Savivaldybių gydytojams siūlomos naujos funkcijos | KaunoDiena.lt

SAVIVALDYBIŲ GYDYTOJAMS SIŪLOMOS NAUJOS FUNKCIJOS

Siūloma sudaryti galimybę savivaldybių gydytojams turėti nuolat atnaujintą informaciją apie paciento buvimo vietą ir sveikatos būklę.

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai siūlo papildyti savivaldybių gydytojų funkcijas, kad jie kartą per mėnesį, bendradarbiaudami su savivaldybių administracijų struktūriniais vienetais, administruojančiais tikslinių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą, rengia ir teikia jiems informaciją apie pacientus, kuriems teikiamos paslaugos kitų savivaldybių teritorijose esančiose įstaigose.

Tokias Sveikatos sistemos ir Tikslinių kompensacijų įstatymų pataisas įregistravo Seimo „valstiečių“ frakcijos nariai Rimantė Šalaševičiūtė, Aurelijus Veryga, Tomas Tomilinas, Laima Mogenienė, Laima Nagienė ir Linas Kukuraitis.

Pasak jų, priėmus siūlomus projektus, savivaldybių gydytojai turės galimybę kas mėnesį atnaujinti duomenis apie tikslinių kompensacijų gavėjų skaičių ir sveikatos būklę jų savivaldybėse, todėl tikslinių kompensacijų mokėjimas bus taiklesnis ir atitiks realų poreikį.

Tikslinių kompensacijų įstatymo pakeitimo projektu siekiama užtikrinti, kad savivaldybių administracijų struktūriniai vienetai, administruojantys tikslinių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą, vykdytų kontrolę, pavesdami savivaldybių gydytojams tikrinti ir atnaujinti duomenis, neatlygintinai suteikiant prieigą prie Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos, kad jie galėtų disponuoti tikslinių kompensacijų gavėjų faktiniu skaičiumi. „Kai šie duomenys bus prieinami atsakingiems asmenims Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje, tai pacientai bus atleisti nuo asmeninės atsakomybės dėl informacijos pateikimo apie savo buvimo vietą“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Pagal šiuo metu galiojantį Tikslinių kompensacijų įstatymą, galimybė tikslinti paramos gavėjų faktinius duomenis nėra numatyta, nes tam yra būtina prieiga prie Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos.

„Šiuo metu pagal esamą tvarką asmenys, gydomi palaikomojo gydymo ir slaugos asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose ar jų padaliniuose, turi pateikti informaciją savo deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administracijai. Dažnai pasitaiko atvejų, kai asmenys, patekę į minėtas įstaigas kitos savivaldybės teritorijoje nei jų deklaruota gyvenamoji vieta, apie pasikeitimą neinformuoja atsakingų asmenų, dėl nežinojimo arba dėl sąmoningo piktnaudžiavimo su tikslu toliau gauti jiems nebepriklausančias tikslines kompensacijas. Savivaldybių administracijas informacija apie faktinį tikslinių kompensacijų gavėjų skaičių dažnai pasiekia pavėluotai, o galimybės susigrąžinti permoką yra dvi: iš bet kurios kitos asmens gaunamos išmokos, mokamos savivaldybės administracijos, arba teismo tvarka, kas reikalauja papildomų laiko ir lėšų resursų“, – sakoma dokumento aiškinamajame rašte.

Projektą parengę Seimo nariai siūlo iki šių metų gruodžio 30 d. pavesti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai nustatyti tvarką, pagal kurią savivaldybių gydytojai gaus tikslinių kompensacijų gavėjų duomenis kartą per mėnesį. Taip pat siūloma parengti savivaldybių administracijų struktūrinių vienetų, administruojančių tikslinių kompensacijų skyrimą ir mokėjimą, ir savivaldybių gydytojų bendradarbiavimo tvarką, kaip jie teiks informaciją apie faktinę paramos gavėjų buvimo vietą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS