Seimo vadovė: kanclerio atleidimas nesusijęs su duomenų teikimu „Skaidrinam“ iniciatyvai | KaunoDiena.lt

SEIMO VADOVĖ: KANCLERIO ATLEIDIMAS NESUSIJĘS SU DUOMENŲ TEIKIMU „SKAIDRINAM“ INICIATYVAI

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen atmeta kritiką, jog Seimo kanclerio atleidimas yra susijęs su duomenų perdavimu žurnalistams apie parlamentarų kanceliarines išlaidas.

Taip ji kalbėjo reaguodama į iniciatyvos „Skaidrinam“ organizatoriaus Andriaus Tapino keliamas abejones.

Nutarimo projektą dėl Modesto Gelbūdos atleidimo iš Seimo kanclerio pareigų nepasitikėjimo pagrindu teikia 74 Seimo nariai iš 141. Seimas dėl šio klausimo balsuos vėliau ketvirtadienį.

„Na, chronologija įvykių rodo ką kitą“, – ketvirtadienį Seime sakė politikė.

Pasak jos, kanclerio atleidimas yra susijęs su neįvykdytais ar per lėtai vykdomais darbais.

Parlamentarai kancleriui išsakė priekaištus dėl nesutvarkytų Seimo prieigų, Nepriklausomybės aikštės ir fontano, valstybės tarnybos reformos įgyvendinimo eigos, negebėjimo užtikrinti nepertraukiamos Seimo kavinės, medicinos punkto veiklos ir kitų stringančių darbų.

„Kuomet buvo kalbėta su M. Gelbūda apie jo galimybę būti teikiamam į kanclerius, vienas iš pagrindinių darbų buvo aplinkos aplink Seimą sutvarkymas, kai kurie praktiniai, ūkiniai dalykai. Priekaištų iš Seimo narių, iš (Seimo) valdybos atskirų narių kancleriui tikrai buvo nemažai“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Sausio 29 kreipėsi „Skaidrinam“ į Seimą, tai akivaizdu, kad datos nesueina ir apie jokį kerštavimą ir apskritai susiejimą šių klausimų negali būti nė kalbos.

Anot jos, pirmą kartą apie priekaištus prabilta dar „praeitų metų vasarą“, o gruodį Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis pareiškė, kad kancleriui laiko duodama iki kovo.

„Sausio 29 kreipėsi „Skaidrinam“ į Seimą, tai akivaizdu, kad datos nesueina ir apie jokį kerštavimą ir apskritai susiejimą šių klausimų negali būti nė kalbos“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, teikti duomenis žiniasklaidai įpareigoja įstatymas, nepaisant to, kas eina kanclerio pareigas.

„Tai tikrai nėra kažkokia kanclerio prerogatyva“, – kalbėjo Seimo vadovė.

Tuo metu A. Tapinas socialiniame tinkle teigė, jog Seime „deginamas kancleris“.

„Vieša paslaptis Seimo koridoriuose, kad parlamentarai yra įtūžę, jog Seimo kancleris neapgynė jų ir „neatstovėjo“ prieš „Skaidrinam“ atidavęs jų parlamentinių išlaidų čekius“, – rašė visuomenininkas.

Savo ruožtu pats M. Gelbūda sakė, kad jo atleidimo priežasčių „gali būti įvairių“ ir jas žadėjo pakomentuoti po sprendimo.

„Dabar tikrai nenoriu spekuliuoti, – sakė kancleris. – Kai aš pamačiau argumentus ir kritiką, pirma reakcija buvo šypsena.“

„Aš turiu atsakymus į Seimo narių klausimus ir aš juos pateiksiu“, – pridūrė jis.

Seimo kancleris teigė nesulaukęs tiesioginių priekaištų dėl kanceliarijos teiktos informacijos iniciatyvai „Skaidrinam“.

V. Čmilytė-Nielsen teigimu, jei Seimas atleis M. Gelbūdą, bus ieškoma galinčiųjų pakeisti, tačiau konkrečių kandidatų neįvardino.

„Pavesime kažkam laikinai vadovauti, kad būtų užtikrintas funkcijų vykdymas, darbų tęstinumas“, – sakė ji.

Pagal Seimo statutą, sprendimas dėl Seimo pareigūnų atleidimo dėl nepasitikėjimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS