Prezidentas: teismams tenka nevienodas krūvis | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS: TEISMAMS TENKA NEVIENODAS KRŪVIS

„Įvairių grandžių teismams tenka nevienodas krūvis, dalis jų apkraunami teismams nebūdingomis funkcijomis. Dėl to užsitęsia bylų nagrinėjimas, kartais nukenčia ir sprendimų kokybė. Pokyčių šioje srityje laukia ir teisėjų bendruomenė, ir plačioji visuomenė“, – sakė šalies vadovas Gitanas Nausėda, susitikęs su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi.

Susitikime aptartos galimybės efektyviau organizuoti teisinių ginčų sprendimą bei teisės pažeidimų nagrinėjimą, praneša Prezidento komunikacijos grupė.

Prezidentas pabrėžia, kad būtina keisti civilinių bylų nagrinėjimo tvarką, dažniau taikant rašytinio proceso tvarką ir skatinant proceso dalyvius naudoti elektronines ryšio priemones.

Pasak šalies vadovo, taip pat yra reikalingi Civilinio ir Civilinio proceso kodeksų pakeitimai, kurie įtvirtintų galimybes dalį tokių klausimų, kuriuose yra asmenų susitarimas, perduoti spręsti valstybės įgaliotiems pareigūnams, pavyzdžiui, notarams.

Prezidento teigimu, efektyviau paskirstyti teismams tenkantį krūvį padėtų ir civilinių bei baudžiamųjų bylų priskyrimo taisyklių pakeitimai, pavyzdžiui, turtinių ginčų, kurių sumos neviršija 100 tūkst. eurų, perdavimas nagrinėti apylinkės teismams. Tuo tarpu apygardų teismai pirmąja instancija turėtų nagrinėti tik sudėtingiausias, pavojingiausių nusikaltimų bylas.

Susitikime taip pat aptartos baudžiamosios politikos sisteminio harmonizavimo galimybės.

Pasak prezidento, šiuo metu reikalingas sisteminis ekonominių, finansinių, turtinių nusikalstamų veikų kriminalizavimą lemiančių ekonominių dydžių peržiūrėjimas, siekiant, kad baudžiamoji atsakomybė būtų proporcinga padarytų pažeidimų pavojingumui. Tai leistų dažniau taikyti kitas atsakomybės rūšis ir sudarytų sąlygas ikiteisminio tyrimo pareigūnams, prokurorams ir teisėjams daugiau išteklių skirti pavojingiausių veikų tyrimui ir nagrinėjimui.

Teisingumo ministras E. Jankevičius šalies vadovui pristatė iniciatyvą pertvarkyti nuteistųjų laisvės atėmimo bausme užimtumo sistemą, keičiant Bausmių vykdymo kodeksą, ir pasirengimą įgyvendinti liepos 1 d. įsigaliosiančius Bausmių vykdymo kodekso pakeitimus dėl lygtinio paleidimo.

Teisingumo ministerijos vadovas patikino prezidentą, kad rengiami įstatymų projektai Seimą pasieks iki šios kadencijos pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vieną kartą

Gal metas įsisąmoninti: teismuose, prokuratūrose, advokatūroje tiek korumpuoti asmenys, kad privalu tiesiog naikinti tą visą sistemą. Pravartu mokėti pinigus už vertimus ir atiduoti visus teismus, prokuratūros darbą Latvijai, kitos išeities nėra, Lietuvoje per daug visi susiję, teismų pagalba suvedinėja sąskaitas, siekiančias dar tarpukario Lietuvą, o gal ir ankstesnius laikus. Teisėjai, prokurorai, advokaitai su itin mažomis išimtimis dėl nešvarių reputacijų, gausių priklausomybių nuo narkotikų, kitų, pavyzdžiui, pedofilijos, negali eiti tokių pareigų, kurias užima. O kur dar jų vaikai ,anūkai? Ar suvokiat, kokiame dugne yra teisininkų atžalos ir kad bet kuris teisėjas, prokuroras dėl savo narkomano vaiko, anūko p[adarys bet ką, kad tik gautų daugiau pinigų, kad tik savo išsigimusias atžalas kažkaip išlaikytų kur nors užsieniuose ar Lietuvoje apiformintų kaip sergančiuosius kokia gražesne ligele kad laisvai galėtų toliau narkašintis ar bent jau nemokamus linksminamuosius vaistukus imt

justicijui

žyminis mokestis reikalingas tam, kad visokius prietrankas kaip tu atsijoti. jei bylinėjimasis būtų visiškai nemokamas, tai tokie justicijai neišeitų iš teismų, visus kaimynus bylose užtampytų.

Justicijas

Nėra Lietuvoje Teisingumo ministro nei teisingumo, nes tai pelno siekianti organizacija. Už bet kokį kreipimasi į teismą reikia susimokėti :taip vadinamą žyminį mokestį, mokestį advokatui ir teisininko konsultacijai. Atlikus visus veiksmus dar nežinai ar teismas priims pareiškimą, nes bus svarstoma atrankos komisijoje, kuri nagrinės ar pareiškimas atitika reikalavimus. Tai gryna valstybės įteisinta korupcinė sistema. Kam tada reikalingas visas spektaklis?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS