R. Karbauskis pateikė šešėlinės Vyriausybės darbo ataskaitą: kokius darbus išskyrė? | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS PATEIKĖ ŠEŠĖLINĖS VYRIAUSYBĖS DARBO ATASKAITĄ: KOKIUS DARBUS IŠSKYRĖ?

„Valstiečių“ šešėliniu premjeru paskelbtas Ramūnas Karbauskis pateikė jo vadovaujamo neformalaus Ministrų Kabineto darbo ataskaitą pavasario sesijos metu.

Politikas tikina, kad šešėlinė „valstiečių“ Vyriausybė ne tik gali būti tituluojama pirmuoju realiai dirbančiu tokio pobūdžio dariniu Lietuvoje, tačiau išskiria ir darbus, kuriuos, įsitikinęs politikas, pavyko pasiekti būtent jo vedamam neformaliam Ministrų Kabinetui. R. Karbauskis teigia, kad faktas, jog pavasario sesijoje palaikymo nesulaukė Partnerystės įstatymo projektas, tai, kad valdantieji atsisakė intencijų radikaliai keisti rinkimų sistemą ir net laikinai atsitraukė nuo siekio keisti atstovavimo Europos Vadovų Taryboje tvarką, yra būtent šešėlyje dirbusių „valstiečių“ pastangų rezultatas.

Politikas tikina, kad darbo apsukų šešėlinis kabinetas nemažins ir vasarą.

„Vasarą tempo nemažinsime, dirbsime kaip ir pavasario sesijos metu“, – pirmadienį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė R. Karbauskis.

„Su šešėliniais ministrais nusprendėme, kad po kiekvieno politinio sezono atsiskaitysime rinkėjams ne tik apie mūsų nuveiktus darbus, bet ir pristatysime valstybėje matomas problemas bei jų sprendimo būdus. Mums svarbu, kad Jūs žinotumėte, kad darome viską, kad valstybėje būtų saugu ir gera gyventi“, – teigė R. Karbauskis, pažymėdamas, kad šešėlinėje Vyriausybėje dirbantiems „valstiečiams“ daug darbo davė tikroji – Ingridos Šimonytės vedama Vyriausybė.

„Darbo turėjome daug, nes ši valdančioji dauguma pademonstravo ne tik, kad valstybės valdymas jiems tamsus miškas, bet ir kad jiems iš tiesų visiškai nerūpi žmonės, kad jie neturi teisės būti išgirsti, juo labiau tikėtis pagalbos“, – rašė R. Karbauskis.

„Šis politinis sezonas atskleidė valdančiųjų požiūrį ir skirstymą į „savus“ ir „priešus“, į „kaimietukus“ ir „elitą“, kuris, valdančiųjų nuomone, turi užimti ne tik svarbiausius postus valstybėje, bet ir valstybės įmonėse“, – pridūrė iš Seimo pasitraukęs politikas.

Ši valdančioji dauguma pademonstravo ne tik, kad valstybės valdymas jiems tamsus miškas, bet ir kad jiems iš tiesų visiškai nerūpi žmonės, kad jie neturi teisės būti išgirsti, juo labiau tikėtis pagalbos.

Toliau savo įraše R. Karbauskis pateikė darbus, kuriuos, jo supratimu, nuveikė jo vadovaujamas šešėlinis Ministrų Kabinetas.

Išskyrė „valstiečių“ šešėlinio kabineto pasiekimus žmogaus teisių srityje

R. Karbauskis išskyrė šešėlinės Vyriausybės nuveiktus darbus žmogaus teisių srityje. Tai daryta, akcentavo „valstietis“, reaguojant į, pasak jo, visuomenę skaldančias valdančiųjų iniciatyvas Seime.

„Valdančiųjų siekis primesti liberalią ideologiją visai visuomenei kėlė žmonių pasipiktinimą, kuris prasiveržė masiniais protestais ir šeimų maršo judėjimu. Atrodytų, kad visos šios temos buvo eskaluojamos specialiai, siekiant kiršinti, o ne vienyti Tautą“, – teigė R. Karbauskis ir kaip „valstiečių“ svarbų darbą pažymėjo priešinimąsi Stambulo konvencijos ratifikavimui bei Partnerystės įstatymui. 

„Mes, kaip tvirtą stuburą tradicinės šeimos klausimais turinti partija su šešėliniu ministrų kabinetu viešai reiškėme pozicijas šiais klausimais, taip pat raginome Seimą nepriimti Stambulo konvencijos, aiškiai įvardindami, kodėl prašome to nedaryti“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis teigė, kad „valstiečių“ veiklos žmogaus teisių srityje pasiekimas yra ir tai, jog Seimas po pateikimo atmetė valdančiųjų teiktą Partnerystės įstatymo projektą.

„Rengėme diskusiją su žmogaus teisių specialistais, teisininkais. Jų teigimu, valdančiųjų parengtas partnerystės įstatymo projektas būtų pirmas žingsnis, tolesnėje perspektyvoje pasibaigsiantis homoseksualių asmenų įvaikinimu bei reikalavimu įteisinti jų santuokas. Dėl to apsisprendėme neremti valdančiųjų teikto partnerystės įstatymo ir pavyko pasiekti jo atmetimą pateikimo stadijoje“, – sakė jis, apgailestaudamas, kad „valstiečių“ projektas, skirtas sureguliuoti kartu gyvenančių asmenų santykius, Seime nesulaukė paramos.

Kaip pasiekimą išskyrė pasitraukimą iš darbo grupės Seime

R. Karbauskis kaip šešėlinės Vyriausybės laimėjimą pateikė ir sprendimus, susijusius su „valstiečių“  frakcijos atstovų veikla darbo grupėje, diskutavusioje dėl planuojamų rinkimų sistemos pokyčių. Iš jos, prakalbę apie galimą konservatorių klastą radikaliai keisti rinkimų sistemą, „valstiečiai“ buvo pasitraukę. Visgi po kiek laiko į šią grupę „valstiečiai“ sugrįžo. Kaip pirmadienį teigė R. Karbauskis, būtent šis „valstiečių“ atliktas „manevras“ lėmė, kad tariamų konservatorių ketinimų dėl rinkimų sistemos buvo atsisakyta.

„Valdantieji bandė pakeisti rinkimų sistemą taip, kad ji būtų palanki tik konservatoriams. Jie norėjo panaikinti vienmandates apygardas Seimo rinkimuose bei siekė, kad prezidentą rinkų Seimas, o ne visa Tauta. Mes kreipėmės į mūsų frakciją Seime, kad frakcijos atstovai pasitrauktų iš darbo grupės, kol valdantieji neatsisakys grėsmę demokratijai keliančių sumanymų. Mūsų vieši pasisakymai ir kreipimaisi, valdančiųjų kėslų viešinimas, LVŽS frakcijos atstovų pasitraukimas iš darbo grupės lėmė tai, kad ketinimų buvo atsisakyta ir prie jų nebus grįžta rudens sesijoje“, – konstatavo jis.

Sako, kad „valstiečių“ dėka valdantieji laikinai atsitraukė nuo EVT klausimo

Galiausiai R. Karbauskis įvertino ir šešėlinio kabineto veiklą tarp Prezidentūros ir konservatorių kilusiosiose diskusijose dėl tolesnio atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT). Pasak R. Karbauskio, tai, kad valdantieji kuriam laikui atsitraukė nuo siekio sudaryti sąlygas ir premjerei dalyvauti ES viršūnių posėdžiuose, yra būtent šešėlinės Vyriausybės nuopelnas.

„Kaip šešėlinė Vyriausybė negalėjome nereaguoti į valdančiųjų norą eliminuoti J.E. Prezidentą nuo užsienio politikos (...). Toks bandymas sutelkti visą politinę galią vienose rankose, uzurpuojant Prezidento teises, pažeidžia politinį stabilumą, kelia grėsmę demokratijai ir žmonių gerovei. Todėl LVŽS šešėlinė Vyriausybė viešai ragino TS-LKD bei I. Šimonytės Vyriausybę nutraukti prieš Prezidento atstovavimą Valstybei Europos Vadovų Taryboje nukreiptus veiksmus ir, užuot kursčius galios žaidimus ir planavus ateities rinkimus, kvietė susitelkti į esminius šiuo metu mūsų valstybei klausimus – COVID-19 pandemijos valdymą bei vakcinacijos spartinimą mūsų šalyje. Matydama opozicijos keliamus klausimus bei visuomenės nepasitikėjimą, TS-LKD partija laikinai atsitraukė ir iki rudens nekels klausimų dėl valstybės vadovo dalyvavimo EVT“, – teigė R. Karbauskis.

Akcentavo priešinimąsi narkotikų dekriminalizavimui

Kita tema, kurioje, R. Karbauskio nuomone, šešėlinė „valstiečių“ Vyriausybė pasižymėjo – tai oponavimas valdančiųjų keltam narkotikų dekriminalizavimo klausimui bei ketinimams keisti alkoholio ribojimų tvarką.

„Šešėlinė Vyriausybė, suprasdama narkotikų dekriminalizavimo keliamus pavojus, teikė alternatyvius teisės aktus, kuriais nuo narkotikų priklausomi asmenys būtų skatinami gydytis ir, jiems apsisprendus tą daryti, – atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės arba jų ikiteisminis tyrimas nutraukiamas. Deja, bet valdantieji neleido net pradėti diskusijos dėl šių projektų Seime ir jie buvo atmesti pateikimo metu“, – rašė R. Karbauskis.

Priešinosi norminių studijų kainų didinimui

R. Karbauskis išskyrė ir, jo nuomone, šešėlinio kabineto nuveiktus darbus švietimo srityje. Pirmiausia, akcentavo jis, „valstiečiai“ priešinosi valdančiųjų iniciatyvai didinti norminę studijų kainą.

„Pakeltos studijų kainos buvo paskelbtos praleidus įstatyme numatytus terminus. Dėl to, siekdami apginti jaunų žmonių interesus, kreipėmės į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą“, – teigė jis. Taip pat, tęsė R. Karbauskis, šešėlinis kabinetas neapleido ruošiamo nacionalinio susitarimo dėl švietimo klausimų.

Įvardino LVŽS šešėlinio kabineto pasiekimus COVID-19 srityje

Politikas išskyrė šešėlinio kabineto darbą teikiant pasiūlymus dėl COVID-19. R. Karbauskis tikino, kad šešėlinis „valstiečių“ kabinetas iš valdančiųjų reikalavo, kad smulkiajam verslui būtų sudarytos sąlygos veikti realiai, o ne formaliai.

„I. Šimonytės Vyriausybei ignoruojant smulkiuosius verslininkus, kreipėmės į nepriklausomų ekspertų patariamąją tarybą, patariančią Lietuvos Respublikos Vyriausybei COVID-19 pandemijos valdymo klausimais, siūlydami lygiaverčiais pagrindais būtų įtraukti smulkiųjų verslų atstovus“, – rašė R. Karbauskis.

„Mes taip pat reikalavome sistemiškai spręsti vakcinavimo klausimus – šių klausimų sprendimas buvo būtinas, kad sustoję valstybės sektoriai, gerėjant epidemiologinei situacijai, atsidarytų kaip įmanoma greičiau. Tai, kad vakcinavimas buvo vykdomas neapgalvotai ir chaotiškai, rodė ne tik aiškėjantys neskaidrūs vakcinavimo atvejai, bet ir tai, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymas, nustatantis prioritetine tvarka skiepijamų gyventojų grupes, buvo nuolat keičiamas. Taigi, ministerija niekaip negalėjo apsispręsti ir mėtėsi krizės akivaizdoje“, – teigė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Matyt ,kad gerai prispaudė uodegas

gerb. Ligita Girskienė ,kad iki šiol cypia ,,sąžiningieji,, verslininkai ir jų rėmėjai ! Daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriai negali atleisti ,kad daug namų pabėgo iš jų globos !

G

Zmogelis turbut nepasiskepijo nuo...ir rezultatas jauciasi, vis blogyn blogyn ir anksciau protu neblizgejo, o dabar beliko tik proto seselis. Tarp kitko, kur ta aplinkos ministre, kazkaip jos zvaigzde staiga suzibejo- nuo namu darkytojos iki ministres ir... is zvaizdes beliko tik zibalines spinksules sviesa vaje vaje

žiegždrių bendruomenė

ypač didelių nuopelnų nusipelnė smarvių ministrė ligita.Laikas jai tapti šešėline prezidente
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS