Prezidentas: buvęs ministras L. Linkevičius pakankamai „atšalo“, kad vadovautų ambasadai | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS: BUVĘS MINISTRAS L. LINKEVIČIUS PAKANKAMAI „ATŠALO“, KAD VADOVAUTŲ AMBASADAI

  • 7

Buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pakankamai „atšalo“, kad galėtų vadovauti ambasadai, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Praėjo jau ne metai, o visi treji, ir manau, kad turėdamas tokią patirtį ir, man atrodo, visiškai aišku, kad politinėje veikloje jis kaip ir nebeketintų dalyvauti, manau, kad susidarė tokios prielaidos, kad ponas L. Linkevičius galėtų užimti vienos iš ambasadų vadovo vietą“, – BNS Lenkijoje ketvirtadienį sakė prezidentas.

Klausiamas, ar L. Linkevičių planuojama skirti ambasadoriumi Švedijoje, prezidentas priminė, kad šioje stadijoje tai nėra vieša informacija.

„Jūs norit, kad mane kaip ir poną A. Anušauską persekiotų bėdos“, – atsakė šalies vadovas, užsimindamas apie tyrimą dėl ministro paskelbtos informacijos apie tankų Lietuvos kariuomenei pirkimą.

Kaip skelbė BNS, prezidento G. Nausėdos prieš kelerius metus nustatytas „atšalimo“ laikotarpis buvusiam užsienio reikalų ministrui L. Linkevičiui baigiasi – jo kandidatūra jau svarstoma tarp ketinamų skirti ambasadorių.

BNS žiniomis, jai trečiadienį pritarta Seimo Užsienio reikalų komitete (URK).

Svarstymų dėl eksministro kandidatūros oficialiai nepatvirtina nei Seimo URK nariai, nei kandidatūrą teikianti Užsienio reikalų ministerija.

Dar 2021 metais L. Linkevičių norėta skirti Lietuvos ambasadoriumi JAV, tačiau tuomet prezidentas G. Nausėda pareiškė nematantis galimybės buvusius užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrus skirti ambasadoriais Vašingtone ir Briuselyje, nes jiems reikalingas „politinio atšalimo“ laikotarpis.

Šalies vadovo teigimu, pauzė po politinių pareigų ėjimo yra reikalinga, siekiant diplomatinės tarnybos depolitizavimo.

BNS žiniomis, šiuo metu svarstoma, kad L. Linkevičius galėtų būti eiti Lietuvos ambasadoriaus Švedijoje pareigas.

Šį diplomatinė atstovybė vadovo dabar neturi – rugpjūčio 31 dieną ambasadoriaus Švedijoje pareigas baigė eiti diplomatas Giedrius Čekuolis.

Ambasadorių skyrimo procesas viešu paprastai tampa Vyriausybei įregistravus teisės aktų projektus, susijusius su kandidatūros teikimu prezidentui.

L. Linkevičius užsienio reikalų ministro pareigas ėjo dvi kadencijas iš eilės – nuo 2012-ųjų iki 2020-ųjų.

Po Seimo rinkimų 2021 metų sausį jis grįžo į diplomatinę tarnybą, buvo paskirtas ambasadoriumi ypatingiems pavedimams.

Ambasadorius Lietuvoje skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Komentaras

Linas atitinka visus common sense (sveiko proto) kriterijus.

Teigiu

Išties L. Linkevičius išskirtinis valstybininkas, blaiviai ir racionaliai vertina aplinkybes išsako sveikas mintis, priima logiškus sprendimus. Asmenybė. Politikas. Vertybė

Anonimas

jai atveso tai i......ddddd
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS