S. Skvernelis susitiks su Baltijos šalių ir Lenkijos premjerais | KaunoDiena.lt

S. SKVERNELIS SUSITIKS SU BALTIJOS ŠALIŲ IR LENKIJOS PREMJERAIS

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį Taline susitinka su Latvijos, Estijos ir Lenkijos vyriausybių vadovais.

Estijos sostinėje vyks Baltijos Ministrų Taryba, kurioje pakviesta dalyvauti ir Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo). Vizito Taline metu numatytas ir dvišalis S.Skvernelio ir B.Szydlo susitikimas, BNS patvirtino premjero patarėjas Arnoldas Pikžirnis.

„Apskritai tai yra pirmasis susitikimas su Lenkijos premjere, tai galimi visi klausimai, kurie gali kilti“, - sakė A.Pikžirnis.

Baltijos Ministrų Tarybos darbotvarkėje numatyti saugumo, elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa, „Rail Baltica“ projekto klausimai.

„Lietuvos interesas yra dar kalbėti apie suskystintųjų gamtinių dujų terminalą, kaip viso regiono terminalą“, - sakė patarėjas.

Premjerą vizito metu lydės nuo penktadienio patarėju pradedantis dirbti iš ambasadoriaus Vokietijoje pareigų šią savaitę atšaukiamas Deividas Matulionis.

Baltijos Ministrų Taryba yra trijų Baltijos šalių vyriausybių bendradarbiavimo institucija, įkurta 1994 metais.

Tikisi paneigti suformuotus mitus

Su Lenkijos premjere Beata Szydlo (Beata Šydlo) kitą savaitę susitiksiantis Lietuvos Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis tikisi aptarti abipusius santykius temdančias problemas ir paneigti susiformavusius mitus.

„Pagrindinis dalykas - pasikalbėti apie tas problemas, kurios kamuoja abi valstybes, kokias turime galbūt neišspręstas problemas vieni kitų atžvilgiu. Galiausiai, susėsti ir betarpiškai pasikalbėti, kokios yra pozicijos ir kokie yra mitai, galiausiai. Nes šiandien yra tikrai nemažai mitų, kurie perteikiami Varšuvai ir ne be pastangų mūsų šalies viduje. Tikiuosi, kad tai bus pirmas kontaktas, kuris leis kalbėtis be tarpininkų“, - žurnalistams Vyriausybėje trečiadienį sakė premjeras.

Pirmasis S.Skvernelio ir B.Szydlo dvišalis susitikimas numatytas kitą pirmadienį, Taline vyksiančios Baltijos Ministrų Tarybos metu.

Anot S.Skvernelio, Lenkija yra labai svarbus partneris saugumo, ekonomikos, energetikos, transporto srityse.

Premjerą vizito metu lydės naujasis patarėjas, buvęs ambasadorius Vokietijoje Deividas Matulionis.

Tai bus jau antras aukšto rango abiejų šalių atstovų susitikimas pastaruoju metu - kovo pabaigoje Varšuvoje viešėjęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis strateginius klausimus aptarė su Lenkijos Seimo ir Senato vadovais. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmąkart su 2015-ųjų rugpjūtį išrinktu Lenkijos vadovu Andrzejumi Duda dvišaliame susitikime dalyvavo pernai rugpjūtį. Iki tol dėl skirtingai vertinamos tautinių mažumų padėties švietimo, žmogaus teisių srityse Lietuvos ir Lenkijos aukščiausių pareigūnų oficialūs vizitai į Vilnių ir Varšuvą kurį laiką buvo įšaldyti.

Lietuvos Vyriausybės sprendimu prieš mėnesį Lietuva prisijungė prie Lenkijos skundo Europos Sąjungos teismui, kuriuo Lenkija reikalauja panaikinti Europos Komisijos leidimą Rusijos koncernui „Gazprom“ naudoti didesnę dalį dujotiekio „Nord  Stream“ atšakos Vokietijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

karti karti

degtine karti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS