S. Skvernelis: Kaunui reikia dialogo ir realių darbų, o ne politinių intrigų | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS: KAUNUI REIKIA DIALOGO IR REALIŲ DARBŲ, O NE POLITINIŲ INTRIGŲ

  • 66

Demokratai žengia į pirmuosius savo savivaldos rinkimus, atsinešdami ne tik naujų idėjų, bet ir didelę valstybės ir savivaldybių valdymo patirtį. Pasak Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio, dabar tenka tik su liūdesiu stebėti, kur link nuvairuota Lietuva per šiuos konservatorių daugumos valdymo metus.

Nesibaigiančios krizės sukėlė daug iššūkių visuomenei, užsienio partneriams, tačiau blogiausia tai, kad žmonės buvo palikti tvarkytis patys – iki šiol valdžios dėmesio realios jų problemos taip ir nesulaukia.

Apie situaciją Lietuvoje – specialiame interviu su Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pirmininku, Lietuvos Respublikos 17-osios Vyriausybės ministru pirmininku Sauliumi Skverneliu.

– Kokį pažymį rašytumėte konservatoriams ir apskritai visai Vyriausybei?

– Pirma mintis, kuri kyla atsakant į šį klausimą, – akivaizdus neigiamas balas, bet dėl tokių pažymių liekama kartoti kursą dar kartą, o to tikrai nesinori.

Matome vienos partijos supriešintą visuomenę, o ne nacionalinę užsienio politiką. Žmonės gyvena jausdami įtampą, nežinią dėl savo ir vaikų ateities. Neišmintingai tvarkomi santykiai su didžiausiomis ir ekonomiškai stipriausiomis pasaulio ir Europos valstybėmis. Kartais tiesiog dėl antraščių. Ne kartą sakiau, kad tiek vidaus, tiek užsienio politikoje svarbiausia yra Lietuvos žmonių interesai, jų gyvenimo kokybė, o ne valdančiųjų partijų lyderių ateities perspektyvos.

Žmonės vis labiau nebepasitiki valdžia dėl konservatorių ir jų partnerių akiplėšiško tiesos dangstymo, išsisukinėjimo, nenoro atsiskaityti už savo poelgius. Arogancija, žmonių žeminimas ir akių draskymas jau tapo vizitine šios valdžios kortele.

Taigi, valdžiai rašyčiau stiprų dvejetą, bet be galimybės kursą kartoti. Lietuvai reikia pokyčio, kompetencijos ir išminties, kad būtų galima nedelsiant imtis atsakomybės už šalies dabartį ir ateitį, atkurti tai, kas buvo pradėta daryti žmonių gerovei.

– Kaip vertinate pasikeitusią Lietuvos gyventojų padėtį nuo jūsų valdymo laikų?

– Kai prisidedi prie valstybės stiprinimo, nuoširdžiai tikiesi, kad tas įdirbis ir jo rezultatai toliau augins šalį, nepaisant valdžių pasikeitimo. Deja, realybė yra kitokia. Dirbdami praeitoje Vyriausybėje siekėme, kad Lietuva lygiuotųsi į stipriausias Europos ekonomikas. Dar pandemijos pradžioje padarėme viską, kad išvengtume skaudžių padarinių, užtikrintume finansinės padėties stabilumą, buvome lyderiai ir rodėme pavyzdį kitoms šalims. Įsiklausėme į gyventojų lūkesčius, didinome  atlyginimus – švietimo, mokslo srities darbuotojų, medicinos personalo, kitų viešojo sektoriaus atstovų.

Prieš kelerius metus žmonės planavo įsigyti pirmąjį būstą, gausinti šeimą, gerinti gyvenamąją aplinką, o dabar visa tai sustojo. Šiandien žmonės skaičiuoja savo likusias santaupas ir galvoja, kaip padengti išaugusias elektros, šilumos, maisto kainas. Taip, mūsų sukurta finansinė pagalvė leido pastaruosius metus kiek lengviau išgyventi krizes, tačiau dėl valdančiųjų neveiksnumo šis rezervas buvo labai greitai išeikvotas, o žmonės palikti likimo valiai.

– Pastaruosius kelerius metus matėme riaušes prie Seimo, pabėgėlių, ekonomikos krizes, buvo užpulta Ukraina, o visai neseniai konservatorių pamatus sudrebino pedofilijos skandalas. Ar šios konservatorių koalicijos veiksmai spendžiant visa tai buvo tinkami?

– Leisiu sau pajuokauti. Klausimas turėtų būti užduodamas toks – kur nematau dabartinių valdančiųjų sukeliamų problemų? Kad ir apie kokią sritį kalbėtume, konservatoriai su savo koalicijos partneriais sugeba kažką pridirbti. Lietuvos ūkininkai skundžiasi žemės ūkio ministro nekompetencija. Žmonės skundžiasi ilgomis eilėmis sveikatos įstaigose. Nusikalstamumas šalyje pradėjo augti, mūsų vaikams nebesaugu grįžti iš mokyklų į namus net didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Lietuvos mokyklos skundžiasi pagalbos stoka, o socialinės išmokos didinamos vos keliais eurais, ignoruojama, kad šiuos pinigus ir dar daugiau suvalgo infliacija.

Viską vainikuoja nenoras kalbėtis su žmonėmis. Valdantieji renkasi dangstyti savo partiečius, meluoti ir net kaltinti savo rinkėjus. Tik kilus skandalui išlemena, mano manymu, nenuoširdų atsiprašymą.

Neramu, kad mūsų visuomenė yra skaldoma.

Neramu, kad mūsų visuomenė yra skaldoma. Žmonės, kuriems suteiktas mandatas valdyti valstybę, turi matyti visus be išimties – jaunus ir vyresnius, šeimas ir vienišus asmenis, darbingus ir negalią turinčius, siekiančius modernumo ir puoselėjančius tradicijas. Visi kuria valstybę ir visi žmonės yra svarbūs.

– Kaip vertinate pastarųjų metų Seimo darbą?

– Dabartiniai valdantieji praėjusią kadenciją lipdė mums buldozerio etiketę. Šiandien matome, kad jie pranoko net patys save ir darbuojasi tarano režimu. Didelių diskusijų visuomenėje keliančius klausimus jie į Seimo darbotvarkę įkelia išvakarėse, kad kuo mažiau žmonės apie tai girdėtų ar opozicija pasiruoštų atremti jų siūlymus. Matėme, kaip konservatoriai vertėsi per galvą bandydami išgelbėti žemės ūkio ministrą nuo interpeliacijos. Pikta, bet mūsų teikiamus konkrečius siūlymus, kaip pagerinti žmonių gyvenimą šalyje, ignoruoja, daro viską, kad jie nepatektų į darbotvarkę.

Akivaizdu, kad bijoma diskusijų, argumentų kalbos. Tai sukėlė ne tik visuomenės susiskaldymą, bet ir vasarą įvykusį parlamento opozicijos išėjimą posėdžiauti atskirai. Taikstytis su valdančiųjų arogancija mes neketiname. Pokyčiai parlamente pirmiausia turi prasidėti nuo valdančiųjų elgesio. Kaip mes galime pasitikėti Seimo pirmininke, kuri dangstosi, nesako tiesos apie galimą pedofilijos skandalo informacijos nutekinimą? Ar toks Seimo vadovės elgesys yra pavyzdys visuomenei?

Džiaugiuosi, kad Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija Seime yra viena aktyviausių ir greičiausiai į šalies aktualijas reaguojančių komandų, esame daugiausia su žmonių gyvenimo sąlygų gerinimu susijusių projektų pateikusi frakcija. Dar praėjusio rudens sesijoje sakėme, kad jau nuo spalio mėnesio būtina taikyti kompensacijas gyventojams už elektros, šildymo paslaugas. Džiaugiuosi, kad bendromis jėgomis iškovojome šias pagalbos priemones gyventojams.

– Šie savivaldos rinkimai jums, kaip partijai, bus pirmieji. Ką demokratai duos Kaunui ir kauniečiams?

– Neslėpsiu, dirbdamas premjeru tikrai daug dėmesio skyriau Kaunui. Tikrai radome bendrą kalbą su Kauno meru ir pavyko rasti reikšmingų finansų, kad Kaune vyktų pokyčiai, kurie džiugina kaskart apsilankius Kaune. Neslėpsiu, besitęsiantys skandalai Kauno miesto savivaldybėje kelia rimtą nerimą dėl Kaunui ir kauniečiams reikalingų pokyčių tęstinumo. Pasakysiu dar griežčiau, tarnystė miestui negali tapti savų interesų tenkinimu – taip galima diskredituoti net ir geriausias idėjas.

Tikiu, kad Gintauto Labanausko vedama Kauno demokratų komanda atneš kitokią – tarimosi su gyventojais kultūrą, profesionaliai ir skaidriai gyventojams tarnaujančią Kauno miesto valdžią. Turime tikrai patyrusią komandą, kurios nariai daug metų dirba dėl Kauno ir kauniečių. Tikiu, kad jų indėlis į prarasto dialogo su Kauno bendruomenėmis atkūrimą yra ypač svarbus. Neslėpsiu, juoką kelia kai kurie iš Vilniaus komandiruoti kandidatai, kurie yra tokie prisiekę kauniečiai, kad tenka paskubomis registruotis partijos vykdomojo sekretoriaus mamos bute. Tai nerimtas požiūris į Kauną ir visą Lietuvą.

Labai tikiuosi, kad kauniečiai pasirinks išmintingai ir balsuos už demokratų komandą, gebančią įgyvendinti realius darbus Kaunui, atsižvelgdami į kauniečių, o ne savo namiškių, partinius ar įvairių koncernų interesus. To Kaunui ir linkiu.

Politinė reklama bus apmokėta iš Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rinkimų sąskaitos. Užs. 1846307.

Rašyti komentarą
Komentarai (66)

to tam

Nerūpi man močiutei svetimos mergaitės,turiu savo,o tu tai tikrai toks-kedpalaikio garbintojas.

Anonimas

galima rinkti tikrai geras zmogus

Tam cha cha

Neminėk Dievo vardo be reikalo ,o ,,mergaiiiitės'' labiausiai rūpi tokiems kaip tamstytė,galimai, nukrypusiems, o ne ,,svetimoms boboms''.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS