Seimo narė per rinkimus norėtų daugiau informacijos tautinių mažumų kalbomis | KaunoDiena.lt

SEIMO NARĖ PER RINKIMUS NORĖTŲ DAUGIAU INFORMACIJOS TAUTINIŲ MAŽUMŲ KALBOMIS

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA–KŠS) atstovaujanti Seimo narė Rita Tamašunienė sako, kad siekiant palengvinti tautinių mažumų dalyvavimą rinkimuose reikėtų pagalvoti apie didesnį informacijos ir rinkimų medžiagos kiekį tautinių  mažumų kalba.

„Reikia kalbėti ir apie eterį televizijoje ir radijuje, nes nėra atskiro laiko partijoms, kandidatams kalbėti tautinių mažumų kalba ir pristatyti savo rinkiminius šūkius, programas. Tai galima daryti tik užtikrinant vertėją ir taip eikvojant savo laiką, kuris dažniausia apsiriboja vos keliomis minutėmis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime sakė R. Tamašunienė, komentuodama Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro rinkimų ekspertų paskelbtą pernai rudenį Lietuvoje vykusių Seimo rinkimų ataskaitą.

Anot parlamentarės, ESBO ekspertai buvo pastebėję atvejus, kai tautinės mažumos tapdavo „negatyvios kampanijos ir stereotipų objektu visuomeniniame diskurse.“

Reikia kalbėti ir apie eterį televizijoje ir radijuje, nes nėra atskiro laiko partijoms, kandidatams kalbėti tautinių mažumų kalba ir pristatyti savo rinkiminius šūkius, programas.

Pasak Mišrios Seimo narių grupės seniūnės R. Tamašunienės, reikėtų tobulinti rinkimų rezultatų apskundimo teisme reglamentavimą.

„VRK galutinius rezultatus nustato išnagrinėjusi visus skundus, bet ne vėliau kaip per septynias dienas nuo rinkimų dienos. Priešingai ESBO įsipareigojimams, tarptautinei gerajai praktikai ir ankstesnėms ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro rekomendacijoms, įstatymai nenumato veiksmingo VRK sprendimo dėl rinkimų rezultatų ginčijimo“, – sakė parlamentarė, turėdama mintyje LLRA–KŠS patirtį skundžiant rinkimų rezultatus.

Pasak parlamentarės,  ESBO įvertino LLRA–KŠS skundą, kad kai kurios politinės reklamos nebuvo pažymėtos ir jų finansavimo šaltiniai nebuvo aiškūs.

„Pati VRK pripažino neigiamą kampaniją, nukreiptą prieš konkrečią partiją, ir deklaravo, kad kreipsis į Seimą dėl trečiųjų šalių kampanijos dalyvių reglamentavimo. Nors praėjo pakankamai laiko po rinkimų, bet VRK įstatymų projektų vis dar laukiame“, – sake R. Tamašunienė.

Pasak jos, keli ekspertai įtarė manipuliaciją, nurodydami viešus kai kurių nuomonės formuotojų raginimus, kviečiančius etninius lietuvius balsuoti daugiamandatėse rinkimų apygardose, kuriose daugiausia gyvena tautinės mažumos.  

R. Tamašunienė apgailestavo, kad Seimas nepritarė siūlytiems įstatymų pakeitimams, kad likus metams iki rinkimų nereikėtų keisti rinkimus reglamentuojančių įstatymų. Jos teigimu, tai „geroji rinkimų praktika“.

Seimo narė R. Tamašunienė žadėjo, kad LLRA–KŠS, atsižvelgusi į ESBO ekspertų rekomendacijas, parengs ir teiks Seimui įstatymų pataisas.

ELTA jau rašė, kad pernai spalio 11 d. Lietuvoje vykusių Seimo rinkimų ataskaitą paskelbusi Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Žmogaus teisių ir demokratinių institucijų biuro (angl. OSCE/ODIHR) rinkimų ekspertų komanda įvertino teisinę sistemą, rinkimų organizavimą, politinių kampanijų bei jų finansavimo priežiūrą, taip pat – alternatyvius balsavimo būdus ir naujų balsavimo technologijų naudojimą.

Kai informuoja Vyriausioji rinkimų komisija, šioje ataskaitoje analizuojama ir vertinama, ar šios konkrečios sritys atitinka tarptautinius rinkimų standartus. Ekspertai pateikia rekomendacijų, kaip būtų galima patobulinti Lietuvoje organizuojamus rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ano

o kas sita politsuda maiso jei ne sionglobalistai o viska priemate uz grina piniga ar ne taip prieplakos?

klausyk?

koks tau /vatnikas/ ikrito i smegenine nepamirsk letuva maza ir tik lietuviams ir nekelk politjovalo su savo /mazumom/ kurios tampa jau tokios/mazos/ kad puse musu monarha ms plauna subines o musu vaikai grobiami jusi iremintu sakalieniu ziobieniu dasidejo dar 1 nelsprieplaka tai jau darosi nejuokinga ir baikit mutint /vandeni/ dar kantrybe turincioje tautoje nes sis tarnavimas globalidejoms jus ir nunes pas juos ir to nelinkeciau senjoras 84m;;;;

tautines mazumos turi mokytis tos kalbos

kuri naudojama salyje kurioje tautinei mazumai leista gyvent... o ne statyt salygas ......, anglijoj , vokietijoj ar prancuzijoj , niekas lietuviu tautinem mazumom neaiskina ju gimtaja kalba nei apie rinkimus nei apie visa kita ......nepatinka ciuozk naxren ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS