Politologė: A. Zuokas ir R. Žemaitaitis nesusitars dėl lyderystės | KaunoDiena.lt

POLITOLOGĖ: A. ZUOKAS IR R. ŽEMAITAITIS NESUSITARS DĖL LYDERYSTĖS

Sunku įsivaizduoti, kad „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininko Remigijaus Žemaitaičio, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderio Artūro Zuoko ir buvusio parlamentaro Artūro Paulausko pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas gali ateityje tapti bendra politine partija, teigia Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė.

„Apskritai kyla klausimas, kas iš šio darinio išeis, nes šiuo metu turime tik bendradarbiavimo susitarimą. Su partijos steigimu gali nutikti įvairiai, nes ne visi partijos nariai gali tam pritarti. Viskas prasidės tuomet, kai prasidės svarstymai dėl eiliškumų sąrašuose ir dėl ko, kam, kokios pozicijos yra skiriamos, galų gale ir programinės nuostatos gali kažkur išsiskirti. Tai tikrai nereiškia, kad dabar viskas susisumuos ir susistyguos. Vargu. Jie tik užsiminė, kad yra centro liberalai, bet apie jokias idėjas nieko konkrečiai nepažymėjo“, – Eltai teigė R. Urbonaitė.

Anot jos, taip pat sunku tikėtis, kad susijungus „tvarkiečiams“ ir A. Zuoko vedamiems liberalams, žymiai išaugtų bendras naujo darinio reitingas.

„Atsiradęs naujas darinys gali priversti rinkėją taip pat svarstyti, ar jam yra priimtina ši alternatyva, kuri yra pasiūlyta. Kadangi mūsų rinkėjas nėra prieraišus arba, kitaip tariant, tik nedidelė jo dalis yra prieraiši, tai tikrai nebus taip, kad paimame visų besijungiančių jėgų reitingus ir sudėjus į vieną gautume neblogą skaičių. Tai šiuo atveju to tikrai nebus“, – teigia R. Urbonaitė.

Nepaisant to, kad R. Žemaitaitis braižo raudonas linijas, partija yra turėjusi ir turinti problemų su teisėsauga. A. Zuoko partijos kai kurie merai taip pat turi problemų su teisėsauga.

Politologę stebina ir tai, kad besijungiančių jėgų lyderiai surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo apie išskirtinį partijų skaidrumą ir švarumą, nors visos jėgos, pasak R. Urbonaitės, yra turėjusios ir tebeturinčios problemų su teisėsauga.

„Lyderiai pradėjo kalbėti apie partijų naujumą bei švarumą, bet mes turime paradoksalią situaciją. Nepaisant to, kad R. Žemaitaitis braižo raudonas linijas, partija yra turėjusi ir turinti problemų su teisėsauga. A. Zuoko partijos kai kurie merai taip pat turi problemų su teisėsauga. Pavyzdžiui, kaip Dalia Štraupaitė, turėjusi problemų su korupcija, tai tikrai nepuošia. Iš kitos pusės, nors A. Paulauskas taip pat kalbėjo apie partijų skaidrumą bei švarumą, bet pats juk ne taip seniai, kuomet labai norėjo būti Seimo narys, metėsi į Darbo partijos glėbį ir jam tuomet „juodoji buhalterija“ nebuvo raudonoji linija. Girdime gražius žodžius, bet patikėti sunku, nes retrospektyviai pažiūrėjus atgal, į įvykių chronologijas, tai nėra jau viskas taip švaru ir gražu“, – teigė ji.

R. Urbonaitė taip pat teigia, kad jai sunku įsivaizduoti, kad naujam dariniui pavyks surasti lyderį iš šalies. Anot jos, nauji žmonės į politines partijas šiuo metu eina vangiai. Kita vertus, pažymi politologė, į lyderiaujančią poziciją tikriausiai pretenduos tiek R. Žemaitaitis, tiek A. Zuokas.

„Manau, aršiausia kova bus tarp R. Žemaitaičio ir A. Zuoko, nes jie ateina su partijomis, o A. Paulauskas turi tik 500 narių judėjimą, tai jo konkurencingumas silpnas. Bet kaip susitars R. Žemaitaitis su A. Zuoku, sunku pasakyti, nes abu yra ambicingi, principingi ir klausimas, ar jie linkę nuolaidžiauti. Bet manau, dar daug lėkščių teks sudaužyti, kad apskritai pamatytume juos finišo tiesiojoje su gimusiu dariniu“, – sakė ji.

ELTA primena, kad „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas R. Žemaitaitis, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis A. Zuokas ir buvęs parlamentaras A. Paulauskas vienija jėgas – pasirašė susitarimą kitų metų Seimo rinkimuose dalyvauti vienu sąrašu ir nekonkuruoti vienmandatėse rinkimų apygardose.

Kaip rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ spalio 15-29 dienomis atliktos apklausos duomenys, „tvarkiečius“ remia 3,1 proc. apklaustųjų, o A. Zuoko pirmininkaujamą Lietuvos laisvės sąjungą – 2 proc. apklausos respondentų.

Tuo tarpu A. Paulauskas su visuomeniniu rinkimų komitetu „Stipri Lietuva vieningoje Europoje“ dalyvavo šių metų rinkimuose į Europos Parlamentą, kur surinko 1,26 proc. balsų.

Iš valdančiųjų koalicijos išmestos „Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas R. Žemaitaitis dar lapkričio pradžioje pakvietė liberalus vienyti jėgas ir tokiu būdu sukurti atsvarą „valstiečiams“, konservatoriams bei socialdemokratams artėjančiuose Seimo rinkimuose. Vis dėlto buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas tokias kalbas pavadino kliedesiais.

GALERIJA

  • Politologė Rima Urbonaitė
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vidas

Kur tau.Abudu ieško lengvos duonos ir babkiu o dirbti nieko nemoka.tik liežuviu malt

natalija

DVASIU PARTIJA

...

ŽIAURU: "... kai prasidės svarstymai dėl eiliškumų sąrašuose ir dėl ko, kam, kokios pozicijos yra skiriamos" - it pesliai sulėkę jau ruošias Lietuvą dalytis. O ir - rinkimai DAR toli, BET - pamindami Konstitucijoj įtvirtintą rinkimų TIESIOGIŠKUMĄ, tam Tautos įgaliojimų neturintys (šiaip, tokių įgaliojimų ir būt NEgali!) JAU skirsto vietas kažkokiame 'rinkiminiame sąraše', ir - DAR ŽIAURIAU - pamindami kandidatų LYGIATEISIŠKUMĄ jiems a'pripri kažkokius prioritetus suteikinėja. Ir šiaip - tiek pagal Konstitucijos raidę, tiek ir pagal Jos dvasią Seime negali būt JOKIO partiškumo, NES - Konstitucija NEIGIA bet kokius mandatus, išrinktiejo PRIVALO sustabdyt savo veiklą partijose!! Taip kad... bet apie tai poLyt-ologė nė kriu-kriu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS