Politologai: vienintelė išeitis iš krizės Seime – pirmalaikiai rinkimai | KaunoDiena.lt

POLITOLOGAI: VIENINTELĖ IŠEITIS IŠ KRIZĖS SEIME – PIRMALAIKIAI RINKIMAI

Pirmalaikiai rinkimai – vienintelė galimybė išeiti iš chaoso Seime, sako politologai, vertindami pastarąsias dienas iš ginčų dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio kėdės neišbrendančius parlamentarus.

Jų teigimu, V. Pranckiečio kėdės klausimas atskleidė tai, kokia iš tikrųjų neįgali yra valdančioji dauguma, todėl, akcentuoja ekspertai, nesurengus pirmalaikių rinkimų konstruktyvus darbas parlamente yra tiesiog nebeįmanomas.

„Aš manau, kad tai vienintelė galimybė šiek tiek apsivalyti ir išpirkti tą kaltę, kuri buvo padaryta ne tik šią savaitę, bet apskritai ir formuojant Vyriausybę, ir skiriant giminaičius į aukštus postus. Tad būtų didelė klaida iš jų pusės, jei jie atmestų tokią apsivalymo galimybę“, – svarstė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) docentas Andžejus Pukšto.  

Politologo teigimu, idealiausias kelias iš komplikuotos ir nekonstruktyvios situacijos Lietuvos politikoje būtų – priėmus biudžetą, Seimo nariams išsivaikščioti.

„Tai būtų idealiausias variantas jei siekiama išsaugoti Seimo, kaip institucijos garbę, ir Seimo poziciją visos visuomenės akyse. Aš manau, kad idealus variantas būtų jei parlamentarai priimtų biudžetą ir pasileistų. Kitu atveju, konstruktyvaus darbo jau tikrai nenusimato, nes kovos vyksta ne tarp 3-4 partijų, bet apskritai, Seimas yra susiskaldęs todėl tai, ar Vyriausybė gali toliau dirbti lieka labai neaišku“, – svarstė A. Pukšto.

Tai būtų idealiausias variantas jei siekiama išsaugoti Seimo, kaip institucijos garbę, ir Seimo poziciją visos visuomenės akyse.

Ekspertas pridūrė, kad galiausiai nebėra aišku, ar Seime liko įstatymus leisti gebanti valdančioji daugumą.

„Valdančiųjų silpnumas matėsi jau vasarą. Valdančioji koalicija buvo labai sunkiai klijuojama ir ta keturių partijų koalicija turėjo tik simbolinę persvarą. Dabar ši simbolinė persvara ištirpo, galiausiai nebeaišku su kuo ruošiasi dirbti Seimo pirmininkas Pranckietis. Galima net sakyti, kad istorija su Seimo pirmininku tą trapią daugumą tiesiog žlugdo“, – Eltai kalbėjo VDU docentas.  

„Tad laikausi nuomonės, kad vienintelė išeitis lieka – pirmalaikiai rinkimai“, – apibendrino jis.

Apie analogišką pasiūlymą svarsto ir Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) profesorius Tomas Janeliūnas. Jis ketvirtadienį savo socialinio tinklo „facebook“ paskyroje taip pat užsiminė apie būtinybę skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

„Nepaisant R. Karbauskio manipuliacijų jam nepavyko suformuoti įgalios daugumos Seime. Opozicija perimti daugumos negali, o Seimo pirmininkas atstovauja tik pats save. Visiška krizė ir aklavietė. Premjero vietoje net neneščiau biudžeto projekto į Seimą, kai ten ne darbas, o dviejų gaidžių peštynės vyksta“, - rašo TSPMI profesorius, pridurdamas, kad pirmalaikiai rinkimai galėtų būti organizuojami ir prieš priimant biudžetą.

„Reikia skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus. Prieš biudžeto priėmimą, ar po jo – jau detalės. Bet dar metus tampytis tokioje absurdiškoje situacijoje yra per didelė prabanga.

Metų pradžioje ar bent jau pavasario pradžioje, išrinkus naują Seimą pagaliau bus išspręsta ir kita bėda – naujai išrinkta valdžia galės pagaliau normaliai, pagal savo programą rengti kitų metų biudžetą. Nebus naktinių reformų ir skubėjimo“, – teigė T. Janeliūnas.

Visgi politologas abejojo ar toks scenarijus yra realus.

„Bėda tik, kad adekvataus mąstymo deficitas yra pats didžiausias deficitas Seime. Nei Karbauskis, nei jo ištikimi pavaldiniai neišdrįs pripažinti, kad visiškai susimovė. Pats Seimas nepasileis“, – apibendrino profesorius.

GALERIJA

  • Politologas Tomas Janeliūnas
  • Vytauto Didžiojo universiteto politologas Andžejus Pukšto
Rašyti komentarą
Komentarai (11)

natalija

Brunalai isikisk savo nuomone zinai kur ir patylek TAI MUSU ISRINKTA VALDZIA ir ne tau berazumi mums nusodineti straipsnio neskaiciau nes tavo pisanyna nedomina tai smarves pilni straipsnei kaip bukaprociaidirba pries prastus zmones kad ipirstu savo buka nuomone

Alis...

išpūtė burbulą...

Koncervatorių balta kumelė sapnuoja

Pranskietis iš 11 balsavusių sulaukė ti 7 palaikymo balsų! Skandalas, reik priešlaikinių rinkimų. Hhhhh....sapnuokit toliau!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS