Pokyčiai: iš Seimo traukiasi medžiotojai | KaunoDiena.lt

POKYČIAI: IŠ SEIMO TRAUKIASI MEDŽIOTOJAI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Laisvalaikiu naujos kadencijos parlamentarai virsta kulinarais, puoselėja rožes, augina vištas, įsikūnija į Kolumbo riterius. Bet medžioklėse valstybės reikalų spręsti naujajame Seime nebeliks kam.

Elitas ieško nuotykių

Naujos kadencijos parlamentarai, pasibaigus posėdžiams, ne vienas sės prie knygos – kandidatuodami į Seimą savo anketose tarp pomėgių jie dažniausiai nurodė skaitymą.

Ne išimtis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) rinkimų sąrašo vedlė Ingrida Šimonytė, minima kaip galima būsima premjerė. Be literatūros, tarp jos pomėgių dar yra muzika ir gėlininkystė.

Ligšiolinis premjeras Saulius Skvernelis per laisvas minutes domisi istorija, mina dviratį, žaidžia krepšinį, sodininkauja. Ir tai ne viskas. Kai kuo jis panašus su galingiausia pasaulio moterimi Vokietijos kanclere Angela Merkel – abiejų aistra ir kulinarija.

Skanu: premjeras S.Skvernelis domisi kulinarija.

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis laisvalaikiu dažniausiai skaito arba bėgioja.

Literatūrai, bet ne grožinei, o socialinių mokslų savo laisvalaikį skiria ir rinkimų sensacijos – Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė. Jauna politikė dar spėja domėtis ir muzika, sportu. Tarp savo hobių ji nurodo ir nuotykius.

Adrenalinas: tarp Laisvės partijos pirmininkės A.Armonaitės pomėgių – nuotykiai.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pomėgių arsenale yra literatūra, bet ne tik – ir fotografija, teatras, istorija. Beje, Seime gana nemažai besidominčiųjų fotografija.

Šachmatų didmeistrės, 2011-ųjų Europos šachmatų čempionės, o dabar Liberalų sąjūdžio lyderės Viktorijos Čmilytės-Nielsen gyvenime vis dar svarbią vietą užima šachmatai. Laiko lieka ir knygoms, taip pat ji mėgsta keliauti. Šachmatų gerbėjų Seime taip pat bus ne vienas – dar ir socialdemokratas Julius Sabatauskas, konservatorius Vytautas Kernagis, "valstietis" Giedrius Surplys. Daug mėgstančiųjų keliauti.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas nuo mažų dienų meškerioja, tikisi, kad ir jo vaikai perims šį hobį. Beje, socialdemokratas Seime turės su kuo pasišnekėti, ar gerai kibo, nes žvejų čia bus nemažai – tarp jų ir jo bendrapartietis Linas Jonauskas, ir "valstietis" Kęstutis Mažeika, ir konservatorius Laurynas Kasčiūnas, ir liberalas Kęstutis Glaveckas, ir Laisvės partijos atstovė Evelina Dobrovolska.

Bet meškerė – ne vienintelė G.Palucko aistra. "Kaip ir daugelis lietuvių, mėgstu žaisti krepšinį, tačiau su amžiumi tarp varžybų reikia daryti vis ilgesnes pertraukas kūnui atsigauti. O prieš gerus metus susidomėjau vištų ir ančių auginimu. Mieste to nedarau, bet sodyboje kaime džiugina jau nemenkas būrys paukščių", – didžiuojasi pradedantysis paukštininkystės specialistas.

Ūkiškas: socialdemokratų lyderis G.Paluckas kaime augina vištas ir antis.

Pomėgių – per dešimt

Darbo partijos (DP) sąrašo vedliui Vigilijui Juknai patinka aktyvus poilsis gamtoje ir kelionės. Kur kas išskirtinesni jį reitinguojant aplenkusio šios partijos debiutanto Antano Guogos pomėgiai. Jo aistros – sportinis pokeris, joga, krepšinis, lauko tenisas. A.Guoga – ir žinomas filantropas, skaito paskaitas skaitmeninių įgūdžių, verslo pradžiamokslio, fintech ir blockchain galimybių temomis.

O bene plačiausią – per dešimties pomėgių spektrą nurodė kitas DP naujokas Mindaugas Puidokas. "Nuo vaikystės myliu krepšinį ir "Žalgirį", esu profesionalus Lietuvos ir Kauno krepšinio lygų teisėjas. Kiti pomėgiai – skaitymas, sveika gyvensena, Baltų kultūra ir senovės istorija, jodinėjimas, lauko tenisas, ekologija, pažintinės kelionės, politika, biologinė medicina, hermeneutika tarptautiniuose santykiuose ir civilizacijų raidoje", – vardija M.Puidokas. Domėjimasis hermaneutika – filosofijos kryptimi, dar senovės graikų apibrėžta kaip mįslingų dievybės pranešimų perteikimas žmonėms suprantama kalba, – tikrai retas pomėgis.

Įvairovė: "darbietis" M.Puidokas turi per dešimt pomėgių – nuo krepšinio, sveikos gyvensenos ir baltų kultūros iki ekologijos, biologinės medicinos ir hermeneutikos.

Daug kas įdomu ir Laisvės partijos atstovei Monikai Ošmianskienei. "Mokykloje buvau labai atsidavusi sportui, šiandien daugiau domiuosi menu, genetika, mokslo ir informacinių technologijų pasiekimais", – sako Seimo naujokė.

Įvairus sveikatos apsaugos ministro "valstiečio" Aurelijaus Verygos laisvalaikis. Jis ne tik skaito knygas, užsiima veikla Šaulių sąjungoje, bet ir domisi radioelektronika, numizmatika, medžio darbais.

"Menininko, kaip ir politiko, gyvenimas neatsiejamas nuo kelionių. Kaip ir profesionali muzika visą sąmoningą gyvenimą tapo gyvybiškai svarbiu pomėgiu drauge su teatru ir literatūra. Kaip ir aktyvus sportas plaukiojant baseine ar aktyviai vaikštant po gimtąsias apylinkes", – vardija konservatorius operos dainininkas Vytautas Juozapaitis.

Nuo sovietmečio medžioklė buvo valdžios žmonių laisvalaikio praleidimo būdas, kur ir postai skirstyti, ir net valstybės sienos ribos brėžtos, bet dabar tarp jau išrinktų Seimo narių medžiotojai vos du.

O socialdemokratė Dovilė Šakalienė sako, kad skaityti išmoko būdama pusketvirtų metukų, ir nuo to laiko skaito visur ir visada. Nuolat ir rašo. "Rašydama straipsnius ar literatūrinius tekstus pamirštu laiką, nejaučiu alkio ar nuovargio. O karantino vakarais, po ilgų posėdžių, vėl atradau piešimą. Geriausias poilsis man – laikas su šeima ir augintiniais. Suradau namus devyniems benamiams katinukams, tris priglaudėme patys. Kai pervargstu, praktikuoju tylos meditaciją", – pasakoja D.Šakalienė.

Universalūs ir konservatoriaus Kęstučio Masiulio pomėgiai. "Mėgstu dailę, meną, meistrauti, darbą sode, elektroniką, skaityti grožinę ir mokslo literatūrą", – vardija politikas.

Pusmaratoniai, imtynės

Antras pagal populiarumą po knygų parlamentarų pomėgis – sportas, o dažnas randa laiko ir tam, ir tam. Štai konservatoriui Audroniui Ažubaliui patinka ne tik mokslinė istorinė literatūra, bet ir kalnų slidinėjimas, taip pat žvejyba, ūkio darbai sodyboje. Jis yra ir Šaulių sąjungos narys.

Parlamentarai domisi tikrai ne tik lietuvių religija vadinamu krepšiniu. Su Laisvės partija į Seimą patekusio Vilniaus universiteto buvusio rektoriaus Artūro Žukausko pomėgis – orientavimosi sportas ir sportinė radiopelengacija, dar vadinama lapių medžiokle, kurioje sportininkai, naudodamiesi kryptiniais radijo imtuvais, miške ieško paslėptų siųstuvų.

"Valstietis" Giedrius Surplys – šachmatų kandidatas į sporto meistrus, be to, net yra nubėgęs pusmaratonį. Jam patinka ne tik sportas, bet ir muzika, istorija. Jo bendrapartietis Dainius Gaižauskas – graikų-romėnų imtynių, atletinės gimnastikos entuziastas. Jis taip pat domisi ir informacinėmis technologijomis. LVŽS atstovų Luko Savicko aistra – vandens bei kalnų sportas, filmai, literatūra, istorija, o Rūtos Miliūtės – buriavimas, pomėgiai – knygos, kelionės, teatras.

Beje, buriuotojų Seime bus ir daugiau, pavyzdžiui, konservatorė Jurgita Šiugždinienė, dar mėgstanti ir bėgioti bei skaityti knygas. O jos bendrapartietės Agnės Bilotaitės pomėgis – automobilių sportas. Ji taip pat domisi tapyba, mėgsta keliauti. Konservatorius Jurgis Razma žavisi dviračiais, atletine gimnastika. Be to, jam patinka klausytis, muzikos, dirbti darže ir sode. Jis – dar ir Žemaičių kultūros, Plungiškių draugijų narys.

"Darbiečio" Andriaus Mazuronio laisvalaikis – lauko tenisas, bėgimas ir motociklai.

Domina ne tik klasika

Menu domisi kiek mažiau nei literatūra ar sportu, bet tikrai daug parlamentarų. Profesionali pianistė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir tapusi politike tebesidomi muzika. Jai taip pat patinka kinas ir fotografija. Susidomėjusiųjų fotografija Seime bus ne vienas.

Konservatorius Arvydas Anušauskas, be savo politinės veiklos, žinomas kaip 36 knygų autorius, bendraautoris ir sudarytojas, tarp kurių pastaraisiais metais išleistos "KGB. Visiškai slaptai", "Lietuvos žvalgyba", "Aš esu Vanagas" ir kitos. Bet jį domina ir fotografavimas. Tarp A.Anušausko hobių – ir kalnų turizmas, futbolas.

Seime debiutuosiantis konservatorius Arūnas Valinskas domisi muzika, istorija, geopolitika, lingvistika, religijotyra. Muzika, taip pat literatūra domisi ir į Seimą po 20 metų pertraukos grįžtanti TS-LKD veteranė Laima Liucija Andrikienė. Kovo 11-osios akto signatarė – jaunimo darbų konkursų, vaikų globos namų, daugiavaikių šeimų, jaunųjų menininkų, tremtinių ir politinių kalinių, pagyvenusių žmonių, Katalikų bažnyčios, labdaros organizacijų, kultūros ir meno projektų rėmėja.

O tarp Laisvės partijos atstovo Tomo Vytauto Raskevičiaus pomėgių – teatras, literatūra, sportas ir populiarioji "queer" kultūra. "Queer" terminas anksčiau taikytas homoseksualiems asmenimis, bet dabar jo prasmė prasiplėtė į visų, prieštaraujančių esamoms normoms, reikšmę.

Riteris ir siuvinėtoja

Kai kurie naująją kadenciją dirbsiantys Seimo nariai laisvalaikiu užsiima gana reta veikla, dalyvauja retai girdimų organizacijų veikloje. Štai konservatorius Žygimantas Pavilionis yra organizacijos "Kolumbo riteriai" Lietuvoje narys. Tai 1882 m. įsteigta vyrų katalikų organizacija, kurios pagrindas – švietėjiška, labdaringa, religinė veikla, pagalbos teikimas socialiai remtiniems, nukentėjusiems nuo karo, sergantiems, neįgaliems žmonėms. Nors pati bendruomenė nėra slapta, tačiau jos nariai privalo duoti tylėjimo įžadus, neatskleisti organizacijos apeigų. Kolumbo riteris buvo JAV prezidentas Johnas F.Kennedy, daug šios organizacijos narių yra paskelbti šventaisiais. Juo yra Lietuvos arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Ž.Pavilionis yra ir Lietuvos šaulių sąjungos, Lietuvos ambasadorių klubo narys, asociacijos Sąjūdžio prieš Astravo AE steigėjas. Tarp jo pomėgių – kovos menai, knygų skaitymas, kelionės.

Kitas konservatorius Vytautas Kernagis ne tik mėgsta knygas, bet ir šachmatus, domisi aviacija, astronomija, fotografija. Jo bendrapartietis Dainius Kreivys laisvalaikiu ne tik skaito ar mina dviratį – tarp jo hobių bitininkystė ir kompiuteriniai žaidimai.

O "valstietės" Agnės Širinskienės aistros – skaitymas, siuvinėjimas, rožių auginimas. Padirbėti darželyje ar darže mėgsta ne vienas parlamentaras, bet siuvinėtoja A.Širinskienė vienintelė.

Grožis: "valstietė" A.Širinskienė mėgsta siuvinėti ir auginti rožes.

Prieš gerus metus susidomėjau vištų ir ančių auginimu. Mieste to nedarau, bet sodyboje kaime džiugina jau nemenkas būrys paukščių.

Skirtingos kartos

Seime keičiasi kartos, o drauge ir parlamentarų pomėgiai. Nuo sovietmečio medžioklė buvo valdžios žmonių laisvalaikio praleidimo būdas, kur ir postai skirstyti, ir net valstybės sienos ribos brėžtos, bet dabar tarp jau išrinktų Seimo narių medžiotojai vos du. Abu – LVŽS atstovai: aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, be šio pomėgio dar turintis ir kitų – žūklę, darbą sode, knygas, ir ligšiolinis Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, mėgstantis ir keliauti po dar nepažintas Lietuvos vietas. Palyginkime: senajai politikų kartai atstovavusių Socialdemokratų darbo partijos vien pirmajame dešimtuke medžiotojų buvo net keturi. Bet Seime neliko šios partijos, mažėja politikos senjorų, o kartu ir medžiotojų.

Vienija: LVŽS atstovaujantys K.Mažeika ir A.Stončaitis (nuotraukoje) beliko du medžiotojai, o tokių anksčiau buvo kur kas daugiau.

Nauja politikų karta – kiti pomėgiai. Naujos ir pagal jos narių amžių jauniausios Laisvės partijos beveik visi atstovai Seime – aktyvūs visuomenininkai, žmogaus teisių gynėjai. "Pagalba pažeidžiamiausiems žmonėms ir gyvūnams", – taip savo gyvenimo pomėgius apibrėžia šios partijos narė Morgana Danielė.

Aktyvūs visuomenininkai ir kitų partijų jaunesnės kartos atstovai. Štai konservatorius Paulius Saudargas sako, kad labiausiai jis mėgsta skaityti ir rašyti. Bet jis yra ir Sąjūdžio prieš Astravo AE, visuomeninės organizacijos "Už pilietinę visuomenę", Šaulių sąjungos narys, istorinės atminties ekspedicijų tremties ir partizaninio pasipriešinimo keliais vadovas ir dalyvis. Jo bendrapartietis Laurynas Kasčiūnas laisvalaikiu ne tik skaito knygas ir žvejoja. Jis taip pat Sąjūdžio prieš Astravo AE narys, Ronaldo Reagano laisvės centro narys.

"Darbietės" Ievos Kačinskaitės-Urbonienės pomėgiai – skaitymas, aktyvus laisvalaikis su šeima, kelionės, šokiai, ji aktyviai dalyvauja Naujamiesčio bendruomenėms, jaunimui ir tėvų interesams atstovaujančių asociacijų veikloje.

Socialdemokratė Orinta Leiputė be to, kad jai patinka sodininkystė ir kelionės, yra gyvūnų globa užsiimančios organizacijos savanorė.

Atjauta: socialdemokratė O.Leiputė rūpinasi gyvūnų gerove ir savanoriauja keturkojų prieglaudoje.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras LVŽS atstovas Linas Kukuraitis laisvalaikiu stengiasi prisidėti prie jaunimo ir bendruomenių ugdymo. Jam taip pat patinka skaityti knygas, sportuoti – žaisti krepšinį, bėgioti, buriuoti ir aktyviai leisti laiką su šeima ar atskirais jos nariais. O šeima didelė – net penki vaikai.

Nemažai ir kitų parlamentarų tarp pomėgių nurodo labai žemišką norą tiesiog būti su savo artimaisiais, padirbėti sodyboje, pasivaikščioti gamtoje. "Valstietis' Tomas Tomilinas vardija: "Gamta, kaimas, tikras maistas, skaitymas, istorija." Laisvės partijos nariui Vytautui Mitalui tobulas laisvalaikis – kelionės, knygos, geras vynas. "Darbiečiui" Valentinui Bukauskui – tai sodininkystė, maisto gamyba, muzika. Liberalo Eugenijaus Gentvilo pomėgiai – skaitymas, kelionės, poilsis ir darbas gamtoje, socialdemokratų atstovės Vilijos Targamadzės – poezija ir laisvalaikis gamtoje, o konservatoriaus Mato Maldeikio – ne tik knygos, kinas ir sportas, bet ir pirtis.

Karštis: tarp konservatoriaus M.Maldeikio pomėgių – pirtis.


Slyvų pyragas, žaisliniai autobusai, tango

Pasaulio didieji politikai taip pat turi įvairiausių pomėgių. Vokietijos kanclerė Angela Merkel – puiki virtuvės šefė, o jos firminiai patiekalai – bulvių sriuba, jautienos kepsnys ir slyvų pyragas. Ji taip pat yra futbolo aistruolė.

Retas buvusio britų politiko Boriso Johnsono pomėgis – iš dėžių nuo vyno gaminti žaislinius autobusus. Įtakingas Lenkijos politikas Jaroslawas Kaczynskis yra prisipažinęs, kad ilgai neužmiega, tad žiūri televizorių, o mėgstamiausias reginys jam yra rodeo.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas dešimt metų mokėsi fortepijono klasėje muzikos mokykloje. Jis ne tik geras pianistas, bet ir karaokės mėgėjas. Beje, buvęs Italijos premjeras skandalingasis Silvio Berlusconi puikiai groja pianinu, gitara ir kontrabosu, moka dainuoti. Studijų laikais pinigų jis prisidurdavo koncertuodamas kruiziniuose laivuose.

JAV eksprezidentas Barackas Obama mėgsta krepšinį ir kolekcionuoja komiksus, yra aistringas Žmogaus voro ir barbaro Konano komiksų gerbėjas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kasdien plaukioja baseine ir kilnoja svarmenis.

Įdomių pomėgių turi ir pasaulio dvasiniai vadovai. Viena iš popiežiaus Pranciškaus aistrų – kaip ir daugelio argentiniečių – tango, kurį jaunystėje jis mėgo šokti. O Dalai Lamai patinka taisyti laikrodžius ir dirbti sode.

Šaltinis: "Politico", "The Moguldom nation", businessinsider.com

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

AK

Vadinkime aiškiai sušaudytojais.

Taip ir patkėjau

Kaip gražiai nušviesti mūsų valdantieji. Na tiesiog šventieji. Gėlytes augina, svogūnėlius, dviračiu važiuoja, karvytes puoselėja vainikais jas dabina, knygutes skaito (nebent detektyvus) ir ble nesikeikiant: ar turit tam laiko? Juk kiekvienam jūsų yra tarnai: namų tvarkytojos, kiemsargiai arba nedirbančios žmonos. Beje, ko to armonika visą laiką žvengia? Jai kas nors prieš fotkių darymą kažkas kutena tam tikroj vietoj?

ALGIS

Kam tie medžiotojai , jeigu b e b r ų nebeliko .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS