Politologai: S. Skvernelis ir R. Karbauskis pasirinko gąsdinimo taktiką | KaunoDiena.lt

POLITOLOGAI: S. SKVERNELIS IR R. KARBAUSKIS PASIRINKO GĄSDINIMO TAKTIKĄ

Politologai ketvirtadienį išsakytiems kandidato į prezidentus premjero Sauliaus Skvernelio bei „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio teiginiams apie tai, kas nutiktų, jei ne jie nelaimės Prezidento ir Europos Parlemento rinkimus, labai griežti.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio, R. Karbauskis prakalbęs apie galimybę palikti valdančiąją daugumą, tiesiog gąsdina visuomenę ir elgiasi vaikiškai, tuo tarpu Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė pastebi, kad ketvirtadienį prezidentinę programą pristatęs S. Skvernelis taip ir nesiryžto vykdomoje kampanijoje į šalį padėti Vyriausybės vadovo rankose laikomas kortas.

Šalies vadovo posto siekiantis premjeras S. Skvernelis ketvirtadienį Eltoje surengtoje spaudos konferencijoje pranešė, kad tapęs prezidentu siektų didinti pensijas, vaiko pinigus ir kitas socialines išmokas. Pasak jo, po metų vidutinė senatvės pensija turėtų būti 400 eurų, o vaiko išmoka turėtų kilti iki 70 eurų.

VDU profesorius Lauras Bielinis ir Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė, Eltos nuotr.

Pasak R. Urbonaitės, tai akivaizdus įrodymas, kad nesugebama atskirti premjero ir kandidato į prezidentus veiklos.

„Ši problema, reikia pripažinti, yra nuo pat pradžių ir, manau, reiškiasi skirtingais kampais, pradedant tuo to, kad premjeras važiuoja į regionus, kaip premjeras, ten kažką pažada tuomet vėl važiuoja kaip kandidatas. Galiausiai sunku suprasti, kodėl premjeras žada kelti pensijas ir kartu traukiasi iš tų pareigų, kurios ir yra svarbiausios tokiems sprendimams įgyvendinti. Panašu, kad pažadų apsukų, kylančių iš Vyriausybės resursų, jis, bent jau rinkiminės kampanijos karštuoju laikotarpiu, nestabdo“, - sako R. Urbonaitė.

Valdantieji matyt įsivaizduoja, kad rinkėją galima labai lengvai išgąsdinti, parodyti, kad be jų geriau nebus, kad viskas kas yra gera, yra atėję iš „valstiečių“ ir Skvernelio - kaip iš maitinančio tėvo.

Politologė skeptiškai įvertino tai, kad premjero komunikacijoje yra stipriai jaučiamas bauginimas, kad,jei jis nebus išrinktas prezidentu, visuomenės laukia sunkūs laikai.

„Premjeras ne tik pleškina pažadus, kurie nėra prezidento kompetencijoje ir gali būti įgyvendinti tik su krūva papildomų sąlygų, tačiau kartu yra pasitelkiama ir baimės taktika. Baimė yra labai stipri emocija todėl kuriama baimė, kad, jei manęs neišrinksite, tai žadamų 400 eurų pensininkai negaus. Tai yra primityvi manipuliacija“, - akcentavo MRU dėstytoja.

VDU profesorius L. Bielinis taip pat akcentavo valdančiųjų prieš Prezidento rinkimus tikslingai kuriamą baimę ir įtampą visuomenėje. Tačiau, politologo nuomone, vargu ar iš to „valstiečiai“ ir į prezidentus taikantis premjeras turės didesnės naudos. Maža to, pabrėžė jis, R. Karbauskio pareiškimas, jog visai realus scenarijus, kad po gegužę vyksiančių Europos Parlamento ir Prezidento rinkimų LVŽS paliks valdančiąją daugumą, yra ir vaikiškas, ir chaosą kuriantis požiūris.

„Valdantieji matyt įsivaizduoja, kad rinkėją galima labai lengvai išgąsdinti, parodyti, kad be jų geriau nebus, kad viskas kas yra gera, yra atėję iš „valstiečių“ ir Skvernelio - kaip iš maitinančio tėvo. O jei jie pralaimės, tai valstybė žlugs ir bus netekta visko, ką galima įsivaizduoti. Tai yra tiesiog bandymas sukurti ekonominę, socialinę įtampos situaciją“, - Eltai teigė L. Bielinis.

Jo teigimu, R. Karbauskio pareikšimai greičiau primena kaprizus, o ne brandaus politiko kalbėjimą.

„Tai yra mažo vaiko reakcija - jeigu nedarote to kaip aš noriu, tai aš išeinu iš jūsų smėlio dėžės. Taip daryti negalima, tai yra labai vaikiška ir nepolitiška. Rimtas politikas taip nesielgia, todėl Karbauskiui ir bendrai „valstiečiams“ reikia labai aiškiai suvokti, kad jei atėjai į politiką, tai reikia ne tik saldžius vaisius skinti, bet ir karčias piliules praryti. Šiuo atveju - nepasisekus - mesti visus žaislus ir išeiti yra tiesiog chaoso kūrimas. Tad balsuojantys už „valstiečius“ turi labai aiškiai susimąstyti, ar jie nori ir toliau turėti kaprizingo vaiko politiką, ar nori atsakingų politikų savo valdžioje“, - kalbėjo L. Bielinis.

Galiausiai politologo nuomone, vargu ar garsiai viešojoje erdvėje nuskambėję pareikšimai atneš naudos valdantiesiems.

„Aš nemanau, kad tokie gąsdinimai gali kažką pakeisti rinkiminėje situacijoje, geriausiu atveju Skverneliui pasiseks mobilizuoti jau ir taip už jį pasiruošusius rinkėjus, tačiau pretenduoti į kitų kandidatų rinkėją, aš manau, tai tikrai nepadės“, - apibendrino VDU profesorius.

GALERIJA

  • VDU profesorius Lauras Bielinis ir Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

na

na tie politologai tai juokina, varo varo ...bus tie konservatoriai valdžioje aišku ir be jūsų tik taip nereik vatyr ant to Skvernelio dirbo žmogus sąžiningas...o konservai iškėlė savo mergaitę, nesistebiu rinkimais, dar tokių nebuvo kai nuėjome balsuot sako kitų lapų galit neimt, nes visi neįma Kokie čia rinkimai. Eisiu balsuot, bet užbrauksiu abu, nėra už ką. Konservų valdymas aiškus.

earth king

visko buvo ir seniau kada duokle eidavo iš žmoniu atiminėjo, paskutini kasni iš šeimu, vaiku senuoliu, ir po šautuvu varydavo prie bačkos atiduok balsa taip kas vėl nutiko kas atsirado erudas kuris nemato kad yra 21 amžius ir po karo jau 74 metai,kaip kapituliavo vokietis o 50 metu juk buvo visokio blaškimo, ir gasdinimo, ir tremimu kas ne už mus juk maišė prota žmogui, taip koki atamana mes turime rinkti, pagal tavo nora , karabasas nusileisk ant žemes ir pradėk.mokėti ir deklaroti tikras savo pajemas ir mokėk toki piniga o ne mizeri, bus tvarka , o dabar vyti jūsų hebra iš visur, supratai, tinka tavo atamanu mums nereikia , negasdink,

Lietuvis

Protingais save laikantys žmonės balsuos tik už Saulių Skvernelį!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS