT vadovo Lino Pernavo, kuris, kaip teigiama išvadose, piktnaudžiavo savo pareigomis, atsisakydamas pateikti komisijai kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktą informaciją bei klaidindamas komisijos narius.

Tyrimo išvadose taip pat skelbiama, jog parlamentinio tyrimo metu paaiškėjo, kad VSD tyrė galimus pažeidimus, finansuojant tuomečio kandidato G. Nausėdos rinkiminę kampaniją.

Taip pat išsiaiškinta, jog G. Nausėda bei jo rinkiminio štabo nariai 2018–2019 m. palaikė ryšius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais, su jais susitikinėdavo, o tapęs šalies vadovu šiuos asmenis kviesdavo į Prezidentūroje vykusius renginius. Pažymima, jog komisijai liudiję aukštas pareigas Prezidentūros kanceliarijoje einantys G. Nausėdos komandos nariai šią informaciją nuslėpė. Dėl to parlamentinė komisija ketina kreiptis į prokuratūrą.

Tyrimo komisija įvertino ir pažeidimus dėl pranešėjo T. Gailiaus atskleistos tapatybės – konstatuojama, jog už tai yra tiesiogiai atsakingas VSD direktorius D. Jauniškis.

Tyrimo išvadas dar turės patvirtinti Seimas – parlamentarams ketinama jas pateikti ketvirtadienį.

Prezidentas su išvadomis nesutinka ir pabrėžia, kad komisija yra politizuota

G. Nausėda netruko sureaguoti į parlamentinio tyrimo išvadas. Prezidentūros teigimu, tai „desperatiškas bandymas paveikti prezidento rinkimų rezultatus“ ir kartu mėginimas „diskredituoti valstybę ir jos konstitucinius principus“. Daukanto aikštė tikina, kad Seimo laikinoji komisija yra politizuota, o pateiktos išvados nukreiptos ne tik prieš prezidentą, bet ir daugelį valstybės institucijų.

STT vadovas L. Pernavas taip pat atmeta jo atžvilgiu itin kritiškas komisijos išvadas. Tarnybos direktorius nurodė aktyviai bendradarbiavęs su parlamentine komisija, tačiau užsiminė, jog keliami reikalavimai paviešinti kriminalinės žvalgybos informaciją gali pažeisti Konstitucijoje įtvirtintas vertybes.

Panašios pozicijos laikosi ir VSD – departamentas tvirtina, kad parlamentinio tyrimas remiasi selektyviai atrinkta informacija, o tendencingomis išvadomis „sudaromos prielaidos daryti politinį spaudimą žvalgybos ir teisėsaugos institucijoms“.

Savo ruožtu Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimo etikos sargus, prašant įvertinti, ar tyrimas vykdytas pagrįstai ir teisėtai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

dabar gen .prokuratura tirs VSD komisijos

nariu nuodemes , manau visus tyrejus pasodins [ ir su apyvatrpem paleis y laisve] nuoseda bus nublizgintas iki krikstolinio bliudo blizgesio ir pastatytas prezidenturos vitrinoje ...

"Pranešėjas" šioje nuotraukoje atrodo įspūdingai...

"Pranešėjas" šioje nuotraukoje atrodo įspūdingai...

Ir aš manau suįžūlėta buvo konservatorių

ir liberalių " patryyyyjotų " . Vyksta politinis spaudimas . Už poną prezidentą Nausėdą dar kartą nebalsuosiu ne dėl šių priežasčių .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS