R. Karbauskis: kitą savaitę paaiškės dėl socialinio modelio įsigaliojimo | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS: KITĄ SAVAITĘ PAAIŠKĖS DĖL SOCIALINIO MODELIO ĮSIGALIOJIMO

  • 2

Kitą savaitę paaiškės, kuriam laikui – pusmečiui ar metams – bus siūloma atidėti naujojo Darbo kodekso ir kitų socialinio modelio įstatymų įsigaliojimą, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis.

Jo teigimu, Darbo kodeksas mažiausiai susijęs su biudžetu, todėl jis gali įsigalioti ir anksčiau nei kiti socialinio modelio įstatymai.

„Dar galutinio sprendimo (iki kada atidedamas socialinio modelio įsigaliojimas – BNS) nėra, nes turime laiko. Kitą savaitę bus sprendimas“, – penktadienį BNS teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, tai yra aptarta su koalicijos partneriais socialdemokratais, jie mano, kad politinė atsakomybė dėl atidėto įstatymų įsigaliojimo teks „valstiečiams“.

„Jų aiškus matymas – mes turime apsispręsti, čia yra mūsų politinė atsakomybė“, – teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, iš pradžių buvo sutarta, kad Darbo kodekso įsigaliojimas atidedamas pusmečiui, o kitų socialinio modelio įstatymų – metams.

„Ar tie laikotarpiai bus suvienodinti, dar negaliu atsakyti, daug kas priklausys nuo formuojamos Vyriausybės, nuo būsimų ministrų nuomonės. Atsižvelgsime į bendrą matymą, šiandien šis matymas yra kandidatų“, – sakė R. Karbauskis. 

Tuo metu būsima Seimo vicepirmininke įvardijama LVŽS atstovė Rima Baškienė BNS teigė, kad teisės aktų įsigaliojimą reikia atidėti metams dėl biudžeto priėmimo procedūrų.

„Stabdysime metams įsigaliojimą ir matysime, kaip greitai viską, peržiūrą, patikrą, galime padaryti su Trišale taryba, su profsąjungomis. Galimai būsimasis finansų ministras (Stasys Jakeliūnas – BNS) mano, kad gali prireikti metų dėl biudžeto formavimo reikalų“, –  sakė R. Baškienė.

Pataisos – iki gruodžio

Anot R. Baškienės, atitinkamos pataisos bus užregistruotos iki gruodžio.

„Iki Naujųjų metų turime suspėti paskelbti (kad atidedamas įsigaliojimas – BNS), turėdami visų koalicijos partnerių valią. Tik suformuojame visus komitetus, pradeda dirbti valdyba. Po poros, trejetos savaičių“, – teigė R. Baškienė.

2017 metų biudžeto projekte numatyta, kad išlaidos, susijusios su naujojo socialinio modelio įgyvendinimu, sieks apie 250 mln. eurų. Jos sudarys apie 0,6 proc. prognozuojamo bendrojo vidaus produkto (BVP). Finansų ministerija prašo Europos Komisijos (EK) socialinį modelį pripažinti struktūrine reforma ir su juo susijusioms išlaidoms taikyti išlygą, skaičiuojant kitų metų viešųjų finansų deficitą.

EK teigiamai vertina Lietuvos pastangas modernizuoti darbo santykius, tačiau išsamią naujojo socialinio modelio analizę žada pateikti vėliau. 

Darbo santykius liberalizuojantį naują Darbo kodeksą šios kadencijos Seimas priėmė pavasario sesijoje. Prezidentė Dalia Grybauskaitė kai kurias jo nuostatas buvo vetavusi, bet parlamentas veto atmetė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

Pirmiausia jį reikia pritaikyti kadenciją baigiantiems seimūnams.

Petras

VALSTIEČIAI--pensijų INDEKSAVIMAS privalo prasidėti nuo 2017m sausio 1d==tą numato priimtas seimo ĮSTATYMAS ir numatytos lėšos 2017 metų biudžete.NEBANDYKITE ir toliau tęsti skurdinimo politiką--atidedant pensijų indeksavimą--tai būtų NEPAGRĮSTAS PAŽADŲ NEVYKDYMAS ir pirmos plytos išėmimas iš jūsų PASITIKĖJIMO pamatų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS