Premjerė, Seimo pirmininkė minint karo metines ragina nepavargti remti Ukrainos | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ, SEIMO PIRMININKĖ MININT KARO METINES RAGINA NEPAVARGTI REMTI UKRAINOS

  • 0

Minint Rusijos karo Ukrainoje metines, premjerė, Seimo pirmininkė ragina išlaikyti vienybę ir nepavargti remti šalies jai siekiant pergalės.

Ingrida Šimonytė sako, kad lygiai prieš metus pradėjusi naują karo prieš Ukrainą etapą Rusija siekė „nušluoti Ukrainą nuo žemės paviršiaus“, taip pat „išžudyti jos žmones, nutildyti jos kalbą ir kultūrą, ugnimi išdeginti Ukrainą iš pasaulio žemėlapio ir istorijos“ bei sugriauti Vakarų vienybę.

„Tačiau Ukraina nugalės, ir tai bus laisvų ir narsių žmonių triumfas prieš imperinės didybės manija užtroškusį agresorių. Pergalė išdidžios ir nepasiduodančios šalies, kurios kova žavisi visas Laisvasis pasaulis, sunkiu metu pademonstravęs ypatingą vienybę, susitelkimą ir atjautą“, – pranešime spaudai cituojama Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Anot jos, Lietuva, kaip laisvojo pasaulio dalis, per šiuos metus demonstravo pilietiškumą ir solidarumą, tapusia atrama ukrainiečiams, priėmė šalies karo pabėgėlius, aktyviai įsitraukė į paramą.

„Tai yra Lietuva, kuria visi galime didžiuotis, kuria didžiuojuosi aš“, – pridūrė ji.

Pasak I. Šimonytės, pasaulio demokratijos pademonstravo vieningą atsaką į Rusijos agresiją ir bendras pastangas padėti Ukrainai pasiekti pergalę.

„Ukrainiečiai puikiai žino, kad tik laisvė ir tik pergalė gali įprasminti visas patirtas kančias bei aukas, todėl jie, neabejoju, nenustos kovoti. Ir mes Lietuvoje šiandien privalome padrąsinti vienas kitą nepavargti, nepriprasti, nesusitaikyti, nenusivilti, kad pergalė nėra greita ir lengva – o būti kartu su Ukraina ir remti ją iki pergalės. Nes tirščiausios sutemos būna prieš pat aušrą. Ir ji jau brėkšta“, – sakė premjerė I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad Lietuva su Europos Sąjunga ir visu demokratiniu pasauliu toliau „tvirtai rems šalies suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, palaikys Ukrainą šiai siekiant europinės ir euroatlantinės integracijos, niekada nepripažins Ukrainos teritorijų aneksijos, sieks Rusijos pareigūnų atsakomybės už agresijos nusikaltimą steigiant specialųjį tribunolą, sankcijų stiprinimo tiek Rusijai, tiek ją remiančiai Baltarusijai.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen primena prieš metus skambėjusius spėjimus, kad karas ilgai netruks ir Rusijai pavyks užimti dideles Ukrainos teritorijas.

Europa turi ką pasiūlyti Ukrainai, kaip ir Ukraina – Europai. O Putino Rusija negali nieko duoti, tik atimti.

„Jau po kelių karo dienų tapo aišku, o po savaitės – visiškai akivaizdu, jog Rusijos karinės mašinos galimybės gerokai pervertintos, o Ukraina neįvertinta. Kalbėję apie trumpą karinę operaciją, apsiskaičiavo. Jie skaičiavo tankus, raketas ir lėktuvus, tačiau nesugebėjo pasverti žmonių ryžto kovoti ir nugalėti. “, – sakė ji.

„Jie neįvertino ukrainiečių troškimo gyventi normalioje europietiškoje valstybėje – be sovietinio palikimo, rusiško tipo oligarchų, biurokratijos savivalės ir korupcijos. Europa turi ką pasiūlyti Ukrainai, kaip ir Ukraina – Europai. O Putino Rusija negali nieko duoti, tik atimti“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat akcentavo, kad Vakarams skiriant humanitarinę pagalbą Ukrainai, didinant ekonomines sankcijas Rusijai „tapo akivaizdu, kad Ukraina atsilaiko ir perima iniciatyvą“.

„Tačiau to negana. Ginkluotė, ypač sunkioji, yra būtina sąlyga persilaužti kare. Nors vieni principiniai sprendimai jau padaryti, kiti dar svarstomi, ginkluotė, net galutinai susitarus dėl apimčių, neatsiras akimirksniu, tam reikia laiko“, – įsitikinusi parlamento vadovė.

Pasak jos, paradoksalu, kad Rusija, įgyvendinama savo agresijos tikslus, „gauna visiškai priešingus rezultatus nei tikėjosi“, nes Ukrainos visuomenė tapo labiau susitelkusi, o kalbėdama apie „Ukrainos demilitarizaciją“, Rusija sukūrė sąlygas, leidžiančias ukrainiečiams apsiginkluoti naujausiais vakarietiškais ginklais.

„Ironiška, tačiau dabar demilitarizuojasi kaip tik Rusija, jau praradusi karo lauke didžiulę technikos dalį ir stokojanti šaudmenų“, – tvirtina V. Čmilytė-Nielsen.

„Taigi trečia išvada tokia: Putino Rusija jau pralošė Ukrainą ir dabar labai rizikuoja pralošti pačią Rusiją. Ukraina jau laimėjo. Tačiau tai – toli gražu ne pabaiga. Tarp karo ir taikos turi būti teisingumo pergalė. Agresija privalo būti įvertinta, nusikaltimų organizatoriai ir vykdytojai nubausti, nuostoliai atlyginti. Tik tuomet nugalės taika. Teisinga taika. Šiame kare visi kartu švęsime teisingos taikos pergalę. Šlovė Ukrainai! Slava Ukraini!“ – sako V. Čmilytė-Nilsen.

Gairės: karas Ukrainoje, karo metinės, parama Ukrainai, Ingrida Šimonytė, Viktorija Čmilytė-Nielsen
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS