R. Karbauskis aštriai reagavo į KT sprendimą: gąsdina konservatoriais | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS AŠTRIAI REAGAVO Į KT SPRENDIMĄ: GĄSDINA KONSERVATORIAIS

  • 19

Konstitucinio Teismo (KT) verdiktą, kad tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai ir teisės požiūriu yra įmanomi tik pakeitus jos nuostatas, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis regi kaip konservatoriams esą palankų sprendimą.

Buvusio Seimo nario supratimu, tai žingsnis „antidemokratinės rinkimų sistemos“, kai, R. Karbauskio žodžiais tariant, Lietuvą gali valdyti tik konservatoriai, link.

Negailėdamas šiurkščių epitetų valdančiajai Tėvynės sąjungai, vadindamas ją „grupuote“, o valdančiuosius „apgailėtinais“, R. Karbauskis sako, kad jo vedamas šešėlinis „valstiečių“ Kabinetas sieks, kad tiesioginiai merų rinkimai būtų įteisinti Konstitucijai neprieštaraujančiu būdu.

„Pirma konservatorių pergalė kelyje į antidemokratinę rinkimų sistemos reformą. Konservatoriai juda savo svajonės – vienpartinės sistemos, t.y. totalios konservatorių diktatūros link, kai ši partija 100 proc. valdys Lietuvą, turės savo prezidentą, savo Seimą ir Vyriausybę, savo merus“, – pirmadienį feisbuke rašė R. Karbauskis, toliau kartodamas, kad esą konservatoriai sąmoningai siekia keisti Seimo, prezidento ir savivaldos rinkimų taisykles, kad užsitikrintų palankias sąlygas.

Pirma konservatorių pergalė kelyje į antidemokratinę rinkimų sistemos reformą. Konservatoriai juda savo svajonės – vienpartinės sistemos, t.y. totalios konservatorių diktatūros link.

Tiesa, konservatoriai tokius jau ne kartą išsakytus R. Karbauskio samprotavimus vadina melu ir nepagrįstu visuomenės bauginimu. Tuo tarpu konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis tiesiai pareiškė, kad R. Karbauskio tezės, esą, pakeitus prezidento rinkimų tvarką, dabartinis užsienio reikalų ministras siekia tapti šalies vadovu, yra pasiskolintos iš Lietuvai nedraugiškų valstybių propagandinių portalų.

R. Karbauskis pažymi, kad po pirmadienį priimto KT sprendimo tiesioginių merų rinkimų neliks, jeigu Konstitucija nebus pakeista. Ir tai politikas regi ne kaip teisinę problemą, kurią reikia tiesiog sureguliuoti, kad nebūtų prieštaravimo šalies Konstitucijai, tačiau kaip politinių oponentų keliamą  pavojų.

„Nepakeitus Konstitucijos, merus, kaip ir buvo anksčiau, paskirs savivaldos rinkimus laimėjusi partija arba partijų koalicija. Taip konservatoriai artėja savo svajonės – valdyti viską ir pašalinti visas kliūtis, kurios trukdo jiems tai pasiekti, link. Priminsiu, jog visų penkių didžiausių Lietuvos miestų merai nepriklauso konservatorių partijai“, – teigia „valstiečių“ lyderis, nepaisant to, kad TS-LKD atstovai viešai deklaruoja, jog neprieštarauja tiesioginiams mero rinkimams.

Politikas pažymi, kad jo vedamas šešėlinis Kabinetas dės pastangas išlaikyti esamą merų rinkimų tvarką.

„Mes gi sieksime, kad tiesioginiai merų rinkimai būtų įteisinti Konstitucijai neprieštaraujančiu būdu. LVŽS šešėlinėje Vyriausybėje rengsime ir po to Seime inicijuosime atitinkamas Konstitucijos pataisas, kviesdami jas paremti ir visas politines jėgas, kurioms nesvetimas didesnio žmonių įsitraukimo į savivaldą ir demokratijos siekis“, – teigė R. Karbauskis, pažymėdamas, kad priešinsis ir, jo manymu, egzistuojančioms konservatorių iniciatyvoms dėl platesnių rinkimų sistemos pokyčių.

„Žinoma, sieksime ir kad rinkimų pataisos, kurios atimtų iš žmonių bet kokią galimybę demokratiškai rinkti valdžią, nebūtų priimtos, nes konservatorių siūlomos pataisos rinkimų sistemą verčia aukštyn kojomis ir atima bet kokią galimybę žmonėms turėti valdžioje politikus, kuriais pasitiki ir kuriuos jie nori išrinkti patys. Jau ne kartą minėjau, kad konservatoriai siūlo prezidentą išsirinkti Seime, t.y. jį Lietuvai paskirtų Seimas taip, kaip konservatorių partija pasiskyrė pirmininką – sosto paveldėtoją Gabrielių. Jie taip pat siekia panaikinti vienmandates Seimo rinkimuose, nes jiems atrodo, kad šalį valdyti turi konservatorių grupuotė, be jokios atskirų politikų asmeninės atsakomybės“,– rašė R. Karbauskis.

„Valdantieji, šiandien jūs atrodote labai apgailėtini ne tik dėl to, kad nesusitvarkote su pandemija, bet ir dėl to, jog visur siekiate prisidengti kažkokia kolektyvine atsakomybe. Jūsų žiniai, neprisiimdami asmeninės atsakomybės ir organizuodami sau ateitį tokiu būdu, kad jos nereiktų prisiimti ir ateityje, atrodote kaip silpni, autoriteto ir pasitikėjimo neturintys politikai. Žmonėms reikia politikų asmenybių ir jų sprendimų, o ne dar vieno neapčiuopiamo politinio elito ir neliečiamųjų burbulo, su kuriuo kalbėtis ir teisybės reikalauti žmonėms bus tas pats, kas kalbėtis su siena...“, – apibendrino R. Karbauskis.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje „valstiečiai“ paliko parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką, gretas.

KT pirmadienį paskelbė, kad tiesioginių merų rinkimų tvarka prieštarauja Konstitucijos 119 straipsniui. Dėl šio klausimo į KT kreipėsi 46 praėjusios kadencijos parlamentarai, daugiausia – konservatoriai, taip pat kreipimąsi pasirašė keli liberalai, „darbiečiai“, buvę „tvarkiečiai“.

„Vietos savivaldos įstatymo 3 straipsnio 3 dalies 1 punktas tiek, kiek jame nustatyta, kad savivaldybės tarybai vadovauja vienmandatėje rinkimų apygardoje tiesiogiai išrinktas savivaldybės tarybos narys – savivaldybės meras ir kad meras yra savivaldybės vadovas, vykdantis šiame ir kituose įstatymuose nustatytus įgaliojimus, prieštarauja Konstitucijai“, – skelbia Konstitucinis Teismas.

Šis nutarimas įsigalios 2023 m. gegužės 3 d., o tai reiškia, kad šiuo metu pareigas einantys merai galės vykdyti savo įgaliojimus iki kadencijos pabaigos.

Savivaldybių merai tiesiogiai buvo išrinkti du kartus. Iki 2015 metų, kai nuspręsta įvesti tiesioginius merų rinkimus, savivaldybių vadovus rinkdavo pačios tarybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

tomas

Karabasai, tupėk savo šešėlye ir bezk į sveikatą. Konservatoriams galėtum tik į subinę įkąsti.

Tikrai

Karbauskis pats jų bijo. Kas dien apie juos savo fobijas rašo. Jei toks garantuotas už save būtų, tai nesikartotų jau 5 metai vieną ir tą patį. Melagis ir bailys jis.

Aha

greitai konservatoriai su laisvės partija ir teisiamais liberalais įsigalės visose srityse.Štai bus jums balsuoti už konservatorius.Valstiečiai nors visada rūpinosi žmonėmis, didino pensijas, vaiko pinigus, o šitie dalinasi viską sau.Kai jau yra šalyje neblogai, tai reikia išsirinkti konservatorius.Nesitikėjau, kad kauniečiai tokie buki ir dar nepasimokė konservų valdžia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS