Prezidentas kviečia spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS KVIEČIA SPRĘSTI ĮSISENĖJUSIUS ŽMOGAUS TEISIŲ KLAUSIMUS

  • 6

Prezidentas Gitanas Nausėda, susitikęs su teisingumo ministre Evelina Dobrovolska, pabrėžė būtinybę spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus ir mažinti teisinio reglamentavimo spragas.

Šalies vadovas atkreipė dėmesį, kad iki šiol nėra priimtas įstatymas, reglamentuojantis partnerystės sudarymą, nors partnerystę tarp vyro ir moters numato 2001 m. įsigaliojęs Civilinis kodeksas. Lietuva iki šiol neturi ir naujo Tautinių mažumų įstatymo, kuris pakeistų 2010 m. nustojusį galioti įstatymą. Taip pat neišspręstas lyties keitimo klausimas, dėl kurio Lietuva dar 2007 m. pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme ir turėjo sumokėti solidžią kompensaciją.

Prezidentas pabrėžė, kad šie klausimai yra ypač jautrūs ir turi būti sprendžiami, valdžiai diskutuojant su visuomene ir ieškant kuo platesnio jos palaikymo.

„Net ir teisingiausius bei kilniausius tikslus gali užtemdyti veiksmai, didinantys visuomenės susipriešinimą. Visi turime ieškoti bendrų vardiklių, kalbėti argumentų, o ne pykčio ir neapykantos kalba“, – sakė šalies vadovas.

Susitikime aptarta galimybė daliai nusižengimų, susijusių su neapykantos kurstymu internete, taikyti administracinę atsakomybę. Prezidentas pakvietė daugiau dėmesio skirti visuomenės švietimui, siekiant neapykantos nusikaltimų prevencijos, ir pagalbai nukentėjusiems asmenims.

Visi turime ieškoti bendrų vardiklių, kalbėti argumentų, o ne pykčio ir neapykantos kalba.

Susitikime atskirai aptarti įkalinimo įstaigų sistemos pertvarkos ir nuteistųjų resocializacijos klausimai.

Prezidentas pabrėžė, kad dabartinė padėtis įkalinimo įstaigose yra nepatenkinama, nes didžioji dalis infrastruktūros nėra tinkama vykdyti bausmes, stinga jos pritaikymo nuteistiems neįgaliesiems, taip pat trūksta socialinių darbuotojų ir nuteistųjų resocializacijos specialistų.

G. Nausėda teiravosi, kokių veiksmų ketinama imtis, siekiant efektyvesnio resocializacijos proceso. Pasak Prezidento, būtina tobulinti įkalinimo įstaigų infrastruktūrą, pritaikyti ją neįgaliesiems, plėtoti pusiaukelės namų tinklą, sudaryti kitas sąlygas, kurios padėtų nuteistiesiems po bausmės atlikimo integruotis į visuomenę.

Kalbėdamas apie Seimui 2020 m. pateiktas Viešųjų pirkimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama kurti efektyvesnę viešųjų pirkimų sistemą, paremtą didesniu centralizavimu ir profesionalumu, prezidentas pabrėžė būtinybę įtvirtinti Viešųjų pirkimų tarnybos vaidmenį ikiteisminiame viešųjų pirkimų ginčų nagrinėjime.

Pasak šalies vadovo, tokia nuostata ne tik užtikrintų kokybiškesnį ginčų sprendimą, bet ir sumažintų teismams tenkantį krūvį.

Prezidentas paragino teisingumo ministrę paspartinti 2020 m. Vyriausybės parengto įstatymų paketo, kuriuo atsisakoma teismams nebūdingų funkcijų, tokių kaip santuokos nutraukimas bendru sutarimu, vedybų sutarčių keitimas ir pan., pateikimą Seimui ir priėmimą.

Šiuo metu taip pat rengiami šalies vadovo inicijuoti Teismų įstatymo pakeitimai, kuriais siūloma supaprastinti pretendentų į teisėjus atrankos modelį, patikslinti nuostatas dėl nuotolinių teismo posėdžių vykdymo.

Susitikime taip pat aptarti notarų kainų reguliavimo, valstybinės garantuojamos teisinės pagalbos sistemos, teisinio švietimo iššūkiai.

GALERIJA

  • Prezidentas kviečia spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus
  • Prezidentas kviečia spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus
  • Prezidentas kviečia spręsti įsisenėjusius žmogaus teisių klausimus
R. Dačkaus / Prezidentūros nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

???

Dobrovolska viešai kursto neapykantą Lietuvių kalbai ( o matomai ir patiems lietuviams) ir viešai niekina lietuvių kalbą. JI ATVIRAI PAREIŠKĖ , kad lietuviškas raidyną.O lenkams netinka, kaip ir lietuvių kalba Todėl ,pagal DOBROVOLSKOS logiką ,vietoje 100 metų Lietuvoje buvusio lietuviško raidyno yra privaloma įvesti lenkišką RAIDYNĄ. O vietoje lietuvių kalbos matyt lenkų kalbą? Na ir kokios bausmės PANI DOBROVOLSKA už NEAPYKANTOS skleidimą susilauks? baudžiamoji ar administracinė atsakomybė?

Anonimas

Gitanas ir vel juodai girtas

Nezurnalistas

Apeinant MP, aukleti jos kabineto narius. Konstitutishka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS