Rusija paskelbė S. Kairio, A. Vaitkaus ir dar kelių dešimčių Lietuvos politikų paiešką | KaunoDiena.lt

RUSIJA PASKELBĖ S. KAIRIO, A. VAITKAUS IR DAR KELIŲ DEŠIMČIŲ LIETUVOS POLITIKŲ PAIEŠKĄ

  • 167

Rusija paskelbė kultūros ministro Simono Kairio, Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus ir dar kelių dešimčių Lietuvos politikų paiešką, antradienį pranešė Rusijos nepriklausoma naujienų svetainė „Mediazona“.

Apie tai ji skelbia iš Rusijos vidaus reikalų ministerijos parsisiuntusi viešai prieinamą informaciją apie ieškomus asmenis – beveik 100 tūkstančių kortelių.

Portalo duomenimis, iš viso ieškomi 25 Lietuvos pareigūnai, įskaitant S. Kairį, A. Vaitkų, savivaldybių tarybų narius, du istorikus, pasisakiusius už sovietinių paminklų nugriovimą Lietuvoje.

Šiame sąraše taip pat yra buvęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Vilniaus miesto tarybos narė, Istorinės atminties komisijos pirmininkė Kamilė Šeraitė-Gogelienė, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Violeta Podolskaitė, buvę tarybos nariai Žilvinas Šilgalis, Vytautas Kašėta, Mantas Stulgaitis.

R. Šimašius sako sąraše esantis jau keletą metų, dar iki Kremliaus plataus masto karo Ukrainoje pradžios.

„Nepatinka Kremliui nei kaip būdamas ministru ir Lietuvos delegacijos vadovu Ženevoje Žmogaus teisių taryboje juos į vietą pastačiau, nei kad sovietines skulptūras Vilniuje nukėliau, nei kad Maskvos namų projektą Vilniuje užlenkti sugebėjau, nei kad jų ambasadorių trolinau, kai jis į okupuotą Krymą kvietė ar degtinės „Putinka“ butelį Kalėdoms siuntė“, – feisbuke rašė buvęs sostinės vadovas.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kiek parašyta ant savivaldybės pastato nuo pat agresijos pradžios: „Putin, Hague is waiting for you“ (liet. Putinai, Hagos teismas tavęs laukia – BNS)“, – rašė politikas.

Be A. Vaitkaus, sąraše atsidūrė ir kiti už sovietinių paminklų griovimą uostamiestyje balsavę Klaipėdos politikai: vicemerė Vaida Raugelė, buvęs administracijos direktorius, dabar tarybos narys, liberalas Saulius Budinas, buvęs Klaipėdos meras, socialdemokratas Vytautas Grubliauskas ir buvęs vicemeras Arvydas Cesiulis, konservatorius Aidas Kaveckis, Andrius Petraitis, Klaipėdos universiteto rektorius, tarybos narys Artūras Razbadauskas. Taip pat įtraukti buvę tarybos nariai – Arūnas Barbšys, Arūnas Andziulis, Vidmantas Plečkaitis, Lina Skrupskelienė, Alina Velykienė, Kazys Bagdonas, Laima Juknienė, Alvydas Šimkus. Sąraše yra ir istorikai Vasilijus Safronovas, Silva Pocytė ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys, paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas.

Klaipėdos savivaldybė BNS informavo nekomentuosianti „priešiškos valstybės kėslų“. Tuo metu vienas iš sąraše atsidūrusių uostamiesčio politikų S. Budinas BNS teigė, kad ši žinia jam tapo staigmena.

„Man čia staigmena. Bet kokie signalai nėra džiuginantys, aš net ir neplanuoju į trečiąsias šalis važiuoti. Saugumas svarbus kiekvienam“, – teigė jis.

Tarybos narys Rusijos reakciją siejo su Klaipėdos tarybos sprendimais dėl sovietinių paminklų griovimo ir kitų susijusių klausimų.

„Pagaliau su kolegomis sulaukėme šlovės papulti į oficialių Mordoro priešų sąrašą. Ta proga reikia dar kartelį paremti Radarom iniciatyvą! Paremkit ir jūs 1485!“ – antradienį feisbuke paskelbė ir kitas tarybos narys A. Petraitis.

Sąraše galima rasti ir teisėjus, priėmusius sprendimą Sausio 13-osios byloje: Ainorą Korneliją Macevičienę, Virginiją Pakalnytę-Tamošiūnaitę ir Artūrą Šumską, įtrauktas advokatas, buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Simonas Slapšinskas. Apie tai, jog šiems teisininkams Rusijoje iškeltos baudžiamosios bylos, skelbta jau anksčiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (167)

Savu

vagiu pritruko,tai instruktorius is musu kvieciasi?

Kęstas

Žinios iš Lietuvos: Svarbiausias Zelenskio generolas Syrskis privalgė žirnių ir šauniai syrskstelėjo. Garsas atėjo iki Vilniaus ir sukėlė susirūpinimą. Zelenskio kariauna visai nuskurdo, juodiems ikrams pinigų neužtenka. Skubiai reikia Lietuvoje kelti PVM. Prie ko čia žinios iš Lietuvos? Nežinau, bet Delfis dabar propagandą iš Ukrainos deda į rubriką su žiniomis iš Lietuvos. Tai ir aš taip darau. (Apie mokslą-studijas-ekonomiką)

Aina sau

Tai kaip dabar mūsų meras ir visi kiti "nusipelniusieji" patekti į vatnikų priešų sarašą naktim miegos...?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS