Prezidentūra: VRK turi užtikrinti sąžiningą konkurenciją, neiškreipti rinkėjų valios | KaunoDiena.lt

PREZIDENTŪRA: VRK TURI UŽTIKRINTI SĄŽININGĄ KONKURENCIJĄ, NEIŠKREIPTI RINKĖJŲ VALIOS

Prezidentūra teigia, jog Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turi veikti užtikrindama sąžiningą konkurenciją ir pasirūpindama, kad rinkėjų valia nebūtų iškreipiama.

„Vyriausioji rinkimų komisija turi veikti taip, kad būtų užtikrintas rinkimų proceso teisingumo, sąžiningumo ir skaidrumo principų laikymasis, sąžininga kandidatų konkurencija. Taip pat būtina veiksmingai užtikrinti, kad nebūtų iškreipta rinkėjų valia“, – BNS trečiadienį sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Tomas Beržinskas.

Taip Prezidentūra reagavo į situaciją, kai iš pradžių neleidusi dėl korupcijos teistiems kandidatams į Anykščių merus Kęstučiui Tubiui ir Visagino meres Daliai Štraupaitei dalyvauti rinkimuose antrajame ture, po teismų išaiškinimų VRK buvo priversta pakeisti sprendimą.

Demokratinėje teisinėje valstybėje netoleruojamos tokios situacijos, kurios keltų abejonių dėl rinkimų legitimumo ir teisėtumo.

„Demokratinėje teisinėje valstybėje netoleruojamos tokios situacijos, kurios keltų abejonių dėl rinkimų legitimumo ir teisėtumo“, – teigė T. Beržinskas.

„Rinkimų rezultatų pripažinimas negaliojančiais yra „ultima ratio“ priemonė, kuri gali būti taikoma tik tada, kai kitomis priemonėmis neįmanoma pasiekti, kad nebūtų iškreipta rinkėjų valia“, – sakė patarėjas.

„Svarstant, ar pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, turi būti itin atsakingai vertinama žala, kuri galėtų būti padaryta rinkėjų lūkesčiams ir savivaldos sistemos stabilumui“, – pridūrė jis.

K. Tubiui į rinkimus grįžti leista jau po pirmosios išankstinio balsavimo antrajame ture dienos, todėl VRK teko anuliuoti jau atiduotus balsus ir paraginti rinkėjus atvykti balsuoti dar kartą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

o

ka daryt jei pati VRK yra nelegali kas atsakys negi ta saika kgb kuri privalejo pasiviesint ir nelist izuliai prie valdlovio kuri gensekas siems maloniai paliko kartu su bufetava pabegusi floridon isverstaskuriai padarai ka cia bepridursi ???===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS