Politologai „Tvarkos ir teisingumo“ partijai piešia niūrias prognozes | KaunoDiena.lt

POLITOLOGAI „TVARKOS IR TEISINGUMO“ PARTIJAI PIEŠIA NIŪRIAS PROGNOZES

Vertindami „Tvarkos ir teisingumo“ partijos potencialą subyrėjusios Seimo „tvarkiečių“ frakcijos kontekste, politologai vieningi: partijos prognozės artėjantiems Seimo rinkimams niūrios.

Eltos kalbintas politologas, Mykolo Romerio universiteto (MRU) docentas Virgis Valentinavičius teigia, kad „Tvarką ir teisingumą“, kaip partiją, išgelbėtų nebent jungimasis su kita politine jėga.

„Tas potencialas ir taip nebuvo didelis, o dabar jis aiškiai dar labiau sumažėjo ir partijai, matyt, reikia galvoti apie jungimosi su kažkuo scenarijus, nes dabar yra griūtis“, – sakė V. Valentinavičius.

Į „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio Remigijaus Žemaitaičio kalbas, esą partija gali svarstyti keisti hieraldiką, pavadinimą ir simboliką, V. Valentinavičius žvelgia skeptiškai.

„Žiūrint į kokį pavadinimą keis, bet manau, kad realistiškesnis variantas yra ieškoti jėgos, prie kurios prisiglausti. Manyčiau, kad realistiškiausias scenarijus Žemaitaičiui ir kitoms panašaus sėkmingumo partijoms, sakykim, Darbo partijai, kitoms labai nesėkmingoms partijoms yra ieškoti kažkokios sąjungos su ta pačia „valstiečių“ partija. Ponas Karbauskis bei „valstiečiai ir žalieji“ dar yra pakankamai stiprūs, kad pabandytų konsoliduoti visą kairiąją politinio spektro pusę“, – Eltai apie „Tvarkos ir teisingumo“ partijos ateitį kalbėjo V. Valentinavičius.

Vis dėlto kitas kalbintas politologas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius sako, kad susijungimas su kita politine partija, pavyzdžiui, Darbo partija, „Tvarkos ir teisingumo“ tikriausiai neišgelbėtų. Ji vis tiek liktų kampe, o tuo galėtų pasinaudoti „darbiečiai“, tvirtina ekspertas.

„Jei Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ konferencijoje pastaraisiais metais, „Tvarka ir teisingumas“ atrodė geriau, tai dabartiniai įvykiai rodo, kad partijoje yra gili krizė. (...) Kita vertus, tai yra šansas Darbo partijai į šalį pastumti „Tvarką ir teisingumą“, – teigė A. Krupavičius.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), sako VDU profesorius, taip pat tikriausiai nesvarstytų jungtis su „Tvarka ir teisingumu“, nenorėdami papildomos „tvarkiečių“ konkurencijos kitų metų Seimo rinkimuose savo sąraše.

„Valstiečiai“ patys turi daug problemų. Jeigu prašytųsi dalyvauti sąraše rinkimuose dabartinės naujos frakcijos nariai, tai, matyt jie sudarytų konkurenciją tų pačių valstiečių keliamiems kandidatams Seimo rinkimuose. (...) „Valstiečiai ir žalieji“, matyt, tikrai nenorės papildomos konkurencijos savo gretose“, – sakė A. Krupavičius.

„Jiems („valstiečiams“. – ELTA) apsimoka likti vienintele stipria jėga kairėje pusėje, išskyrus Palucko socialdemokratus ir varžytis su jais savo jėgomis“, – antrino MRU docentas V. Valentinavičius, pridūręs, kad LVŽS jungimasis su „Tvarka ir teisingumu“ galėtų „valstiečiams“ atnešti ir neigiamų padarinių. Kai prisijungia partijos, kurios pačios yra žlugusios, tai jos nebūtinai duoda pliusą, bet gali duoti minusą, konstatavo V. Valentinavičius.

Vis dėlto „tvarkiečiai“, gelbėdami partiją, gali bandyti vėl tartis su teisiamu buvusiu lyderiu ir per apkaltą nušalintu prezidentu Rolandu Paksu, atkreipė dėmesį A. Krupavičius.

„Aš manau, kad bandys ieškoti įvairių scenarijų „Tvarka ir teisingumas“, ir vienas iš tokių galimų – bandyti vėl sugrąžinti į politikos lauką Rolandą Paksą, bet ar tas scenarijus artimiausioje perspektyvoje gali būti rezultatyvus, tai, matyt, niekas neturi gero atsakymo“, – kalbėjo VDU profesorius.

R. Žemaitaitis nepasiekė savo ambicingų planų – pakelti partiją iš pelenų, sako politologai.

„Žemaitaitis atrodė gerai, kadangi (...) turi visai neblogą įvaizdį žiniasklaidoje, bet kažkokiais pasiekimais, kaip partijos lyderis, jis pasigirti ne itin gali“, – teigė A. Krupavičius.

Bandymas modernizuoti partijos įvaizdį viešumoje, antrina V. Valentinavičius, R. Žemaitaičiui nesuveikė.

„Prieš metus jis išsireklamavo savo naują šukuoseną, pakeitė stilių ir kažkiek bandė keisti įvaizdį tos „Tvarkos ir teisingumo“ kaip šiltesnės, žmogiškesnės partijos, o ne vien buvusio ir nušalintojo prezidento – partijos, bet aiškiai šitie dalykai nesuveikė“, – pridūrė V. Valentinavičius.

Jo teigimu, galutinę frakcijos griūtį lėmė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderio derybinė nesėkmė formuojant valdančiąją daugumą.

„Manau, kad galutinis smūgis, kuris pribaigė, tai buvo Žemaitaičio nesugebėjimas per koalicijos atnaujintas derybas gauti kažką apčiuopiamo partijai. Ministerija buvo pažadėta, bet ir tos negavo“, – sakė politologas.

Ketvirtadienį Seime iš sugriuvusios frakcijos „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“, „socialdarbiečių“ frakcijos ir Mišrios Seimo narių grupės pasitraukę politikai įregistravo naują frakciją, kuriai suteikė pavadinimą „Lietuvos gerovei“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Valentinavičiau, juk ir tave i š p r a u s ė,

kaišiadoriečiai, norėjai a p g a u l ė s būdu pralįsti---n e p a v y k o apgauti žmones ir tokiems niekada nepayks, juk p r a ė j o šū...o malimo laikai mulkinant gyventojus, esi konservatorių bevertis s k a l i k a s--tokie tapo a t g y v e n a-- įkyrėjai žmonėms iki gyvo kaulo.

J.V.

Tvarka be teisingumo trumpai tveria. kai pons Ž... galutinai išginė teisybę tai ir baigėsi galybė...

L

Ar jam nepavyko, ar ji tiesiog “ sunaikino” kazkas, kas formuoja lietuvos politika “ uz uzdangos”. Nesu jo gerbejas, bet matesi, kaip keitesi jo laikysena...nuo pasitikincio iki prispausto ir galu gale sunaikinto zmogelio....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS