Dėl galimų pažeidimų per rinkimus atliekami 7 ikiteisminiai tyrimai: pranešta ir apie agitaciją | KaunoDiena.lt

DĖL GALIMŲ PAŽEIDIMŲ PER RINKIMUS ATLIEKAMI 7 IKITEISMINIAI TYRIMAI: PRANEŠTA IR APIE AGITACIJĄ

Lietuvos policija atlieka septynis su savivaldos rinkimais susijusius ikiteisminius tyrimus, apie galimus rinkimų pažeidimus pareigūnai nuo vasario gavo 80 pranešimų.

„Visi ikiteisminiai tyrimai buvo pradėti dar iki balsavimo sekmadienį, šiandien gauta pranešimų tik apie neleistiną agitaciją. Rinkimai vyksta ramiai“, – BNS sekmadienį sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Pasak jo, sekmadienio rytą gauti keturi pranešimai apie galimus balsavimus už atlygį Vilniaus apskrityje, dar vienas pranešimas gautas iš Tauragės apskrities, tačiau dėl jų ikiteisminiai tyrimai nėra pradėti. Rinkimų dieną taip pat gauta apie dešimt pranešimų apie agitacijos pažeidimus.

Du ikiteisminius tyrimus dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise atlieka Alytaus apskrities pareigūnai.

Be to, buvo gauta informacija, kad Telšiuose, Žemaitės gatvėje, keturiems rinkėjams buvo pasiūlyta balsuoti už nurodytą asmenį, jiems žadėtas 5 eurų piniginis atlygis.

Klaipėdoje irgi įtariama, kad buvo atvežtas asmuo, kuris galimai balsavo už atlygį.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo trukdymo pasinaudoti rinkimų teise taip pat atliekamas ir Švenčionių rajone.

Kaip pranešė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos, kad iš Švenčionėlių miestelio keli asmenys automobiliu bus vežami į Švenčionių mieste esančią rinkimų apylinkę, kad, įtariama, už atlygį balsuotų išankstiniuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose.

Dėl galimų pažeidimų per savivaldos rinkimus dar du ikiteisminius tyrimus pagal tą patį straipsnį atlieka Utenos apskrities policija.

Baudžiamasis kodeksas už psichinės prievartos, apgaulės panaudojimą prieš teisę balsuoti ar būti renkamam turintį asmenį arba jo papirkimą numato viešuosius darbus, baudą, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki ketverių metų.

Jei šie veiksmai buvo atliekami sistemingai arba dėl jų rinkimai ar referendumas pripažinti negaliojančiais, asmuo gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Nuo antradienio ir ketvirtadienio vyko išankstinis balsavimas, penktadienį balsuota specialiuosiuose punktuose ir namuose. Pagrindinis balsavimas savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose vyksta sekmadienį.

Šiuose rinkimuose renkami 1498 savivaldybių tarybų nariai ir 60 merų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Klpd.

man tai tas agitacijos įstatymas draudžiantis rinkimų dieną agituot, juokingas.Va jeigu kas verstų už vieną ar kitą kandidatą balsuoti, tai būtų kita kalba...Kam dabar kas gali pakenkt pliurpimu jei aš nuėjes į kabinike užbraukysiu brūkšnelius kaip man reik o ne kaip kam sakiau ar žadėjau?:D)

nuomonė

O straipsniai su Skverneliu visur-ne agitacija,jo kalbėjimas apie tai,su kuo neis į koaliciją taryboje-ne agitacija.nesuprantu.Ka syra agitacija tada?

to-kažin

eEr rinkimus galėtų paleisti Lietuvos himną :) Tarybiniais laikais grodavo muzika, pirmiems atėjusiems duodavo prizus- dovanas, o dabar- tylu ramu :( Kažkaip nyku ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS