R. Karbauskis teigia, kad V. Pranckiečio menkinti nenorėjo | KaunoDiena.lt

R. KARBAUSKIS TEIGIA, KAD V. PRANCKIEČIO MENKINTI NENORĖJO

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad nenorėjo sumenkinti Viktoro Pranckiečio sakydamas, jog Seimo vadovas, siūlydamas prezidentei ir premjerui tarpininkavimo paslaugas, ieško galimybių atrodyti svarbus ir reikalingas.

Pasak R. Karbauskio, Seimo vadovas inicijavo susitikimus su prezidente Dalia Grybauskaite, prieš tai neišsiaiškinęs visos situacijos dėl atmestos aplinkos ministrės kandidatūros. Todėl, neslėpdamas skepsio V. Pranckiečio pareiškimų atžvilgiu, LVŽS pirmininkas pabrėžia, kad Seimo vadovo nuomonė nieko bendro su frakcijos pozicija neturi.

R. Karbauskis teigia iki šiol nesuprantantis, kokio iš tikrųjų vaidmens imasi V. Pranckietis ir ką jis galėtų pasiūlyti tiek vienai, tiek kitai pusei. Pasak LVŽS pirmininko, Seimo vadovas derybose tarp prezidentės ir premjero iš esmės nieko negali padaryti, nes pats S. Skvernelis savo pozicijos nekeis.

Jis ateis prezidentei ir pasakys - atleiskite, jūs neturite apgaudinėti? O ką premjerui pasakys? Klausyk, tu esi apgautas, bet dabar susitaikyk su tuo ir siūlyk kitą kandidatą.

„Čia buvo pirmas toks atvejis, kuomet suderinta kandidatūra nėra pateikiama Seimui, ir į šitą situaciją premjeras sureagavo labai skausmingai, todėl, kad prezidentės buvo apgautas. Klausimas, ką Seimo pirmininkas gali šitoje situacijoje padaryti. Jis ateis prezidentei ir pasakys - atleiskite, jūs neturite apgaudinėti? O ką premjerui pasakys? Klausyk, tu esi apgautas, bet dabar susitaikyk su tuo ir siūlyk kitą kandidatą“, - Eltai sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis tikina, kad Seimo pirmininko statuso jis nenorėjo sumenkinti. Tačiau, pabrėžia „valstiečių“ lyderis, jam nebuvo suprantama, kodėl V. Pranckietis savo iniciatyvų ir pasisakymų nederino nei su frakcija, nei premjeru.

„Seimo pirmininkas nebuvo su premjeru šnekėjęs, jis nebuvo apsitaręs, jis nebuvo išsiaiškinęs situacijos ir štai atitinkamai ėmėsi šios funkcijos. Aš tiesiai šviesiai pasakiau, kaip tai man atrodo, kad Seimo pirmininkas norėjo parodyti savo reikšmę valstybei ir tiesiai tą padarė, bandydamas kažką taikyti, bet juk niekas su niekuo nesusipykęs. Čia esmė, kad jis neišsiaiškino situacijos (...). Seimo pirmininkas daro tai, kas jam atrodo reikalinga, tačiau nei aš, nei premjeras tokio jo elgesio nesuprantame“, - teigė R. Karbauskis.

Keistai R. Karbauskiui atrodo ir Seimo pirmininko siūlymas išskirstyti Aplinkos ministerijos funkcijas kitoms ministerijoms. Pasak R. Karbauskio, tai yra taip pat asmeninis ir nesuderintas V. Pranckiečio pasiūlymas.

„Seimo pirmininkas daro nesuderintą pareiškimą, kad reikia perskirstyti (ministerijų. - ELTA) funkcijas. Jis paėmė ir pasakė. Aš galiu pasakyti viena, kad tai labai keista mintis. Kaip tas Aplinkos ministerijos funkcijas išskirstyti (...). Ką jis (V. Pranckietis. - ELTA) galvoja, tai jis vienas ir težino (...) Su visa pagarba Seimo pirmininkui, čia yra jo asmeninė nuomonė, jis neatstovauja nė vieno Seimo nario nuomonei. Viskas yra gerai, ir niekas negali ginčytis, kad jis negali turėti asmeninės nuomonės, jis turi turėti nuomonę. Tačiau darant tokius pareiškimus jis turi pasakyti, kad aš su niekuo nieko nederinu“, - teigė R. Karbauskis.

Kita vertus, R. Karbauskis teigia, kad S. Skvernelio siūlymas sujungti Energetikos ir Aplinkos ministerijas yra svarstytinas. Kartu jis pateikė ir savo siūlymą, kaip spręsti situaciją dėl Aplinkos ministerijos, neskiriant naujo ministro. Politikas siūlo papildyti Aplinkos ministerijos patarėjų korpusą.

„Dar vienas variantas - stiprinti politinę komandą, neskiriant naujo ministro, stiprinant pavaduotojų korpusą. Liko keli mėnesia,i iki Vyriausybė atiduos savo įgaliojimus naujam prezidentui. Tai nieko neatsitiks, jei šį laikotarpį ministro ir nebus“, - teigė R. Karbauskis.

Praėjusią savaitę prezidentė D. Grybauskaitė atmetė premjero S. Skvernelio siūlomą „socialdarbietės“ Irmos Gudžiūnaitės kandidatūrą į aplinkos ministres.

Premjeras S. Skvernelis aštriai sureagavo į tokį prezidentės sprendimą. S. Skvernelio teigimu, prezidentė dar kartą parodė ne tik savo požiūrį į jo vadovaujamą Vyriausybę, tačiau ir norą destabilizuoti Vyriausybės darbą.

Šalies aukščiausioje valdžioje įsipliekus nesutarimams, Seimo pirmininkas V. Pranckietis ėmėsi tarpininko vaidmens.

„Reikia tiesiog kalbėtis. Į vieną ir į kitą sekretoriatą esame paskambinę ir paprašėme susitikimo. Aš prašiausi nuvažiuoti ir į vieną, ir į kitą instituciją atskirai“, - savo planais ketvirtadienį su žurnalistais pasidalino V. Pranckietis.

,,Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis tokią Seimo pirmininko iniciatyvą vienyti institucijas įvardino kaip pozicijos ieškojimą, kur V. Pranckietis galėtų atrodyti svarbus ir reikalingas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nepraustaburniui

Tas neužauga vadina Prezidentę melage,savo būdingiausią bruožą -melagystes- primesdamas valstybės vadovei.Niekšelis,nepraustaburnis,ir tiek.

Zenonas

Dundukas, buvai menkysta ir likai

AS manau

Mat menkinti nenorejo,bet sumenkino.Karbauski, tave palaikyti gali tik kopustgalviai'
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS