R. Karbauskis dėl T. V. Raskevičiaus nušalinimo: parašą būčiau padėjęs | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS DĖL T. V. RASKEVIČIAUS NUŠALINIMO: PARAŠĄ BŪČIAU PADĖJĘS

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis atmeta Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pareikštus įtarimus, esą jo vadovaujamas šešėlinis Ministrų Kabinetas galėjo prisidėti prie parašų rinkimo, reikalaujant, kad Laisvės partijos narys Tomas Vytautas Raskevičius būtų pašalintas iš Žmogaus teisių komiteto pirmininko pareigų.

Taučiau, tvirtina šešėlinis „valstiečių“ premjeras, jis iniciatyvą asmeniškai palaiko ir netgi pats parašą po organizuota iniciatyva būtų padėjęs, jei tik tokia proga būtų pasitaikiusi.

R. Karbauskis pripažįsta vertinąs tai, kad Laisvės partijai priklausančiu komiteto pirmininku nepatenkinti asmenys surinko daugiau nei 300 tūkst. parašų. Politiko teigimu, tai įpareigoja „valstiečius“ iniciatyvą tęsti ir kartu su kolegomis opozicijoje Seimui ruošti rezoliuciją, kuria būtų siekiama atstatydinti T. V. Raskevičių iš einamų pareigų komitete.

Eltai duotame komentare politikas įvardino tai, kas jam asmeniškai kelia nerimą dėl esamo Žmogaus teisių komiteto pirmininko ir kodėl „valstiečiai“ neruošė rezoliucijos, kai 700 kultūros atstovų kreipėsi į Seimą reikalaudami, kad homofobiška retorika pasižymintis parlamentaras Petras Gražulis nebūtų įtrauktas į Kultūros komitetą.

„Valstiečiai“ iniciatyvai pritaria, bet parašų rinkti nepadėjo

R. Karbauskis, atsakydamas į V. Čmilytės-Nielsen išsakytus įtarimus, esą „valstiečiai“ galėjo padėti rinkti parašus dėl T. V. Raskevičiaus, tvirtino, kad apie pačią iniciatyvą jis sužinojo tik šiai akcijai pasibaigus.

„Aš apskritai apie parašus sužinojau, kada jie jau buvo surinkti. Girdėjau, kad jie renkami, tačiau aš nebuvau matęs net teksto. Jį pamačiau, kai parašai jau buvo surinkti“, – Eltai teigė R. Karbauskis.

Aš apskritai apie parašus sužinojau, kada jie jau buvo surinkti. Girdėjau, kad jie renkami, tačiau aš nebuvau matęs net teksto. Jį pamačiau, kai parašai jau buvo surinkti.

Pasak politiko, apskritai iniciatyva dėl T. V. Raskevičiaus jis susidomėjo tik pastarąją savaitę, kai surinktų parašų visuomenininkais prisistatantiems asmenims nepavyko asmeniškai perduoti Seimo pirmininkei.  

„Aš tuomet nustebau: kodėl Seimo pirmininkė nepriima tokio skaičiaus parašų? Tada aš ir susidomėjau, koks čia tekstas. Pagalvojau, kad gal ten kažkas yra negerai. Tuomet tektą pažiūrėjo teisininkai – nes aš jį skaitydamas jokių problemų neradau. Pavyzdžiui, kad būtų homofibija ar panašiai. Teisininkai tai patvirtino, kad ten nieko tokio nėra ir tuomet šį klausimą įtraukėme į šešėlinės Vyriausybės darbotvarkę. Siekėme parodyti, kad mums tai yra svarbu“, – sakė R. Karbauskis, prisipažindamas, kad ir pats asmeniškai po šia diskusijas sukėlusia iniciatyva būtų padėjęs parašą, jei tik būtų turėjęs galimybę.

„Aš asmeniškai, jeigu man būtų reikėję pasirašyti ar ne – aš būčiau pasirašęs. Drąsiai būčiau tai pasirašęs, nes aš visiškai remiu tai, kas ten yra parašyta“, – teigė R. Karbauskis, vėliau pokalbyje pažymėjęs, kad nėra ir niekada nebus homofobas.

O parašus, kad T. V. Raskevičius būtų atstatydintas iš komiteto pirmininko pareigų rinkę asmenys teigė, kad seksualinės orientacijos neslepiantis politikas diskredituoja Konstitucijos saugomą iš vyro ir moters susidedantį šeimos institutą, kad atstovauja tik vienai interesų grupei ir t.t.

Kaip nerimą keliantį dalyką R. Karbauskis įvardino ir Seimo tualetų klausimą. Esą būtent T. V. Raskevičius inicijavo kalbas, kad parlamente būtų galima įrengti lyties atžvilgiu neutralius tualetus.

Tuo tarpu, kad rūpestį keltų T. V. Raskevičiaus darbas organizuojant komiteto posėdžius Žmogaus teisių komitete, R. Karbauskis neužsiminė.

Jau rengia rezoliuciją dėl T. V. Raskevičiaus

R. Karbauskis sutiko su Seimo pirmininke V. Čmilyte-Nielsen, kad bent jau formaliai surinkti parašai dar nieko nereiškia. Tačiau, pasak jo, parašais įprasminta iniciatyva tarsi įpareigoja Seimo politikus apsispręsti, ar tam tikroms visuomenės grupėms neįtinkantis T. V. Raskevičius gali likti parlamento komiteto vadovo poste.

„Valstiečių“ lyderio teigimu, Seimo nariai šiuo klausimu galėtų priimti rezoliuciją.

„Mūsų nuomone, reikia paruošti rezoliuciją, dėl kurios Seime būtų balsuojama. Rezoliucija reikštų, kad tas žmogus turi pasitraukti iš posto“, – sakė jis.

Mūsų nuomone, reikia paruošti rezoliuciją, dėl kurios Seime būtų balsuojama. Rezoliucija reikštų, kad tas žmogus turi pasitraukti iš posto.

Kaip teigė R. Karbauskis, „valstiečių“ ir „darbiečių“ frakcijos jau yra pradėjusios ruošti tokios rezoliucijos projektą.

„Prie šių dokumentų dirba mūsų frakcijos žmonės, kiek žinau ir Darbo partijos žmonės. Tai yra teisinis kelias, kuriuo gali eiti Seimas. Jei Seimo dauguma mano, kad viskas yra gerai, ji balsuos, kad ši rezoliucija būtų atmesta. Bet jei įvyks kitaip – rezoliucija bus priimta. Galiausiai visuomenė matys Seimo narių apsisprendimą šiuo klausimu“, – teigė R. Karbauskis.

Paaiškino, kodėl neruošė rezoliucijos dėl P. Gražulio

Šešėliniu „valstiečių“ premjeru paskelbtas R. Karbauskis pripažino, kad iniciatyvos dėl T. V. Raskevičiaus atstatydinimo iš komiteto pareigų „valstiečiai“ imsis, nes iniciatyvinė grupė surinko kelis šimtus tūkstančių parašų.

Tačiau paklaustas, kodėl analogiško veiksmo nesiimta, kuomet 700 kultūros atstovų kreipėsi į Seimą reikalaudami, kad ekscentriškas ir homofobiška retorika pasižymintis parlamentaras Petras Gražulis nebūtų įtrauktas į Kultūros komitetą, teigė manąs, kad tai sunkiai palyginami klausimai. Mat, pasak R. Karbauskio, kalbant apie tai, ar P. Gražulio pasisakymai nežeidžia ir nediskriminuoja atskirų visuomenės grupių, būtina atkreipti dėmesį į kelis svarbius niuansus.

Mes galėtume šnekėti apie atvirkštinį dalyką – tai žmogus, kurį dėl savo įsitikinimų dabartinė pozicija yra linkusi žeminti.

Pirmiausia, pažymėjo R. Karbauskis, valdantieji patys yra linkę diskriminuoti P. Gražulį.

„Mes galėtume šnekėti apie atvirkštinį dalyką – tai žmogus, kurį dėl savo įsitikinimų dabartinė pozicija yra linkusi žeminti“, – teigė R. Karbauskis.

Kita vertus, aiškino R. Karbauskis, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ne tik P. Gražulio pasisakymai gali piktinti Kultūros srities atstovus ar įžeisti atskiras visuomenės grupes. Pasak jo, tiek jis, tiek apskritai „valstiečiai“ būdami valdžioje patyrė patyčias iš asmenų, kurie kaip tik ir reiškia pasipiktinimą dėl P. Gražulio retorikos.

„Kai kurie politikai mus ir rinkėjus gandragalviais vadino. Pavadinti 300 tūkst. „valstiečių“ rinkėjų gandragalviais – tai tikriausiai įžeidimas. Reikia turėti vienodus standartus. Pas mus yra dvigubi standartai. Kai tik kas nors paliečia... Aš neginu Gražulio pasisakymų, kurie galbūt ir yra homofobiški. Bet reikia šioje vietoje prisiminti, kad tie patys politikai, kurie jį kaltina, taip pat pasisako vienaip ar kitaip, kad jie patys kitų atžvilgiu yra ne mažiau įžeidūs“, – paaiškino R. Karbauskis.

ELTA primena, antradienį Seimo pirmininkei visuomenininkais prisistatantys asmenys įteikė internetu surinktus parašus dėl T. V. Raskevičiaus pašalinimo iš pirmininko pareigų Žmogaus teisių komitete. Jie teigia surinkę šią iniciatyvą remiančių 365 tūkst. parašų.

Pirmadienį vykusiame Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinės Vyriausybės posėdyje keltas klausimas dėl T. V. Raskevičiaus likimo užimame poste. Šešėlinis Ministrų Kabinetas kone vienbalsiai sutiko, kad reikia pagelbėti visuomenininkais prisistatantiems asmenims, kurie reikalauja seksualinės orientacijos neslepiančio Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininko atsistatydinimo.

GALERIJA

  • Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius
  • Ramūnas Karbauskis
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

ana

Pilnai pritariu gerb. Karbauskiui,reikia isiklausyti i tautos nuomone

Nesuprantu

kodėl Raskevičius neatsistatydina iš pirmininko pareigų? Jei jis save laiko garbingu žmogumi, gerbia virš 300 tūkst. piliečių nuomonę ir nori pats būti gerbiamas - vienintelis kelias yra palikti šį postą.

Niekas nešalina blogybės

Nėra Seimo nario atšaukimo procedūros. Išrinko 4 metams ir ten gadina visai šaliai nuotaiką, daro ką nori visus 4 metus be jokios atsakomybės. Na, blogiausiu atveju pabars etikos komitetas ir toliau viskas po senovei.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS