R. Karbauskis opozicijos kritikos nelaiko rimta – ieškoma „durnių“ | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS OPOZICIJOS KRITIKOS NELAIKO RIMTA – IEŠKOMA „DURNIŲ“

Europarlamentaro Andriaus Kubiliaus pastebėjimai dėl Vyriausybės formavimo bei opozicijos ketinimas kreiptis į Konstitucinį Teismą, kad šis išaiškintų, ar antradienį Vyriausybei suteikti įgaliojimai neprieštarauja pagrindiniam Lietuvos įstatymui, yra opozicijos desperacijos išraiška, sako „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Politiko teigimu, valdantiesiems nebuvo jokių kliūčių Vyriausybei įgaliojimus užtikrinti tuo būdu, kurio reikalavo opozicija ir kai kurie teisės ekspertai, tačiau, akcentuoja R. Karbauskis, taip būtų buvę tik sudarytos sąlygos į eterį pakliūti papildomai opozicijos kritikai.

Valdančiųjų lyderis nesureikšmina ir to fakto, kad po ilgų ir garsiai linksniuotų derybų dėl naujos valdančiosios daugumos bei daugiau nei pusės ministrų pakeitimo, Vyriausybės programa liko neatnaujinta.

Nepaisant to, kad iš to jau spėjo pasišaipyti oponentai, socialinių tinklų profiliuose dalindamiesi įgaliojimus atgavusios Vyriausybės programos dokumento nuotraukomis, kuriose vis dar likęs 2016 metais deklaruotas įrašas, kad valdančiąją koaliciją sudaro Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir  Lietuvos socialdemokratų partija, R. Karbauskis problemos nemato.

„Kad ši nauja koalicija dirba pagal anos koalicijos programą, nieko nereiškia. Jeigu mes sutariame, kad mums ta programa tinka, nesvarbu, kad ją mes sudarėme dar anoje koalicinėje sudėtyje. Kur čia problema?“ – retoriškai klausė R. Karbauskis, pabrėždamas, kad nei opozicijos kritikos, nei ironiško europarlamentaro A. Kubiliaus pastebėjimo nelaikantis konstruktyvia kritika.

Jeigu mes būtume kokius nusikaltėlius į ministrus pasiūlę ar Vyriausybė nedirbtų... aš tik bandau suprasti, ką reikės pasakyti žmonėms? Ką mes ne taip padarėme?

Europarlamentaras pirmadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje ironiškai komentavo Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo faktą. Pasak jo, Vyriausybės programą keisti atsisakę valdantieji per skubėjimą balsavo ir pritarė dokumentui, kuriame nurodyta ne naujoji, 4 partijų koalicijos sudaryta Vyriausybė, tačiau „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos pagrindu sudarytas Ministrų kabinetas.

Pasak R. Karbauskio, tokios replikos neindikuoja jokių realiai egzistuojančių problemų.

„Jeigu mes būtume kokius nusikaltėlius į ministrus pasiūlę ar Vyriausybė nedirbtų... aš tik bandau suprasti, ką reikės pasakyti žmonėms? Ką mes ne taip padarėme?“ – Eltai dievagojosi „valstietis“.

Jo nuomone, opozicijos reakcijos po Vyriausybės įgaliojimo grąžinimo protokoliniu nutarimu yra tiesiog desperacija.

„Tai yra tam tikra opozicijos desperacija. Jiems fantazijos nebeužtenka gebėti sukurti, pavyzdžiui, alternatyvinę Vyriausybę ar pasiūlyti kitą planą. Jie tam iš viso nepajėgūs, geba tik neigti ir viskam priešintis. Vakar viskas buvo padaryta remiantis Konstitucija ir įstatymais“, – piktinosi R. Karbauskis.

Jo teigimu, valdantieji galėjo Vyriausybei įgaliojimus grąžinti ir įprastu keliu – iš naujo tvirtinant Vyriausybės programą, tačiau, kėlė klausimą jis, kodėl reikia daryti taip, kaip reikalauja konservatoriai.

„Mums jokių problemų nebuvo eiti kitu keliu, tiesiog kodėl mes turime eiti keliu, kuriuo nori, kad mes eitume, konservatoriai“, – klausė R. Karbauskis, pabrėždamas, kad keliamais argumentais, esą dabartinė Vyriausybė yra nelegali, tiesiog yra ieškoma „durnių“.

„Tikriausiai ir opozicijoje surasime žmones, kurie pasakys, kad vis dėlto - atsiprašau - čia jau yra durnių ieškoma. Visi supranta, kad nebuvo jokių Konstitucinio Teismo išaiškinimų, kad negalima naudoti šito straipsnio, kuris buvo panaudotas. Viskas padaryta teisėtai, yra tik vienas „bet“ – mes padarėme ne taip, kaip norėjo opozicija. Ir tai yra vienintelė priežastis, kodėl opozicija kreipsis į Konstitucinį Teismą ir šauks ant visos Lietuvos, kad ši Vyriausybė yra neteisėtai patvirtinta“, – apibendrino R. Karbauskis.

Opozicija teigia, kad jiems kyla abejonių dėl įgaliojimų grąžinimo Vyriausybei procedūros, todėl dar šią savaitę kreipsis į Konstitucinį Teismą. Pasak jų, antradienį parlamento priimtas ir Seimo Statuto 198 straipsniu paremtas protokolinis nutarimas Vyriausybei suteikti įgaliojimus gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai, ir savo ruožtu gali kilti klausimas, ar tokios Vyriausybės sprendimai bus teisėti.

Seimo sprendimo Vyriausybei įgaliojimus grąžinti pagal Seimo Statuto 198 str. kritikai teigia, kad toks parlamento žingsnis gali prieštarauti Konstitucijai nes, pasak jų, kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė turi gauti iš naujo Seimo įgaliojimus. Jų teigimu, gauti iš naujo įgaliojimus galima tik tokiu pačiu būdu, kaip jie buvo gauti pirmą kartą – Seimas turi balsuoti, ar pritarti Vyriausybės programai.

Seimas antradienį neeilinėje sesijoje pagal Seimo statuto 198 straipsnį suteikė atnaujintai XVII Vyriausybei įgaliojimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

AK

P. Karbauski tai tavo partijos priesmirtine konvulsija. Eik i Baznycia ir uzsisakyk misias. Gal Dievas ir pades

Tikras konservatorius

Melas ,smeiztas - tai Lietuvos kasdienybe. Negi ubagai gali valdyti Lietuva. Paskaitai komentarus, visokios blevyzgos, berasciu isterija. Kas turi pinigu, tas juos investuoja in tika turta. Pinigai, tai popierius, bet kokia suirute, tuoj pat nuvertes. Nepavydekit, jei neturtingi, jei protas neislavintas ar prgertas.

kauniete

NE TIK KARBAUSKIUI BET IR ZMONEM JAU TA OPOZICIJA KAZKOKIU VARGSELIU KARBAUSKIO ENGEMU PRIE LOVIO VOGTI NEPRILIAIDZIAMU NUSKRIAUSTUJU KASTA KAIP VOGE 30METU TAI BUVO GERAI TILEJO IR STATE VILAS GROBE EZERUS ZEMES EU PINIGUS DABAr brudai pravirko mums irgi slikstu i tuos engejus ziureti ir klausyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS