Seimo pirmininkė: KT sprendimas dėl Stambulo konvencijos galėtų įtikinti ir prezidentą | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKĖ: KT SPRENDIMAS DĖL STAMBULO KONVENCIJOS GALĖTŲ ĮTIKINTI IR PREZIDENTĄ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikina, kad Stambulo konvencijos skeptikus, tarp jų ir prezidentą Gitaną Nausėdą, galėtų įtikinti Konstitucinio Teismo (KT) sprendimas. Politikė taip reagavo į šalies vadovo pareiškimą, kad Stambulo konvencijos, įpareigojančios valstybes kovoti su smurtu prieš moteris ir vaikus, parlamentas neturėtų ratifikuoti.

„Konstitucinis Teismas (KT) atsakė į Seimo užduotus klausimus, ar yra pagrindo sakyti, kad konvencijos nuostatos prieštarauja Konstitucijai. KT pasakė, kad neprieštarauja, tai galėtų tapti argumentu, kuris galėtų įtikinti skeptikus, tame tarpe ir jo ekscelenciją prezidentą“, – šeštadienį žurnalistams Seime komentavo V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, šios kovencijos ratifikavimas yra vertybinė nuostata, o pačios politikės požiūris skiriasi nuo šalies vadovo pozicijos.

„Tai yra vertybinė prezidento pozicija, mano pozicija yra kitokia. Smurtas prieš moteris ir mergaites yra rimta problema, Lietuva lieka viena iš vos kelių valstybių, kuri nėra ratifikavusi šios konvencijos nors ją pasirašėme dar 2013 m.“, – kalbėjo ji.

Kaip skelbta anksčiau, penktadienį LRT televizijai G. Nausėda sakė, jog Seimas neturėtų ratifikuoti Stambulo konvencijos.

„Aš manau kad šiuo metu Stambulo konvencijos tvirtinti nereikėtų, kadangi iš to kyla daug pasekmių, ir aš manau, kad tai iš esmės pradėtų keisti mūsų edukacijos, švietimo sistemą, ir moterų diskriminacija ten nebūtų pagrindinė tema“, – LRT televizijai penktadienį sakė šalies vadovas.

Smurtas prieš moteris ir mergaites yra rimta problema, Lietuva lieka viena iš vos kelių valstybių, kuri nėra ratifikavusi šios konvencijos nors ją pasirašėme dar 2013 m.

ELTA primena, kad Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį nutarė, kad Stambulo konvencija neprieštarauja Konstitucijai.

„Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo neprieštarauja Konstitucijai“, – KT išvadą ketvirtadienį pristatė KT pirmininkas Gintaras Goda.

Į KT su prašymu įvertinti Stambulo konvencijos atitiktį Konstitucijai praėjusiais metais, rugsėjį, kreipėsi Seimas.

KT, vertindamas Stambulo konvencijos nuostatas, pabrėžė, kad dokumentą ratifikavusios šalys įsipareigoja apsaugoti asmenį nuo smurto, nepaisant asmens lyties, asmeniui priskiriamų stereotipinių tam tikrai lyčiai visuomenės dalies nuomone būdingų vaidmenų, elgsenos, veiklos, bruožų, lytinės tapatybės.

Teismas byloje dėl Stambulo konvencijos atitikties Konstitucijai nurodė, kad minimu dokumentu nėra siekiama keisti konstitucinės šeimos sampratos.

Europos Tarybos konvencija dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo priimta 2011 m. Lietuvą šį dokumentą pasirašė 2013 m. birželį, tačiau iki šiol Seimas konvencijos nėra ratifikavęs.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Seimo pirmininkei...

Kada tamsta teiksitės bent kartą atsiklausti visuomenės nuomonės?

Pilietiškas

Bet konstitucinis teismas niekaip neįtikino ir neįtikins daugumos Lietuvos piliečių! O ir pasitikėjimą jis seniai praradęs - sulig atėjimu į valdžią Laisvės partijai ir konservams! O prezidentas yra visos Lietuvos - tai ar gali jis atstovauti vienai grupelei?

dušanski pasekėjai

KT ne rodiklis. Greičiau rinkimai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS