R. Karbauskis remia J. Bernatonio kandidatūrą į KT teisėjus | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS REMIA J. BERNATONIO KANDIDATŪRĄ Į KT TEISĖJUS

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad palaiko koalicijos partnerio „socialdarbiečio“ Juozo Bernatonio kandidatūrą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, tačiau abejoja, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ją pateiks.

„Aš pats asmeniškai palaikau šitą kandidatūrą. Frakcijoje dar nesvarstėme, manau, kad svarstysim kitą savaitę. Siūlysiu frakcijai pritarti šiai kandidatūrai“, – BNS penktadienį sakė R. Karbauskis.

Vis dėlto jis teigė, kad J. Bernatonio kandidatūra tikriausiai nebus pateikta, „nepriklausomai nuo to, kad jį remtų viena ar kita frakcija“.

„Aš tą labai gerai suprantu. Bandau pasakyti, kad Seimo pirmininkas elgiasi taip, kaip jam diktuoja taip opozicija. Šitoje situacijoje jam visiškai vienodai, ką sako pozicija – jis tik vaidina, kad jam svarbu, o realiai jis daro visiškai kitaip“, – kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jis taip pat pridūrė, kad „valstiečiai“ nesvarsto siūlyti savo kandidato į KT teisėjus.

„Šiandien dienai nesvarstom jokio kito kandidato“, – teigė R. Karbauskis.

Valdančioji Socialdemokratų darbo frakcija savo nario, buvusio teisingumo ministro J. Bernatonio kandidatūrą į KT teisėjus iškėlė ketvirtadienį.

Pats J. Bernatonis nebuvo tikras tuo, kad V. Pranckietis teiks jo kandidatūrą.

Šitoje situacijoje jam visiškai vienodai, ką sako pozicija – jis tik vaidina, kad jam svarbu, o realiai jis daro visiškai kitaip.

Seimo pirmininkas, kaip ir prezidentas ir Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, kandidatus į KT teisėjus turi pateikti iki gruodžio 19 dienos.

V. Pranckietis yra paprašęs parlamento frakcijų teikti savo kandidatus.

Kovą baigiasi Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija.

D. Žalimas ir G. Mesonis į Konstitucinį Teismą paskirti 2011 metais, o V. Milius vėliau, 2013 metais, į Europos Sąjungos Bendrojo Teismo teisėju tapusio Egidijaus Bieliūno atlaisvintą vietą.

G. Landsbergis: „socialdarbiečiai“ atrodytų prastai

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis sako, kad, „socialdarbiečių“ pasiūlytam kandidatui J. Bernatoniui tapus Konstitucinio Teismo (KT) teisėju, visuomenėje kristų pasitikėjimas šia institucija.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad, nors Seimo pirmininkas V. Pranckietis nėra kerštingas žmogus, kad neteiktų J. Bernatonio vien dėl jo priklausomybės Socialdemokratų darbo partijai (LSDDP), tačiau, jo nuomone, to jis neturėtų daryti, nes supranta KT formavimo proceso atsakomybę.

Seimo pirmininkas nėra kerštingas žmogus, jam ta „valstiečių“ keršto dvasia nėra persidavusi.

„Seimo pirmininkas nėra kerštingas žmogus, jam ta „valstiečių“ keršto dvasia nėra persidavusi, jis neieškos atsikeršijimo progų. Tikiu jo padorumu ir atsakomybe, formuojant KT“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė G. Landsbergis, pabrėžęs, kad KT, kaip institucija, turi didžiausią visuomenės pasitikėjimo reitingą.

Jo teigimu, LSDDP, kaip partija, turi labai žemą visuomenės palaikymą, o jų kandidatas J. Bernatonis, pasak TS-LKD lyderio, nužemintų ir visuomenės pasitikėjimo Konstituciniu Teismu reitingą.

„Kaip „socialdarbiečiai“, kurie, perfrazuojant profesorę Ramonaitę, ir 1 proc. gali neįveikti, toje institucijoje atrodytų? Aš manau, kad labai prastai. Pasitikėjimas smuktų, ir tai būtų didžiulė dar viena padaryta Seimo žala“, – pridūrė G. Landsbergis.

ELTA primena, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ketvirtadienį patvirtino, jog J. Bernatonio kandidatūros į KT teisėjus teikimą iš Socialdemokratų darbo partijos yra gavęs. Vis dėlto parlamento vadovas pažymėjo, kad teikti šios kandidatūros neskubės ir lauks kitų frakcijų kandidatų pasiūlymų.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Tik nerodykite siu 2 snukiu kokie jie slykstus lietuvos tautai

kotas

Jei tokie veikėjai į Konstitucinį teismą, tai iš Konstitucijos beliks tualetinis popierius.

V.M.

Seniai laikas į pensiją. Jo bendraamžiai jau seniai pensininkai. Tokie niekada nesusipranta laiku išeiti. Pensinis amžius Lietuvoje visiems vienodas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS