Posėdžių nelankančius parlamentarus auklės piniginėmis sankcijomis | KaunoDiena.lt

POSĖDŽIŲ NELANKANČIUS PARLAMENTARUS AUKLĖS PINIGINĖMIS SANKCIJOMIS

  • 1

Visus to mėnesio plenarinius ir Seimo komitetų posėdžius praleidęs parlamentaras negautų jokio atlyginimo – tokiai Seimo statuto pataisai trečiadienį pritarta po pateikimo.

Už Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko socialdemokrato Juliaus Sabatausko pasiūlytą projektą po pateikimo balsavo 52 politikai, prieš nebuvo nė vieno, keturi susilaikė. Toliau jį svarstys parlamento komitetai.

Seimo statuto pataisos projekte numatyta, kad parlamentarui už kiekvieną be pateisinamos priežasties praleistą Seimo plenarinį ar komiteto, komisijos, kurios nariu jis yra, posėdį, atlyginimas būtų mažinamas 5 procentais.

Pasak J.Sabatausko, pritaikius tokį skaičiavimo modelį Seimo narys, per mėnesį praleidęs visus posėdžius, atlyginimo išvis negautų.

Komiteto pirmininkas pabrėžė, kad keisti dabartinę atlyginimų mokėjimo Seimo nariams tvarką verčia Konstitucinis Teismas. Jis pripažino, kad galimas algos sumažinimas tik trečdaliu prieštarauja Konstitucijai.

„Dabartinį reguliavimą Konstitucinis Teismas nustatė kaip pernelyg privilegijuotą, kitaip sakant, pripažino privilegija“, – sakė J.Sabatauskas.

Iki šiol Seimo statute buvo numatyta, kad be pateisinamos priežasties posėdžių nelankančiam parlamentarui atlyginimas gali būti sumažintas ne daugiau kaip trečdaliu. Kadangi Konstitucinis Teismas šią normą pripažino prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui, ji nustojo galioti. Pasak J.Sabatausko, tai reiškia, kad dabar posėdžių nelankantiems parlamentarams išvis jokios sankcijos netaikomos.

Politikas ragino kuo greičiau užtaisyti šią spragą, priimant statuto pataisas.

Dėl minėtos Seimo statuto normos į Konstitucinį Teismą buvo kreipęsis Vilniaus apygardos administracinis teismas, nagrinėjantis per apkaltą už posėdžių nelankymą iš Seimo pašalintos Neringos Venckienės prašymą priteisti jai nesumokėtą algos dalį. Seimo valdybos sprendimu parlamentarei nuo 2013 metų gegužės mėnesio iki 2014 metų birželio mėnesio išvis nemokėtas atlyginimas, nes ji tuo metu nesirodė Seime, nelankė nei plenarinių, nei komiteto posėdžių.

2014 metų birželį Seimas per apkaltą panaikino N.Venckienės mandatą. Prieš tai buvusi teisėja dingo iš Lietuvos, buvo paskelbta jos paieška. Manoma, kad ji slapstosi JAV. Šios šalies Teisingumo departamentas yra priėmęs Lietuvos prašymą dėl eksparlamentarės ekstradicijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Paulius

Per daug privilegijų suteikta tautos išrinktiesiems.Nelankantiems posėdžių be pateisinamos priežasties reikėtų taikyti įstatymus kaip eiliniams Lietuvos piliečiams.Jie-tautos išrinktieji,turėtų rodyti pavyzdį visiems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS