Seimui teikiama advokato V. Mizaro kandidatūra į KT teisėjus | KaunoDiena.lt

SEIMUI TEIKIAMA ADVOKATO V. MIZARO KANDIDATŪRA Į KT TEISĖJUS

  • 5

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen antradienį parlamentui pateiks naują kandidatą į Konstitucinio Teismo (KT) teisėjus – advokatą Vytautą Mizarą.

V. Čmilytė-Nielsen anksčiau yra sakiusi, kad jai asmeniškai labai svarbus yra šio teisės eksperto įdirbis žmogaus teisių srityje.

V. Mizaras yra atstovavęs LGBT bendruomenei teismuose, viešajame diskurse pasisako už seksualinių mažumų teises.

„Man labai svarbu, kad šis kandidatas turi didžiulį įdirbį žmogaus teisių srityje. Aš manau, kad tas įdirbis tikrai yra reikšmingas, bet tai tikrai nėra vienintelė tema, kuria jis yra angažavęsis“, – yra sakiusi parlamento pirmininkė.

Jei Seimas paskirs V. Mizarą, KT dirbti jis pradėtų birželio 1 dieną.

46-erių V. Mizaras yra Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros profesorius, Žmogaus teisių stebėjimo instituto tarybos pirmininkas, dirba advokatų kontoroje „Ellex Valiūnas ir partneriai“.

Sausio 14 dieną Seimas paskyrė du naujus KT teisėjus, o Seimo pirmininkės teiktą parlamento Teisės departamento direktoriaus Andriaus Kabišaičio kandidatūrą atmetė.

Atmetus A. Kabišaičio kandidatūrą, KT liko dirbti Dainius Žalimas, nepaisant to, kad jo kadencija yra pasibaigusi pernai kovą.

Konstitucija numato, kad Konstitucinis Teismas kas treji metai atnaujinamas vienu trečdaliu. Teismą sudaro devyni teisėjai, skiriami devyneriems metams ir tik vienai kadencijai.

KT teisėjus skiria ir atleidžia Seimas.

A. Valantino kandidatūra – į LAT teisėjus

Antradienį Seimui bus pateiktas prezidento Gitano Nausėdos siūlymas buvusį Lietuvos Apeliacinio teismo pirmininką Algimantą Valantiną skirti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėju.

Pagal prezidento dekretą, A. Valantinas LAT teisėju būtų skiriamas nuo birželio 22 dienos.

Pagal Konstituciją, Aukščiausiojo Teismo teisėją skiria Seimas prezidento teikimu.

Nacionalinė teismų administracija yra paskelbusi, kad A. Valantinas Pretendentų į teisėjus atrankos komisijos buvo atrinktas kaip vienas iš trijų geriausių kandidatų į LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjo pareigas.

Kartu su juo tinkamiausiais atrinkti Apeliacinio teismo teisėjas Alenas Piesliakas ir socialinių mokslų srities teisės krypties daktaras Andrius Nevera.

Komisijai pateikus savo išvadą, prezidentas pats atsirenka, jo nuomone, tinkamiausią pretendentą, išvados yra rekomendacinio pobūdžio ir nesaisto šalies vadovo.

A. Valantinas Apeliaciniam teismui vadovavo penkerius metus, jo kadencija baigėsi balandžio 16 dieną, 2018–2020 metais jis taip pat ėjo ir Teisėjų tarybos pirmininko pareigas.

35 metų teisinio darbo patirtį turintis A. Valantinas yra dirbęs ir Vilniaus apygardos teisme, Jonavos rajono apylinkės teisme, ir Vilniaus miesto apylinkės teisme, buvo pastarųjų dviejų teismų pirmininku.

2005–2010 metais A. Valantinas vadovavo Generalinei prokuratūrai, iš šio posto pasitraukė po neigiamų Seimo išvadų dėl prokuratūros darbo tiriant vadinamąją pedofilijos bylą Garliavoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Baisu

Kad šis rekomenduojamas į KT,o jo tikslas lbgt pagelbėti.O kokia jo šeima? Nieko doro iš jo nebus,juk dar daugiau bus liaupsinami tie lbgt,o mes padorūs žmonės būsime niekinami ir žeminami.

mizarinis nonsensas

visiskai degradavo KT........

viena degradavusia infuzorija KTeisme...

keicia kita infuzorija.....KT -mires ...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS