Ragina Baltarusiją nedelsiant spręsti Astravo AE branduolinės saugos klausimus | KaunoDiena.lt

RAGINA BALTARUSIJĄ NEDELSIANT SPRĘSTI ASTRAVO AE BRANDUOLINĖS SAUGOS KLAUSIMUS

  • 7

Pirmadienį Estija, Graikija, Italija, Latvija, Lenkija ir Lietuva Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generaliniam direktoriui ir Branduolinės saugos konvencijos (BSK) šalims išplatino bendrą pareiškimą dėl Baltarusijos atominės elektrinės.

Pareiškime Baltarusija raginama nedelsiant pradėti spręsti visus branduolinės saugos klausimus, skaidriai bendradarbiauti su BSK susitariančiosiomis šalimis, teikti visą svarbią informaciją ir atsakymus į iškeltus klausimus bei savanoriškai įsitraukti į pasiektos pažangos vertinimą, sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pareiškimą teikiančios šalys paragino Baltarusiją įgyvendinti visas saugos rekomendacijas, pateiktas 2018 metais paskelbtoje Europos Sąjungos (ES) rizikos ir atsparumo vertinimo (streso testų) Baltarusijoje ataskaitoje. Baltarusija taip pat raginama laiku išspręsti branduolinės saugos ir aplinkosaugos klausimus, kuriuos iškėlė ES ir visos tarptautinės bendruomenės ekspertai.

Pareiškimas parengtas, atsižvelgiant į tai, kad dėl COVID-19 buvo nukeltas šių metų kovą turėjęs vykti BSK peržiūros susitikimas.

BSK šalys įsipareigoja užtikrinti tarptautiniu mastu pripažįstamą aukštą branduolinės saugos lygį. Kas trejus metus vyksta BSK peržiūros susitikimai, prieš juos kiekviena susitariančioji šalis pateikia nacionalinę ataskaitą apie priemones, kurių buvo imtasi įgyvendinant prisiimtus įsipareigojimus. 2019 metais Baltarusijos pateiktai nacionalinei ataskaitai BSK šalys pateikė 239 klausimus, kas rodo didelį tarptautinės bendruomenės susirūpinimą branduolinės saugos situacija Baltarusijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

deinis

Elektrinė veiks ,jei mūsiškiai neduos prisijunkti KRUONIO ,nakti ,kai bus perdaug elektros ir ta elektrinė spros ,kokios psaekmės aišku ,tik ar atsakys tie prie ko privedė ,bet bereikalo pergivenu ,bet juk jau būsime visi prie Petro vartų

Anonimas

Jau liandzbirbinių nesigirdėti ir niekas jų lojimo net nebeklauso...o kai senis nugaiš, išvis jų nebeliks...

DIEDUKAS

uždarėte savo saugią normalia elektrinę,išvogę lėšas jos uždarimui.Nesugebėjote pastatyti naujos,nes su išvogiamu biudžetu to neymanoma,dabarsu pavydu stengiasi pakenkti kaimynui,kuris tai padarė.Kodėl,kai pradėjo statyti kubilas pavojų nematė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS