Politologas V. Jurkonis: optimizmas dėl ES sutarties su Ukraina blėsta | KaunoDiena.lt

POLITOLOGAS V. JURKONIS: OPTIMIZMAS DĖL ES SUTARTIES SU UKRAINA BLĖSTA

  • 1

Ukrainos galimybės pasirašyti asociacijos sutartį su Europos Sąjunga (ES) tolsta, bet dar nėra galutinai prarastos, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Vytis Jurkonis.

Trečiadienį Ukrainos parlamentas baigė sesiją taip ir nepriėmęs sprendimo dėl leidimo kalinamai buvusiai premjerei Julijai Tymošenko išvykti į užsienį gydytis, ko reikalauja ES.

"Šios dienos sprendimas tolina Ukrainos galimybes pasirašyti asociacijos sutartį su ES, nors visiškai šios galimybės neeliminuoja. Per šias keletą savaičių, tikėtina, bus daug "svingavimo", bet kai kurių politikų ir politologų puoselėtas optimizmas blėsta", - įvykius Ukrainoje trečiadienį BNS komentavo V.Jurkonis.

Politologas pabrėžė, kad nepasirašiusi sutarties, Ukraina praleis gerą galimybę, nes 2014-2015 metai "nežada būti ramūs: rinkimai Europos Parlamente, tos pačios Ukrainos prezidento rinkimai 2015 metais, o ir pirmininkaujančios šalys ES nebus didžiausios Rytų partnerystės entuziastės".

V.Jurkonis taip pat atkreipė dėmesį, kad kelti didelius lūkesčius dėl Ukrainos teigiamo apsisprendimo buvo neatsargu.

"Šiaip jau gana teigiamai vertinamas Lietuvos pirmininkavimas ES būtent dėl pačių užsikeltos kartelės (kai kas sakytų net "misija neįmanoma") gali nukentėti, bet tragedijos skelbti nereikėtų", - sakė jis.

Politologas tvirtino, jog reikėtų permąstyti Rytų partnerystės projektą.

"Valstybių netolygumas reikalauja diferencijavimo: pažangesnėms valstybėms siūlyti daugiau, bandyti maksimaliai įtraukti į euroatlantinę erdvę. O abejingoms valstybėms aiškiai išdėstyti partnerystės gaires ir viziją, tiek žmogiškuosius, tiek finansinius išteklius naudoti tik matant suinteresuotumo ženklus", - teigė jis.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas, kai tikėtasi pasirašyti asociacijos sutartį su Ukraina, Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

dar vienas

kremliaus klapčiukas - janukovičius bando vizgintis. Jei nenorės, neprisijungs, tegu tarnauja liliputinui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS