Politikas susitikime su rinkėjais: kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis | KaunoDiena.lt

POLITIKAS SUSITIKIME SU RINKĖJAIS: KAS NEBALSUOS UŽ MANE, GALĖS ŽYDŲ KAPINĖSE LAIDOTIS

  • 27

Lietuvos žydų bendruomenė ketvirtadienį kreipėsi į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininką Gabrielių Landsbergį dėl partiečio, Raseinių rajono Nemakščių miestelio seniūno pasisakymo, vadindama jį antisemitiniu.

Taip bendruomenė sureagavo į Raseinių rajono leidinio „Visuomenės balsas“ publikaciją apie Remigijaus Laugalio pasisakymus susitikime su rinkėjais. Politikas teigė: „Kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis.“

„Šie įžeidžiantys, žydų tautybės žmones iš visos visuomenės išskiriantys žodžiai yra atvirai antisemitiški, kurstantys neapykantą ir baimę. Maža to, jie buvo pasakyti ypatingai jautriu metu, kai visas pasaulis minėjo Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną“, – rašoma Lietuvos žydų išplatintame pranešime.

Anot litvakų bendruomenės, į Raseinių rajono savivaldybės tarybą su dabartiniu meru, konservatoriumi Andriumi Bautroniu kandidatuojantis seniūnas pažemino „ir patį miestelį bei pademonstravo savo krašto istorijos neišmanymą“.

„Nemakščių senosios žydų kapinės dėl savo kultūrinės istorinės ir reikšmės 1993 metais įrašytos į Kultūros vertybių registrą ir yra saugomos valstybės“, – nurodoma pranešime.

Lietuvos žydų bendruomenė taip pat kreipėsi ir į Raseinių merą Andrių Bautronį bei patį pasisakymo autorių, tikėdamasi nedviprasmiškos reakcijos.

Aš ypatingai žydų kapines prižiūriu, jos nušienautos, tvoros dažomos, atvažiuoja žydų palikuonys, aš juos nuvedu, aprodau.

Žodžiai „išimti iš konteksto“

Pats Nemakščių seniūnas BNS teigė, kad jo žodžiai „išimti iš konteksto“. Pasak R. Laugalio, jis kalbėjo apie tokias apylinkėse sklandančias kalbas, tačiau ši dalis neminima nei publikacijoje, nei vaizdo įraše socialiniuose tinkluose.

„Nei aš agituoju, nei aš tokias kalbas skleidžiu. (...) Aš ypatingai žydų kapines prižiūriu, jos nušienautos, tvoros dažomos, atvažiuoja žydų palikuonys, aš juos nuvedu, aprodau“, – kalbėjo seniūnas.

Savo ruožtu Raseinių meras A. Bautronis sako, kad vaizdo įrašas, publikuotas socialiniuose tinkluose, neatitinka tikrovės – juo siekiama sukompromituoti, pakenkti komandai prieš artėjančius savivaldos rinkimus.

„Vaizdo įraše iškirpti svarbiausi Raseinių rajono Nemakščių seniūnijos seniūno, TS-LKD nario Remigijaus Laugalio žodžiai. Prieš ištardamas visų plačiai cituojamus žodžius seniūnas sakė, jog konkurentai kalba, „kad kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis“, – komentare BNS teigė meras.

Anot jo, seniūnas su gyventojais dalijosi konkurentų skleidžiamos informacijos, neatitinkančios realybės, pavyzdžiu ir tokiu būdu ragino neapsigauti.

„Susirinkime dalyvavo ne vienas žmogus, tarp jų – ir aš, bet kas galėtų paliudyti, kad seniūno, TS-LKD nario žodžiai išimti iš konteksto. Žydų bendruomenė ir žydų paveldas yra neatskiriama Raseinių krašto dalis, kurią ypatingai vertiname ir puoselėjame“, – sakė A. Bautronis.

„Bendravau ir su pačiu seniūnu, jis planuoja kreiptis į Visuomenės informavimo etikos komisiją dėl vietos žurnalisto Mariaus Aleksiūno skleidžiamos klaidinančios informacijos“, – pridūrė jis.

GALERIJA

  • Politikas susitikime su rinkėjais: kas nebalsuos už mane, galės žydų kapinėse laidotis
Remigijaus Laugalio feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

as

Raseinių rajono seniūnas Remigijus B.y.b.g.a.l.y.s negražiai pasisakė apie žydų kapines---------------------------llllllllllllll

JONAS

Tiesiog juokas ko nori ta kvarksė ar dar mažai pinigėliu iš lietuvos išplėšė

kauniete

Tiesiog Nemakščio seniunas dabar už nieka terorizuojamas tos žydelkos Ir dar įdomu kodėl žydė skaito kad tai ju kapinės ju žemė Jeigu žydai sumokejo lietuvai už ta žeme 45 000 000 tai surtinku pone žydelka kad tai jūsu neliečiamybė bet ir tai kur čia nusikaltimas tame pasakyme Atsipeikėk pone žyde ir neieškok slieku ant asfalto nes tas asfaltas lietuvo ir palik seniuna ramybėje kas kas tik tu čia nereikalinga o ne lietuvis seniunas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS