Politinę krizę Moldovoje L. Linkevičius ragina spręsti taikiai | KaunoDiena.lt

POLITINĘ KRIZĘ MOLDOVOJE L. LINKEVIČIUS RAGINA SPRĘSTI TAIKIAI

  • 4

Politinę krizę Moldovoje Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ragina spręsti taikaus dialogo būdu.

Moldovoje susidariusią situaciją L. Linkevičius pirmadienį aptarė su šeštadienį Moldovos parlamento patvirtintos Vyriausybės vadove Maja Sandu, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Anot pranešimo, pašnekovė patikino ministrą, kad naujoji koalicija yra tvirtai įsipareigojusi vesti šalį europine kryptimi ir vykdyti reformas, įgyvendinant Asociacijos su Europos Sąjunga susitarimą.

L. Linkevičius savo ruožtu teigė, kad parlamento rinkimuose išreikšta Moldovos piliečių valia turi būti gerbiama ir vykdoma laikantis demokratijos ir teisės viršenybės principų.

„Raginame politines partijas nedidinti įtampos ir rasti išeitį iš konstitucinės krizės dialogo ir taikaus sprendimo būdu“, – pranešime cituojamas ministras.

L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva atidžiai stebi situaciją.

„Nuosekliai remiame Moldovos europines aspiracijas, o apie tolesnį šalies kelią spręsime pagal realius darbus ir reformas. Moldovos, asocijuotos šalies, ateitis rūpi Lietuvai“, – sakė ministras.

Anot  pranešimo, pokalbio metu L.Linkevičius informuotas apie planus pakeisti rinkimų sistemą iš mišrios į proporcinę, remiantis Europos Tarybos Venecijos komisijos rekomendacijomis.

M. Sandu taip pat paneigė abejones dėl Padnestrės konflikto sprendimo, pabrėžusi, kad jos vadovaujama Vyriausybė niekada nesutiks su Moldovos federalizacija.

Moldovoje sekmadienį komplikavosi politinė krizė, naujajam laikinajam prezidentui paleidus parlamentą ir sušaukus rinkimus po kelis mėnesius trukusių prorusiškų ir proeuropietiškų parlamentarų ginčų.

Po vasario rinkimų Moldovoje jokia partija negavo aiškios daugumos ir parlamentarams nepavyko suformuoti dirbti galinčios Vyriausybės. Šeštadienį parlamentas patvirtino naują Vyriausybę, paremtą beprecedenčiu prorusiškų ir proeuropietiškų jėgų aljansu.

Vyriausybė buvo suformuota nepaisant Konstitucinio Teismo penktadienio sprendimo, kad turėtų būti surengti nauji rinkimai.

Sekmadienio rytą Konstitucinis Teismas laikinai nušalino nuo pareigų prezidentą Igorį Dodoną ir pavedė premjero pareigas einančiam Pavelui Filipui eiti valstybės vadovo pareigas. P. Filipas sekmadienį pasirašė dekretą, kuriuo paleido parlamentą ir sušaukė pirmalaikius rinkimus. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Italas

Jums dar nenusibodo tie puspročiai?

geriau

varyk pas britus sprest brexito tai svarbiau uz chacholus ir kt ....

Kkkl

Von kieulasnuki,atsibodai išgama tu ,Lietuvos naikintojau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS