Seimas ieško sprendimo: ar Rusiją reikia pervadinti Maskovija? | KaunoDiena.lt

SEIMAS IEŠKO SPRENDIMO: AR RUSIJĄ REIKIA PERVADINTI MASKOVIJA?

  • 93

Seimo Ateities komitetas pradeda diskusiją, ar būtų prasminga lietuvių kalboje vietovardį „Rusija“ pakeisti į „Maskovija“, pranešė komiteto pirmininkas liberalas Raimundas Lopata.

Anot jo, politikai sprendimo ieškos vadovaudamiesi istoriko Alfredo Bumblausko įžvalgomis, kurias jis pateiks Seime savo pranešimu „Rosija ir Maskovija: 5 melai ir nutylėjimai“.

Seimo nario teigimu, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo pradėtą karą Ukrainoje paremia iškraipyta ir melaginga istorija, todėl Lietuvoje verta kelti klausimą, ar Vakarų savimonėje nėra iškreiptai suvokiamas Rusijos istorinis vaidmuo – kaip ir pats šalies pavadinimas.

„Mes Rusiją vadiname Rusija, nes taip save pirmiausia vadina pati Rusija. Žvelgdami iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinio rakurso, Lietuvai ir Vakarams ieškosime priimtinesnio ir tikslesnio šios šalies istorinio vaidmens vertinimo negu vakariečių savimonėje įsigalėjęs didžiarusiškasis naratyvas. Atitinkamai aiškinsimės, kaip geriausia būtų vadinti šalį, kurią tradiciškai vadiname Rusija: ar Rosija, ar Maskovija, ar dar kitaip“, – pranešime spaudai cituojamas R. Lopata.

A. Bumblauskas pranešimą apie Rusios vardo nusavinimą ir pavertimo Rosija aplinkybes skaitys Ateities komiteto suburtame neformaliame forume „Intelektualinis Lietuvos savarankiškumas“ birželio 7 dieną. Renginyje dalyvaus istorikai, filosofai, kalbininkai, politikai.

Rašyti komentarą
Komentarai (93)

Pasiūlymas

Pervadinkim Lietuva į Liandzbergiją arba Liandzbergistaną. O gal rusai taip pirmiau padarys ? Dar tiktų ir Bauduvos pavadinimas.

straipsnį reiktų pavadinti

seimas eis žuvaut - ieško sliekų shiknoj.

istorijos pamokėlė litvinams

žinia, kad lauko tualetų būdeles į lietuvą atgabeno vokiečiai per WW I. Iki tol litvinai šikt ėjo į krūmus arba iškasdavo duobę ir permesdavo dvi lentas. Į Pajautiškių kaimą, Strošiūnų kaimą iš to paties rajono motociklu su kaliaske važiuodavom medaus pas kažkokius pažįstamus.. Laibai skanus buvo, pušyno. Buvau dar vaikas, nušiurpino higienos įpročiai - neturėti lauko tualetų. Nemanau kad tai vieninteliai tokie kaimai lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS