S. Skvernelis: kandidatas į KT teisėjus prezidento rinkimuose rėmė I. Šimonytę | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: KANDIDATAS Į KT TEISĖJUS PREZIDENTO RINKIMUOSE RĖMĖ I. ŠIMONYTĘ

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis tikina, kad Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūlomas kandidatas į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus, Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus Vytautas Mizaras palieka gero teisininko įspūdį.

Tačiau daugiausiai klausimų ekspremjerui kelia kandidato parama dabartinei ministrei pirmininkei Ingridai Šimonytei, kuri su S. Skverneliu 2019 metais varžėsi prezidento rinkimuose.

„Aš, kiek atsimenu, tai tikrai (V. Mizaras – ELTA) aktyviai dalyvavo reikšdamas savo poziciją prezidento rinkimuose dėl vieno iš kandidatų“, – Seime atsakinėdamas į žurnalistų klausimus teigė S. Skvernelis, patikslindamas, kad kandidatas į KT teisėjus socialiniame tinkle „Facebook“ buvo užsidėjęs I. Šimonytę palaikantį profilio rėmelį.

„Pasižiūrėkite jo feisbuką ir bus „už Ingridą, už Ingridą“, – teigė ekspremjeras.

S. Skvernelis pabrėžia, kad jam kandidato kompetencijos nekelia klausimų, tačiau svarbiausias KT teisėjui taikomas kriterijus, opozicijos lyderio teigimu, yra jo nešališkumas.

Svarbiausias niuansas, kad Konstitucinio Teismo teisėjai būtų politiškai neangažuoti, nereikštų savo simpatijų vienai ar kitai politinei jėgai ar politinės jėgos atstovui.

„Man asmeniškai tikrai kaip teisininkas paliko gerą įspūdį. Tačiau yra ir kiti niuansai. Svarbiausias niuansas, kad Konstitucinio Teismo teisėjai būtų politiškai neangažuoti, nereikštų savo simpatijų vienai ar kitai politinei jėgai ar politinės jėgos atstovui“, – sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad antradienį Seimas ketina svarstyti ir apsispręsti dėl Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus V. Mizaro kandidatūros į Konstitucinio Teismo teisėjus.

Praėjusią savaitę šią kandidatūrą pristatydama Seimui Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad V. Mizaras yra išskirtinę patirtį ir kompetenciją turintis teisininkas.

V. Mizaras yra Vilniaus universiteto profesorius, Europos privatinės teisės ir intelektinės nuosavybės teisės mokslo centro vadovas, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, nuo 2014 m. advokatų kontoros „Ellex Valiūnas ir partneriai“ partneris, dirba advokatu. 1999–2001 m. buvo teisingumo ministro patarėjas civilinės teisės ir civilinio proceso teisės klausimais.

Teisininko kvalifikaciją V. Mizaras įgijo 1997 m. Vilniaus universitete, 1998 m. Johano Volfgango Gėtės universiteto Teisės fakultetas jam suteikė teisės magistro laipsnį. 2002 m. Vilniaus universitete apgynė socialinių mokslų (teisės krypties) daktaro disertaciją „Civiliniai autorių teisių gynimo būdai“, o 2015 m. jam suteiktas profesoriaus vardas.

V. Mizaras yra išleidęs nemažai mokslinių leidinių, monografijų, dalyvavęs mokslo projektuose ir mokslinėse konferencijose, stažavęsis Italijoje, Vokietijoje.

Konstitucinį Teismą sudaro 9 teisėjai, skiriami devyneriems metams vienai kadencijai. Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Po tris kandidatus į Konstitucinio Teismo teisėjus skiria Seimas iš kandidatų, kuriuos pateikia Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, o teisėjais juos skiria Seimas.

Konstitucijoje nustatyta, kad Konstitucinio Teismo teisėjais gali būti skiriami nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos piliečiai, turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar mokslinio pedagoginio darbo pagal teisininko specialybę stažą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vero

Nusisnekėjai, skverne. O tu kaip politikas, buvęs premjeras, nereiskei savo simpatijos jokiai politinei jėgai? Taigi, visgi uzsiciaupt tada, kai visiskai kvailai atrodai, tu taip ir neišmokai. O kaip būtų, jei tave būtu prezidentu išrinke bet laimei, tiek daug tušciagalviu Lietuvoje nėra. O kaip su Nausėduku, kuris kaip parasytą Konstitucijoje, yra "valstybės vadovas", bet labai aiškiai pasako, ko nori. Tik gaila, kad beveik visada nusišneka.

idiotui

tik visiškas verksnelis gali tokias nesamones šnekėti.Gal konstitucinio teismo teisėjas turi nedalyvauti ir balsavme per prezidento ar seimo rinkimus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS