Prezidentas kreipėsi į nevakcinuotus žmones: pasiskiepykite ne dėl kitų, o dėl savęs | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS KREIPĖSI Į NEVAKCINUOTUS ŽMONES: PASISKIEPYKITE NE DĖL KITŲ, O DĖL SAVĘS

  • 26

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina žmones pasiskiepyti bei klausyti specialistų, ne socialinių tinklų aktyvistų.

„Noriu dar kartą paskatinti pasiskiepyti. Ne dėl to, kad kažkas verčia tai daryti ar kažkas skatina tai daryti. Pasiskiepykite dėl savęs, dėl savo artimųjų, dėl visos visuomenės saugumo“, – po susitikimo su sveikatos ekspertais sakė G. Nausėda.

Anot jo, paskiepyti žmonės gerokai sumažina savo riziką susirgti.

„Mažiau vadovaukimės socialinių tinklų teorijomis ar „specialistų“ rekomendacijomis. Tiesiog klausykime mūsų mokslininkų, specialistų“, – kalbėjo šalies vadovas.

Pasiskiepijau aš, pasiskiepijo mano žmona Diana, pasiskiepijo mano abi dukros.

G. Nausėda akcentavo, kad pasiskiepijo ir jis pats, ir jo šeima.

„Pasiskiepijau aš, pasiskiepijo mano žmona Diana, pasiskiepijo mano abi dukros ir štai paskutinio mano susitikimo su tėveliu metu jis paklausė manęs, kada galės pasiskiepyti trečiąjį kartą, kadangi jo antrasis skiepas buvo atliktas prieš pusę metų“, – kalbėjo prezidentas.

„Jis yra labai bendraujantis žmogus ir tokiu būdu jis nori sumažinti savo riziką susirgti, o, kaip jūs puikiai žinote, žmogui, kuriam jau beveik 92 metai, kiekvienas kontaktas su susirgusiu asmeniu gali būti lemtingas“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas pabrėžė, kad pasiskiepyti nėra sudėtinga, nes Lietuva turi visų tipų vakcinų, daug mobiliųjų punktų.

„Pasiklauskite tų, kurie jau pasiskiepijo. Jie suteiks visą informaciją, kodėl tą padarė“, – aiškino prezidentas.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 49,1 proc. žmonių. Skaičiuojant vien pilnamečius, paskiepyta 58,5 proc. gyventojų.

Aiški ir paveiki informacija turi pasiekti visus žmones

G. Nausėda, trečiadienį dalyvaudamas nuotoliniame susitikime su Sveikatos ekspertų tarybos (SET) nariais, pabrėžė, kad būtina išlaikyti kuo didesnę šalies gyventojų vakcinacijos nuo COVID-19 spartą, taip pat tinkamai pasiruošti kontaktinio ugdymo Lietuvos mokyklose atkūrimui rugsėjį.

„Pastaruoju metu sparčiai augo naujų susirgimų skaičius. Todėl turime nesustoti, įgyvendinti esamas vakcinavimo priemones ir ieškoti naujų sprendimų, kurie mus sustiprintų ir leistų išvengti rimtų nemalonumų rudenį“, – sakė šalies vadovas, po susitikimo dar kartą paraginęs Lietuvos žmones skiepytis, kad apsaugotų save, savo artimuosius ir visą visuomenę.

Mūsų vaikai negali būti dar kartą uždaryti namuose, nes tai kenkia ne tik jų mokslo rezultatams, bet ir sveikatai.

Prezidento požiūriu, aiški ir paveiki informacija apie skiepus nuo COVID-19 turi pasiekti visus Lietuvos žmones, o ypač tuos, kurie abejoja dėl jų saugumo ir naudos. Būtina aktyviau spręsti ir nepaskiepytų vyresnio amžiaus asmenų, kurių daugelis stokoja mobilumo ir negali savarankiškai pasiekti vakcinavimo centrų, problemą. Rugpjūtį taip pat reikia kruopščiai pasirengti kontaktiniam ugdymui Lietuvos mokyklose.

„Mūsų vaikai negali būti dar kartą uždaryti namuose, nes tai kenkia ne tik jų mokslo rezultatams, bet ir sveikatai. Šiandien itin svarbus pasiruošimas kontaktiniam ugdymui. Mokyklos turi būti saugios“, – sakė prezidentas.

Pasak Prezidentūros pranešimo, susitikimo metu SET ekspertai pabrėžė, kad pagrindiniai epidemiologiniai rodikliai Lietuvoje prastėja nuo liepos pradžios, o mėnesio viduryje viruso plitimo greitis pasiekė rekordinį lygį. Daugiausia naujų COVID-19 susirgimų yra 20–49 metų amžiaus grupėje, taip pat užsikrečia ir suserga daugiau vaikų ir paauglių.

Pasak ekspertų, patikimiausia priemone apsaugoti šalies gyventojus nuo COVID-19 sukeltų mirčių ir sunkių ligos formų – plataus masto vakcinacija. Nuo šių metų birželio 1 d. nevakcinuoti asmenys sudaro net 82 proc. nustatytų naujų COVID-19 ligos atvejų, 88 proc. hospitalizacijos atvejų ir 89 proc. mirties atvejų. Vis didesnį susirūpinimą kelia koronaviruso Delta atmaina, kuri plinta iki 60 proc. greičiau bei kelia didžiausią grėsmę nepaskiepytiems ir tik viena vakcinos doze paskiepytiems asmenims.

SET atkreipė dėmesį, kad Lietuva vis labiau atsilieka nuo Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės (ES/EEE) vakcinacijos lygio vidurkio. Bent viena doze iki šiol paskiepyta kiek daugiau nei 55 proc. Lietuvos ir 68 proc. visų ES/EEE šalių gyventojų, vyresnių nei 18 metų. Kiek daugiau nei pusė ES/EEE valstybių jau yra pasiekusios 70 proc. bent viena vakcina paskiepytų suaugusių gyventojų ribą.

Siekiant spartesnio skiepijimo, SET rekomenduoja aktyviau įtraukti į skiepijimo procesą šeimos gydytojus ir gydytojus specialistus, taip pat didinti skiepijimo vietų skaičių, skatinant įsitraukti visus šeimos gydytojų centrus ir poliklinikas. Ekspertai taip pat siūlo kelti strateginį tikslą – išsaugoti visas planines ir kontaktiniu būdu teikiamas sveikatos priežiūros paslaugas, taip siekiant išvengti perteklinių mirčių.

Ruošiantis mokyklose atnaujinti kontaktinį ugdymą, SET ekspertai siūlo skirti daugiau dėmesio nefarmacinėms priemonėms, tokioms kaip ventiliacijos gerinimas ir dažnesnės pamokos lauke. Atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 liga pavojingiausia nevakcinuotiems suaugusiesiems, taip pat būtina siekti kuo aukštesnio mokytojų vakcinacijos lygio.

Nuotoliniame susitikime dalyvavo prezidento suburtos Sveikatos ekspertų tarybos nariai, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ir ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė, Seimo nariai, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Tautos balsas

Lendzberginis skuduras čia, bet tik ne Prezidentas..

Koziol \\\\\.../////

Prezidente,ar paskiepyjai pirmają ledi,anūkėlis griežtai liepė, SKIEPYTI.Jei ne, pasiskūs seneliui, bus jums, jūsų akselensija.Mažai nepasirodys.

Ateis tas laikas ponai.

Sakai nesulauksi.Manau su ašaromis ateisi prašyti skiepo kai mirs tavo artimas nuo viruso.O tas laikas ateis.Ir ne užilgo.Nes reikia žiūrėti ne tik savo kieme,bet matyti kas dedasi pasaulyje.Amerikoje giminaitė susirgo virusu kai dar ten jo nežinojo.Kinija slėpė.Čiu nemirė.Trys dienas išbuvo be samonės .Ir tik po kurio laiko patikrinę krauja sužinojo ,kad buvo tas baisus virusas.Ir mirė žmonės nes nežinojo kuom serga.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS