S. Skvernelis apie prezidento ir konservatorių ginčą dėl EVT: tai jau kenkia Lietuvai | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS APIE PREZIDENTO IR KONSERVATORIŲ GINČĄ DĖL EVT: TAI JAU KENKIA LIETUVAI

Seimo konservatoriams ir Prezidentūrai toliau ginčijantis dėl to, ar turėtų keistis atstovavimo Europos Vadovų Tarybai (EVT) tradicija, opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigia, kad aštriais epitetais iliustruojami šalies vadovo ir valdančiųjų nesutarimai pradėjo kenkti Lietuvai.

„Matau pareiškimus, atrodo, kad yra aklavietė. Abi pusės užsispyrė kategoriškai, bet aš neabejoju, kad tai jau kenkia Lietuvai, kaip valstybei, ir dėl to turi būti surastas kompromisas“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė ekspremjeras.

S. Skvernelio teigimu, geriausia, kad šiuo klausimu valdantieji, kurie primygtinai ragina į atstovavimo EVT procesą įtraukti premjerę, ir prezidentas – teigiantis, kad Lietuvos delegacijoms EVT jis turėtų ir toliau atstovauti vienas pats, susitartų.

„Valstiečių“ frakcijai priklausantis politikas kartu pažymi, kad, jei būtų parengtas EVT atstovavimą reglamentuojantis įstatymas, jis jį palaikytų.

„Jei bus įstatymas – žiūrėsime koks bus įstatymo turinys. Jei bus apibrėžtas labai aiškus atskyrimas, deleguojant pagal kompetencijas, kas iš šių dviejų pareigūnų turi važiuoti, – aš tokį įstatymą palaikysiu“, – sakė S. Skvernelis.

Abi pusės užsispyrė kategoriškai, bet aš neabejoju, kad tai jau kenkia Lietuvai, kaip valstybei.

Apie tokio įstatymo, turinčio reglamentuoti atstovavimą EVT, rengimą yra kalbėjęs konservatorių frakcijai priklausantis Matas Maldeikis.

S. Skvernelio nuomonė dėl EVT opozicijos gretose išsiskiria

Opozicijos lyderiu paskelbto S. Skvernelio pozicija dėl EVT skiriasi nuo Seimo opozicijoje vyraujančių nuomonių. Tam, kad Lietuvai kai kuriuose EVT posėdžiuose atstovautų premjerė Ingrida Šimonytė, iš principo priešinasi tiek „valstiečiai“, tiek socialdemokratai.

Tuo metu, S. Skvernelio teigimu, kur kas efektyviau būtų, jei atstovavimo EVT tvarka keistųsi ir prezidentas bei premjeras Lietuvai EVT atstovautų pakaitomis, pagal ten sprendžiamų klausimų pobūdį.

„Abu šie pareigūnai turi turėti galimybę vykti į EVT. Tais klausimais, kada yra išimtinai arba absoliučia dauguma vidaus politika, ekonomika, socialiniai klausimai, turėtų važiuoti premjeras. O tais klausimais, kada yra prezidento kompetencija, – važiuoti prezidentui“, – teigė ekspremjeras.

„Du aukščiausi pareigūnai gali civilizuotai susėsti, pasikalbėti, išsiaiškinti“, – pridūrė S. Skvernelis.

Rasti bendrą sprendimą dėl nesiseka

Sprendžiant vien iš pastarosios savaitės konservatorių ir Prezidentūros komunikacijos EVT klausimu, susitarimą rasti nėra lengva.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija trečiadienį konstatavo, kad Užsienio bei Europos reikalų komitetai, teikdami rekomendaciją, kas turėtų atstovauti Lietuvai EVT, peržengė savo kompetencijos ribas. Taip Seimo etikos sargai pasisakė po to, kai kovo mėnesį Užsienio bei Europos reikalų komitetuose buvo nutarta rekomenduoti Vyriausybei, kad, sudarant delegaciją kovo 25–26 dienomis nuotoliniu būdu vykusiai EVT, Lietuvai atstovautų prezidentas. Šiuo nutarimu pasipiktino dalis opozicijos atstovų, mat konservatoriams priklausantys parlamentarai ne kartą viešai kalbėjo, kad komitetai lygiai taip pat galėtų rekomenduoti, jog į EVT turėtų vykti premjerė I. Šimonytė.

Dalies opozicijos teigimu, apskritai Europos reikalų komiteto sprendimas imtis teikti rekomendacijas, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai EVT, yra viršijantis komiteto kompetencijas. Pasak jų, privalu toliau tęsti praktiką, kai Seimo komitetai prieš vyksiančias EVT tik tvirtindavo Lietuvos pozicijas atskirais klausimais, tačiau dėl delegacijos sudėties nepasisakydavo, o šaliai daugiau nei dešimtmetį atstovaudavo tik prezidentas.

Tuo metu, anot konservatorių, kur kas efektyviau būtų, jei Vyriausybės prerogatyvoje esantys klausimai būtų atstovaujami premjerės, o prezidentas į EVT vyktų tik tuomet, kada būtų sprendžiami klausimai, susiję su užsienio politika.

Ir nors trečiadienį EVT atstovavimo klausimą kėlę Seimo komitetai nusprendė neteikti jokios pozicijos dėl to, kas turėtų vadovauti Lietuvos delegacijai šią savaitę Portugalijoje vyksiančioje neformalioje EVT, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Žygimantas Pavilionis prakalbo apie esą Vyriausybės vadovo teises uzurpavusį prezidentą. Jo teigimu, tai, kad prezidentas išvyko į neformalią EVT Portugalijos mieste Porte, yra žalinga Lietuvai, mat jis neturi jokios kompetencijos atstovauti Vyriausybės prerogatyvoje esantiems socialiniams klausimams. Būtent jiems ES lyderiai šią savaitę ir skirs dėmesį.

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė, ketvirtadienį komentuodama situaciją, konservatorių pasirinktą būdą kelti atstovavimo EVT klausimą pavadino „antivalstybišku“ ir kenkiančiu šalies įvaizdžiui. Galiausiai ji pareiškė viltį, kad Seimas įsiklausys į Etikos ir procedūrų komisijos poziciją dėl Seimo komitetų viršytų įgaliojimų, rekomenduojant, kas turėtų vykti į EVT.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Pimpa

Kas tą kvailį į laikraštį įleido....tai kenkia Lietuvai....

Kompetencijų ribos?

Taip, Skvernelis teisus. AirG užsispyręs kaip jautis, neatsitrauks. O turėtų galvoti apie savo kompetencijas,turėtų atsitraukti, nuo vyriausybės kuruojamų klausimų dėl mūsų visų gerovės

V,L

Jo....Jo i EVT reiktu siusti Ž. Pavilioni...... juk jis taip sublizgejo Gruzijoj...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS