Prokuratūra etikos sargams apskundė pranešėjo istoriją tyrusią Seimo komisiją | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA ETIKOS SARGAMS APSKUNDĖ PRANEŠĖJO ISTORIJĄ TYRUSIĄ SEIMO KOMISIJĄ

  • 4

Generalinė prokuratūra kreipėsi į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, prašydama įvertinti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusios komisijos narių veiksmus, skelbia naujienų portalas „Delfi“.

Anot jo, generalinės prokurorės Nidos Grunskienės pasirašytą raštą gavo taip pat Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), VSD, laikinoji tyrimo komisija.

Dokumente teigiama, jog būtina įvertinti, ar komisija, nederindama savo veiksmų su Generaline prokuratūra, atskleisdama pranešėjo asmens duomenis ir reikalaudama pateikti kriminalinės žvalgybos tyrimo medžiagą, nepažeidė Konstitucijos, įstatymų reikalavimų ir Konstitucinio teismo suformuotos praktikos.

Kaip nurodoma antradienį paskelbtoje komisijos išvadoje, VSD vadovas Darius Jauniškis informaciją apie tuomet dar kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką gavo arba iš paties G. Nausėdos arba informacija buvo perduota jo pavedimu.

Išvadose konstatuojama, kad D. Jauniškis, rinkdamas informaciją apie dabartinio šalies vadovo aplinkos žmones, jam talkino. Anot komisijos, aplinkoje buvo nustatyta kelios dešimtys asmenų, keliančių rizikas nacionalinio saugumo interesams dėl jų esamų ar buvusių ryšių su riziką keliančiais asmenimis, bendradarbiavimo su Rusijos ar Baltarusijos žvalgybos tarnybomis.

Kritikos išvadoje sulaukė ir Generalinė prokuratūra.

Anot komisijos Specialiųjų tyrimų tarnyba, VSD, Generalinė prokuratūra daugeliu atvejų nepagrįstai įslaptino komisijos prašomą informaciją ir, tokiu būdu, pažeidė Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme įtvirtintus informacijos įslaptinimo teisėtumo, pagrįstumo ir savalaikiškumo principus bei apribojo visuomenės galimybę susipažinti su šių institucijų veiksmais nagrinėjant pranešėjo kreipimąsi.

Be kita ko, ji nustatė, kad kriminalinės žvalgybos byla nebuvo pateikta susipažinti generaliniam prokurorui, kuris pagal įstatymą turi išimtinę teisę pradėti baudžiamąjį procesą dėl žvalgybos pareigūno padarytos nusikalstamos veikos.

Seimo komisija išvadas patvirtino vienbalsiai, bet jos veikloje, išskyrus demokratą Vytautą Baką, nebuvo opozicijos atstovų. Šias išvadas dar turės patvirtinti visas parlamentas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonė

Kam tarnauja prokuratūra??? Galimai,ji tarnauja tam, kas paskyrė jos vadovę.

Anonimas

Pasirodė tikrasis veidas

Mėslita

Kaip seimo "berniukas"?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS