Po sunaikinto įrašo skandalo – svarstymai viešai transliuoti pasitarimus | KaunoDiena.lt

PO SUNAIKINTO ĮRAŠO SKANDALO – SVARSTYMAI VIEŠAI TRANSLIUOTI PASITARIMUS

Ministrų kabinetas svarsto viešai transliuoti Vyriausybės pasitarimus, saugoti pasitarimų ir posėdžių vaizdo ir garso įrašus.

„Vyriausybė dirba atvirai ir neturi ko slėpti. Yra nuomonė, kad reikėtų ir Vyriausybės pasitarimus taip pat transliuoti internetu, daryti garso ir vaizdo įrašus ir juos saugoti analogiška tvarka, kaip ir Vyriausybės posėdžius. Be to, tiek Vyriausybės posėdžiai, tiek pasitarimai būtų viešai prieinami įvairiuose formatuose, informaciniuose kanaluose“ , – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Ministrų kabinetas pritarė tai numatančiam protokoliniam sprendimui.

Anot S. Skvernelio, tam reikėtų keisti Vyriausybės įstatymą, jame numatyti pasitarimų ir posėdžių vaizdo, garso įrašų saugojimo tvarką.

Premjeras sako, kad Vyriausybės kanceliarija pakeitimus gali būti parengti iki spalio 31 dienos – jis tikisi, kad Seimas pataisas priims dar šią sesija.

Po posėdžio S. Skvernelis sakė, kad tai daroma nebenorint kelti nereikalingų aistrų bei tam, kad „nebūtų skleidžiamas sąmoningas melas ir dezinformacija“.

Pasak jo, pasitarimų darbotvarkė nesikeis: ir toliau bus sprendžiami organizaciniai klausimai, išklausomos ataskaitos, apsvarstomos Vyriausybės pozicijos dėl Europos Sąjungos klausimų. Jis sako, kad neviešų diskusijų formatas bus perkeltas į ministrų pasitarimus.

„Žinoma, toks formatas bet kokiu atveju bus: susitinkame su ministrais įvairiuose formatuose, t.y. ministrų pasitarimai – jis ir išliks. Kalbame apie Vyriausybės pasitarimus, jie liks atviri“, – sakė jis.

Pastarosiomis savaitėmis tarp Vyriausybės ir žiniasklaidos bei opozicijos kilo įtampa dėl spalio 3-ąją vykusio Vyriausybės pasitarimo garso įrašo. Tuomet buvo svarstomas Registrų centro duomenų atvėrimo žiniasklaidai klausimas. Žurnalistams pareikalavus įrašo, Vyriausybė informavo, kad jis sunaikintas. Vėliau pašalinti ir vaizdo įrašų archyvai Vyriausybės „Youtube“ kanale ir „Facebook“ paskyroje.

Premjeras kartojo, kad sprendimą nesaugoti žiniasklaidos prašomo įrašo priėmė kanceliarija ir apie galimą jo atkūrimą ir paviešinimą neužsiminė.

Vyriausybės reglamentas numato, kad įrašomi Vyriausybės posėdžiai, apie pasitarimų įrašymą jame neužsimenama. Tuo metu Vyriausybės kanceliarijos darbo reglamentas numato, kad įrašomi ir posėdžiai, ir pasitarimai, o įrašai saugomi kanceliarijos archyve.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas šią savaitę pranešė kreipęsis į Vyriausybę su prašymu pateikti 2008-2012 metų Vyriausybės pasitarimų garso įrašus. Komitetas atlieka parlamentinį tyrimą dėl ankstesnių vyriausybių sprendimų tvarkant šalies finansus.

S. Skvernelis tikino, kad tokio įrašų archyvo nėra.

„Kai kurie kolegos, kaip ponas Kubilius ir ponas Olekas viešai, tiek savo feisbuke, tiek Seimo plenariniame posėdyje, melavo, kad turėjo galimybę pasiklausyti garso įrašų, kad jie buvo saugomi (...). Jų tiesiog nėra, nes jie nebuvo daromi, nebuvo saugomi“, – aiškino jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS