S. Cichanouskaja sukritikavo iniciatyvą apriboti baltarusių keliones į gimtinę | KaunoDiena.lt

S. CICHANOUSKAJA SUKRITIKAVO INICIATYVĄ APRIBOTI BALTARUSIŲ KELIONES Į GIMTINĘ

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja tikina suprantanti Lietuvos politikų susirūpinimą dėl saugumo situacijos, tačiau kritiškai vertina Seime svarstomą siūlymą apriboti baltarusių keliones į gimtinę.

„Esame be galo dėkingi Lietuvai ir Lietuvos Vyriausybei, kurios taip svetingai priėmė tūkstančius baltarusių, tačiau prašome: negrupuokite baltarusių su rusais ir tais, kurie padeda režimui“, – Eltai perduotame komentare teigia S. Cichanouskaja.

„Sutinkame, kad karo ir diktatoriaus rėmėjai neturėtų turėti teisės gyventi Lietuvoje. Sutinkame, kad tie, kurie išvyko turėdami humanitarines vizas, taip pat neturėtų grįžti, nes kyla grėsmė jų saugumui. Ši norma jau yra įstatymuose. Mes nepalaikome apribojimų visiems baltarusiams“, – akcentuoja Baltarusijos opozicijos lyderė.

Todėl S. Cichanouskaja teigia kritiškai vertinanti iniciatyvą apriboti baltarusiams galimybę grįžti į gimtinę.

„Suprantame Lietuvos politikų susirūpinimą dėl saugumo, bet šis įstatymo projektas neišsprendžia saugumo problemos, jis paveikia ne režimą, o eilinius baltarusius, ir padės Putinui ir Lukašenkai dar labiau izoliuoti mūsų šalį ir mūsų žmones“, – pabrėžė ji.

Be to, pasak jos, šis įstatymo projektas prieštarauja ES bendrajai politikai dėl Baltarusijos ir Europos Sąjungos Tarybos išvadai, raginančiai remti baltarusių judumą ir žmonių tarpusavio ryšius.

„Lietuva jau turi veiksmingą visų besikreipiančiųjų dėl leidimo gyventi tikrinimo sistemą, o režimo agentai ieškos kitų būdų, jei jiems reikės prasiskverbti į ES. Lietuviškų leidimų gyventi savininkai daugiausiai yra represuoti aktyvistai, studentai, eiliniai darbininkai, vairuotojai, verslininkai ir IT specialistai. Jie palaikė protestus; dabar jie palaiko Ukrainą“, – pabrėžia Baltarusijos opozicijos lyderė.

Ragina baltarusius apriboti keliones į gimtinę

S. Cichanouskaja taip pat paragino savo tautiečius apriboti keliones į Baltarusija.

„Šiandien siena su Lietuva ir Lenkija it gulage gyvenantiems baltarusiams yra vienintelė jungtis su laisvuoju pasauliu, o mums tai yra galimybė palaikyti ryšį tarp esančiųjų egzilyje ir pasilikusiųjų. Tačiau, atsižvelgdami į pavojus, raginame baltarusius ir lietuvius apriboti nebūtinąsias keliones į Baltarusiją“, – sako politikė.

ELTA primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį pritarė kompromisiniam siūlymui apriboti baltarusių kelionių į gimtinę skaičių.

Nuspręsta, kad Rusijos ir Baltarusijos piliečiams suteiktas leidimas gyventi Lietuvoje būtų naikinamas tuo atveju, jeigu šie asmenys daugiau kaip kartą per tris mėnesius grįžtų į savo gimtąją šalį ir jų kelionės keltų grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (40)

Atsibodo sita

Go home

tai

Kucharka boršč peresalila.

Kaip manote

kodėl Tarakonas vietoje to kad ja pasodint i belange kaip opozijos vade pats gražiai atvežė iki sienos su Lietuva ir perdavė mūsų Broileriui?Ogi kad ji būtu čia ir lauktu:D) O mūsų asilai ne tik nieko neįžvelgia bet dar ir jai baltarusių centrą įsteigė +38 000 išlaikymui kas mėnesį+jos vaikam apmokamas užsienyje mokslas ir t.t. Tokių durnių kokie dabar yra valdžioj ir sudirbo visas mūsų aukščiausias institucijas (krašto apsaugos departamentas, teisingumo ministerija ir t.t.)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS