Premjerė: turime būti pasirengę apginti demokratines vertybes | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ: TURIME BŪTI PASIRENGĘ APGINTI DEMOKRATINES VERTYBES

  • 24

Pirmadienį Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė dalyvavo pirmąkart Baltijos regione vykusiame renginyje „Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės apdovanojimai“. Sveikindama susirinkusiuosius premjerė pažymėjo, kad svarbu būti pasirengus apginti demokratines vertybes.

„Šiandieninio karo Europoje akivaizdoje gynybos ir saugumo pramonės plėtra ir stiprinimas buvo, yra ir bus Lietuvos nacionalinio saugumo klausimas. (...) Tai laikotarpis, kai demokratijos priverstos gintis, nes autoritariniai režimai jaučiasi galį naudoti brutalią jėgą. Suvokėme, kad nebegalime tik kalbėti apie demokratinių vertybių svarbą, bet turime būti pasirengę jas ir apginti. Ginti ne tik savo vienybe, savo atsparumu, bet ir ginklu“, – kalbėjo premjerė.

Ministrė pirmininkė renginio dalyviams priminė Antrojo pasaulinio karo laikų duotas istorijos pamokas demokratinėms šalims turėti ne tik politinės valios bei ryžto, bet ir demokratijos arsenalo – puikiai išplėtotos stiprios gynybos ir saugumo pramonės, kuri, premjerės teigimu, būtina dabartinių įvykių kontekste.

Ji taip pat pastebėjo, kokia svarbi yra inovatyvi ir technologiškai pažangi gynybos ir saugumo pramonė, kuri šiandien būtina net ir drąsiausiems Ukrainos kariams, kovojantiems už visos Europos laisvę.

„Modernios ginkluotės gamyba reikalauja didelio įdirbio mokslo tyrimų srityje. Lietuvoje jau turime stiprią akademinę ir mokslinių tyrimų bazes. Labai vertiname efektyvią verslo ir akademinės bendruomenės bendradarbiavimo patirtį ir džiaugiamės, kad talentingi žmonės vis aktyviau įsitraukia į inovatyvių produktų gamybą“, – sakė premjerė ir pažymėjo, kad jau šiandien Ukrainos fronte naudojami ir aukštai vertinami Lietuvos gamintojų dronai, antidronų sistemos, optika ir kt.

Pasak Ministrės Pirmininkės, svarbu ne tik vystyti inovatyvią, konkurencingą nacionalinę gynybos ir saugumo pramonę Lietuvos gynybos ir šalies indėlio į NATO kolektyvinę gynybą atžvilgiais, bet ir skatinti eksportą bei įsitraukti į Vakarų gynybos ir saugumo pramonės grandines.

„Konkurencingumas tarptautinėje rinkoje galimas aktyviau vystant aukštąsias technologijas, inovatyvius produktus, diegiant mokslo inovacijas,“ – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytės teigimu, Lietuvos dalyvavimas NATO gynybos inovacijų akceleratoriuje Šiaurės Atlanto regionui, NATO Inovacijų ir Europos gynybos fonduose gali atverti pasaulines eksporto rinkas, padėti įsitraukti į tarptautines tiekimo grandines, užtikrinti bendradarbiavimą su didžiaisiais pasaulio gynybos ir saugumo pramonės žaidėjais.

Ji patikino, kad Vyriausybė sieks garantuoti, kad Lietuvos įmonės galėtų dalyvauti ir pasinaudoti tokių iniciatyvų galimybėmis. „Mūsų tikslas, kad investicijos į ginkluotės gamybą dar labiau didėtų“, – sakė premjerė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Onė

Kaip liežuvis apsiverčia kalbant apie demokratines vertybes. Mūsų valdantieji žino ir kelia tik asmenines vertybes

bigcatwar

jio smn nusikalba...Siulau duros ir seimo kolxozo veika paskaityt,ale kiek panachumu ten..

Viena bedute

kad mes skirtingai suprantam jusu vertybes.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS