R.Paksas: negali būti, kad vieniems krizė baigėsi, o kitiems pratęsiama iki amžinybės | KaunoDiena.lt

R.PAKSAS: NEGALI BŪTI, KAD VIENIEMS KRIZĖ BAIGĖSI, O KITIEMS PRATĘSIAMA IKI AMŽINYBĖS

  • 0

Partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Rolandas Paksas siūlo keisti šios savaitės valdančiosios koalicijos partijų Politinės tarybos darbotvarkę ir kartu su prezidente Dalia Grybauskaite aptarti galimybę 2014 metų valstybės biudžete numatyti asignavimus pakelti algas valstybės tarnautojams: mokytojams, ugniagesiams, policininkams, bibliotekininkams bei kitiems kultūros darbuotojams. Būtent šių kategorijų valstybės tarnautojai ir statutiniai pareigūnai gauna mažiausius atlyginimus.

„Raginu koalicijos partnerius ne tik parengti naują atlyginimų bei pensijų atstatymo tvarką, bet ir numatyti asignavimus kitų metų valstybės biudžete. Vyriausybės pateiktame biudžeto projekte yra numatytas 1,9 procento deficitas. Jis yra sąlygojamas valdžios pasižadėjimo jau 2015 metais įsivesti eurą. Tai galima sakyti yra euro biudžetas. Tuo tarpu konvergencijos kriterijai mums leidžia turėti biudžeto deficitą iki trijų procentų. Kodėl jo nepadidinus, kai reikia spręsti žmonių klausimus. Piliečių supriešinimas galutinai gali sunaikinti pasitikėjimą valstybe. Skirtumą sudaro apie vieną milijardą 260 milijonų litų. Tai leistų iš esmės spręsti ir pensininkų ir valstybės tarnautojų atlyginimų sugrąžinimo į prieškrizinį lygį klausimą. Negali būti, kad vieniems krizė baigėsi, o kitiems ji pratesiama iki amžinybės. Kam bus reikalingas euras, jeigu žmonės išmirs, - sakė R. Paksas.

Pasak R. Pakso, svarstant kitų metų biudžetą, būtina iš naujo įvertinti tuos prioritetus, kurie tiesiogiai susiję su skurdo ir socialinės atskirties mažinimu Lietuvoje. Kita vertus, išlaidų mažinimo ir subalansuoto valstybės biudžeto turime siekti, tačiau ne labiausiai socialiai pažeidžiamų savo piliečių sąskaita.

„Bendrą sutarimą turime pasiekti kartu su prezidente. Į šį susitikimą būtų galima pakviesti ir opozicijos atstovus, tačiau tai jau - prezidentės prerogatyva. Teisingumas ir solidarumas valstybėje negali virsti tik tuščiomis sąvokomis. Mūsų pareiga – pagelbėti silpnesniems ir skurstantiems. Gėdinga, tačiau tenka konstatuoti, kad Lietuvoje šiandien skursta net biudžetinių įstaigų darbuotojai,“- pabrėžė R.Paksas.

Įgyvendinus Konstitucinio Teismo sprendimą ir baigiantis vadinamųjų „krizinių“ įstatymų galiojimui, prasideda algų didinimas Vyriausybėje, ministerijose ir Prezidentūroje. Labiausiai tai pajus vadovaujantys politikai, jų patarėjai ir aukšto rango valdininkai. Tačiau iki 450 litų sumažinta bazinė alga, nuo kurios didžiąja dalimi priklauso eilinių valstybės tarnautojų darbo užmokestis, lieka nepakitusi. Ministrų algos augs tūkstančiais, o jų pavaldinių – šimtu ar dviem šimtais litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS