Seimas imasi keisti teisės aktų priėmimą skubos ir ypatingos skubos tvarka | KaunoDiena.lt

SEIMAS IMASI KEISTI TEISĖS AKTŲ PRIĖMIMĄ SKUBOS IR YPATINGOS SKUBOS TVARKA

Seimas pradeda svarstyti  Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės Agnės Širinskienės antradienį  Seimui pateiktas Statuto pataisas, kuriomis siūloma taisyti jo nuostatas, reglamentuojančias teisės aktų svarstymą Seime skubos ir ypatingos skubos tvarka.

Už  projektą po pateikimo balsavo 76 Seimo nariai,  prieš  buvo 4, susilaikė 5 parlamentarai. Į plenarinių posėdžių salę Statuto pataisos sugrįš lapkričio 19 d.

Projektu siūloma įtvirtinti, kad įstatymų projektų svarstymo skubos tvarka procedūra gali būti taikoma tik ypatingais atvejais, kai dėl susidariusių politinių, socialinių, ekonominių ar kitų aplinkybių būtina skubiai nustatyti naują ar pakeisti galiojantį teisinį reglamentavimą, siekiant užtikrinti svarbius visuomenės ir valstybės interesus, apsaugoti kitas konstitucines vertybes.

Siūlyti šią svarstymo tvarką motyvuotu teikimu turi teisę Respublikos prezidentas, Seimo pirmininkas arba Seimo pirmininką pavaduojantis jo pavaduotojas, Seimo opozicijos lyderis, pagrindinis komitetas, frakcija arba Vyriausybė.

Taip pat siūloma Seimo Statute įtvirtinti, kad įstatymų ir Seimo nutarimų projektų svarstymo ypatingos skubos tvarka procedūra gali būti taikoma tik tais atvejais, „kai būtina nedelsiant užtikrinti gyvybiškai svarbius visuomenės ir valstybės interesus, t. y. įvedant arba įvedus karo ar nepaprastąją padėtį, taip pat ją atšaukiant, skelbiant arba paskelbus mobilizaciją, skelbiant demobilizaciją, priimant sprendimą panaudoti ginkluotąsias pajėgas ginkluoto užpuolimo atveju ir (ar) prireikus ypač skubiai vykdyti tarptautinius įsipareigojimus, stichinės nelaimės ar kitomis ekstremaliomis aplinkybėmis, kilus tokiai grėsmei valstybės ar visuomenės saugumui, kuriai pašalinti būtini ypač skubūs Seimo sprendimai.“

Ypatingos skubos tvarka įstatymų ir Seimo nutarimų projektai gali būti svarstomi Respublikos prezidento, Seimo pirmininko arba Seimo pirmininką pavaduojančio Seimo pirmininko pavaduotojo, arba Vyriausybės motyvuotu teikimu.

Galiojančiame Statute numatyta, kad skubos tvarka svarstomi Seimo nutarimų, o jei taip nusprendžia Seimas, – ir įstatymų projektai. Sprendimas svarstyti įstatymo projektą skubos tvarka gali būti priimamas įstatymo projekto pateikimo arba svarstymo Seimo posėdyje metu balsavusių Seimo narių dauguma, jeigu ji yra didesnė negu 1/5 visų Seimo narių.

Sprendimas svarstyti projektą ypatingos skubos tvarka priimamas Seimo posėdyje balsavusių Seimo narių balsų dauguma, jeigu ji didesnė kaip 1/4 visų Seimo narių.

Seimo statuto pataisų projektas parengtas, siekiant įgyvendinti Konstitucinio Teismo (KT) 2019 m. balandžio 16 d. nutarimą dėl Miškų įstatymo pataisų priėmimo.

Konstitucinis Teismas nurodė, kad įstatymai ypatingos skubos tvarka gali būti priimami tik išskirtiniais konstituciškai pagrįstais atvejais.

Šis KT nutarimas Teisės aktų registre turi būti oficialiai paskelbtas 2019 m. gruodžio 2 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

sita

visa socbiurokratyne supuvus sistema kuo gilyn tuo didesnius absurdus daro 1 nuo kito perkeldami atsakomybes manipuliuodami savais idijotiskais kriterijais kurie priveda prie absurdiskumu ir nesuprantant kad tokiais budais manipuliuojama asmenybemis kurios gal ir supranta savo darbva bet nejaucia kad jas naudoja savo tikslams kurie daznai buna politnesvarus juk aisku kad tai del pakliuvusiu i nepavydetina padeti prokuroru ir teiseju kurie itakojami u spec t o gal vsd nieksingai elgiasi ir tiesiog slykstu ir ziureti ir klausyti koki suda jie mala kgb metodais?.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS