Premjerė vyksta į Moldovą, su šalies lyderiais aptars galimą Lietuvos paramą | KaunoDiena.lt

PREMJERĖ VYKSTA Į MOLDOVĄ, SU ŠALIES LYDERIAIS APTARS GALIMĄ LIETUVOS PARAMĄ

  • 7

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį vyksta į Moldovą, kur su šalies lyderiais aptars galimą Lietuvos paramą.

Kišiniove ministrė pirmininkė susitiks su Moldovos premjere Natalia Gavrilita (Natalija Gavrilice), prezidente Maia Sandu (Maja Sandu) ir parlamento pirmininku Igoriu Grosu.

Komentuodamas vizitą į Moldovą premjerė ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė vykstanti palaikyti sudėtingoje situacijoje atsidūrusios šalies ir jos proeuropietiškos vadovybės.

„Moldova yra šalis, kuri yra labai sudėtingoje situacijoje, tai yra mažytė šalis, kurią, gaila, bet dažnai pamiršta diskusijose ir pražiūri. (...) Moldovos niekaip negalime išleisti iš akių ir vykstu palaikyti prezidentę ir ministrę pirmininkę, nes situacija yra sudėtinga“, – pabrėžė premjerė.

Vyriausybės vadovė taip pat teigė, kad nuo Rusijos karo prieš Ukrainą tiesiogiai nukenčiant ir šalia esančiai Moldovai jai „dėmesio tiesiog negali būti per daug“.

„Vakar Moldova liko iš esmės be elektros, todėl, kad sąsaja su Ukrainos elektros tinklais lemia, kad atakos prieš Ukrainą taip pat turi pasekmes ir Moldovai, „Gazprom“ šantažuoja šalį ir to šantažo tikslas labai paprastas, išprovokuoti žmones nuversti valdžią ir išsirinkti vėl kokius nors prorusiškus korumpuotus politikus“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Moldova dėl vis aktyvesnių Rusijos atakų Ukrainoje pastaruoju metu patiria smarkius elektros tiekimo sutrikimus.

„Rusijai vis akivaizdžiau pralaimint mūšio lauke Ukrainoje ir dėl to griebiantis vis brutalesnio teroro prieš civilius gyventojus bei kritinę infrastruktūrą, šių karo nusikaltimų padarinius vis stipriau jaučia ir Moldova. Priėmę milžinišką karo pabėgėlių srautą, atlaikydami nuolatines dezinformacijos atakas, „Gazprom“ šantažą ir Rusijos žvanginimus ginklais Padniestrėje, Moldovos gyventojai šiandien mokosi gyventi šaltyje ir tamsoje, o Vyriausybė – likviduoti vis naujų Rusijos atakų pasekmes“, – Vyriausybės pranešime cituojama I. Šimonytė.

Moldovos gyventojai šiandien mokosi gyventi šaltyje ir tamsoje, o Vyriausybė – likviduoti vis naujų Rusijos atakų pasekmes.

„Vykstu išreikšti Moldovai Lietuvos paramą, kurios dabar jai reikia labiau nei bet kada. Kalbėsimės, kaip Lietuva galėtų padėti Moldovai ištverti šią visiems mums sunkią žiemą“, – sakė ji.

Ukraina anksčiau tiekė 30 proc. Moldovai reikalingos elektros, o likusius 70 proc. tiekė šiluminė elektrinė Padniestrėje – su Ukraina besiribojančiame separatistiniame Moldovos regione.

Rusijos remiami separatistai šiame regione yra apriboję elektros tiekimą likusiai šalies teritorijai, tačiau įsikišo Rumunija, sutikusi pigiau parduoti elektrą Moldovai.

M. Sandu yra įspėjusi, kad jos 2,6 mln. gyventojų turinčiai šaliai šią žiemą gali pritrūkti gamtinių dujų ir elektros energijos.

I. Šimonytės vizito metu numatoma aptarti saugumo padėtį Moldovoje ir regione, situaciją šalies energetikos sektoriuje, Moldovos reformų pažangą ir tolesnę Lietuvos pagalbą šalies kelyje Europos Sąjungos narystės link, iššūkius priimant Ukrainos karo pabėgėlius, kitus aktualius dvišalio Lietuvos ir Moldovos bendradarbiavimo klausimus.

Kartu su premjere į Moldovą vyksta ir energetikos ministras Dainius Kreivys.

Tai – antrasis Lietuvos premjerės I. Šimonytės vizitas į Moldovą. Su oficialiu vizitu Kišiniove ji lankėsi 2021-ųjų gruodį.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

išvada

Duosim Moldavijos čigonams pigios elektros iš Lietuvos ! O sudarę su jais karinę sutartį, sumušime ir rusus.

Juokinga

kažkodėl visi pradėjo lakstyt į Moldovą.Ko jai vykti, kai dabar Anušauskas lapkričio 22 dieną susitinka su Lietuvoje apsilankiusiu Moldovos gynybos ministru Anatolie Nosatîi ? Be to, rugsėjo mėn. ir Gabrielius lankėsi....

kai mietei Julijai

Tai pati ir rūpinkis,kas jau tavo gyvenimu turi rūpintis/kas per neįgalumas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS