Premjerė Ukrainos Rados vadovui žada paramą iki pergalės, šalies narystės ES ir NATO | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ UKRAINOS RADOS VADOVUI ŽADA PARAMĄ IKI PERGALĖS, ŠALIES NARYSTĖS ES IR NATO

  • 0

Lietuvos parama Ukrainai tęsis iki jos pergalės bei pilnateisės narystės Europos Sąjungoje (ES) ir NATO, ketvirtadienį sakė su Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininku Ruslanu Stefančuku susitikusi premjerė Ingrida Šimonytė.

„Atsidūrusi aklavietėje mūšio lauke, Rusija tikisi išsekinti Ukrainos jėgas gintis ir Vakarų pasiryžimą ją remti. Todėl mums būtina ne tik išlaikyti strateginę kantrybę, bet ir artikuliuoti aiškią poziciją dėl Ukrainos euroatlantinės ateities, kurią ji pasirinko ir dėl kurios kasdien kovoja“, – Vyriausybės išplatintame pranešime sako premjerė.

Pasak pranešimo, premjerė susitikime pabrėžė, kad „įvairiapusė Lietuvos parama Ukrainai tęsis iki Ukrainos pergalės“, o Lietuva ir toliau dės visas diplomatines pastangas, kad „padėtų įgyvendinti Ukrainos siekius tapti pilnateise ES ir NATO nare“.

„Lietuva dės visas pastangas, kad Ukrainos narystės NATO klausimas, kuris yra esminis užtikrinant taiką ir stabilumą Europoje, neliktų pilkojoje zonoje, kaip ir Ukrainos siekis tapti ES nare, dėl kurio šalis atkakliai ir rezultatyviai dirba nepaisant sudėtingų karo aplinkybių“, – sakė I. Šimonytė.

Anot jos, Rusija neturi teisės teisės riboti ar bandyti paveikti nepriklausomos suverenios valstybės ir jos laisvų piliečių pasirinkimų „ir ji tikrai neturi ir negali turėti veto teisės ES ar NATO plėtros klausimais“.

Kaip skelbiama pranešime, R. Stefančukas padėkojo Lietuvai už pagalbą, teiktą Ukrainai dar iki Rusijos karinės invazijos pradžios, svetingą dėl karo pasitraukusių ukrainiečių priėmimą Lietuvoje, paramą Ukrainos sugrįžimui į bendrus Europos namus.

Susitikime I. Šimonytė ir R. Stefančukas taip pat aptarė bendradarbiavimą padedant Ukrainai eksportuoti grūdus, kitus šalims aktualius klausimus.

Vyriausybės vadovė pasveikino R. Stefančuką, kuriam ketvirtadienį įteikiamas Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

Anot Vyriausybės, premjerė akcentavo, kad apdovanojimas, skiriamas už nuopelnus puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas, šiemet įteikiamas Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkui, nes jo šalis dabar gina „ne tik savo, bet ir mūsų visų laisvę, valstybingumą ir demokratiją“.

Gairės: Ingrida Šimonytė, parama Ukrainai, karas Ukrainoje, parama iki pergalės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS