Šimtai Skaudvilės gyventojų kreipėsi į VRK: žada nedalyvauti rinkimuose | KaunoDiena.lt

ŠIMTAI SKAUDVILĖS GYVENTOJŲ KREIPĖSI Į VRK: ŽADA NEDALYVAUTI RINKIMUOSE

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkei Linai Petronienei antradienį įteiktas 771 Skaudvilės gyventojo pasirašytas prašymas nejungti miestelio rinkimų apylinkės prie Jurbarko rinkimų apygardos. Kaip teigia bendruomenės „Skaudvilės kraštas“ pirmininkas Vidas Bičkus, jei Skaudvilės rinkimų apylinkė visgi bus priskirta Jurbarko apygardai, kai kurie gyventojai nusiteikę rinkimuose apskritai nedalyvauti.

Jis atkreipė dėmesį, kad jei apygardų ribos bus pakeistos, skaudviliečiai esą bus priversti į parlamentą rinkti nepažįstamą ir ne savo krašto žmogų.

„Nuostata tokia – jei būsime priskirti Jurbarkui, tai žmonės sako išvis neis balsuoti. Manau, kad tikrai tai nėra teisinga, jei žmonės neturės galimybės atlikti savo pilietinės pareigos“, – antradienį VRK teigė V. Bičkus.

„Todėl žmonės ir rinko parašus. 771 žmogus pasirašė, kad Skaudvilė, Adakavas ir Trepų gyvenvietė išliktų Tauragės rinkimų apygardoje“, – pažymėjo Skaudvilės bendruomenės pirmininkas.

Tuo metu VRK pirmininkė Lina Petronienė tikina, kad gyventojų balsas yra girdimas ir komisija spręs dėl skaudviliečių kreipimosi.

Nuostata tokia – jei būsime priskirti Jurbarkui, tai žmonės sako išvis neis balsuoti. Manau, kad tikrai tai nėra teisinga, jei žmonės neturės galimybės atlikti savo pilietinės pareigos.

„Tikrai tai vertiname ir, jei įmanoma, atsižvelgiame. (...) Sprendimą priims visa VRK“, – pažymėjo komisijos pirmininkė.

Visgi, kaip teigė VRK pirmininkė, duomenų, esą pakeitus rinkimų apygardą prie balsadėžių ateis mažiau rinkėjų, komisija neturi.

„Tikrai vienareikšmės koreliacijos, kad, perkėlus vieną apylinkę į kitą apygardą rinkėjų aktyvumas smarkiai kristų, nėra. Aišku, rinkimai vyksta kas ketverius metus, per tą laiką pasikeičia nuotaikos ir kiti dalykai. Bet konkrečiai Skaudvilės rinkėjai yra aktyviau balsavę, kai buvo su Jurbarko rajonu“, – sakė L. Petronienė.

Ji atkreipė dėmesį, kad perkėlus apylinkę į kitą apygardą, rinkėjai toliau balsuoja ten pat, nebent savivaldybė, nustačiusi dalies apylinkių ribas, dėl kokių nors priežasčių pakeičia balsavimo vietą.

„Bet, aišku, matyt yra įpratimas rinkėjams, jie galbūt geriau pažįsta kandidatą“, – svarstė VRK pirmininkė.

L. Petronienė taip pat teigė, kad nepatenkintų rinkiminių apylinkių pokyčiais yra ir daugiau – tai ir Ukmergės bei Vilniaus rajonai.

Visgi, anot VRK, nors ir yra ieškoma galimybių atsižvelgti į tokius gyventojų prašymus, apygardų ribų pokyčiai yra neišvengiami.

Komisijos duomenimis, šiuo metu vidutinis rinkėjų skaičius vienoje apygardoje siekia apie 34 tūkst. rinkėjų. Pagal Rinkimų kodekse nustatytas normas, nustatant rinkimų apygardų ribas yra leistinas keleto tūkstančių rinkėjų nuokrypis.

Visgi, pagal dabartinį rinkėjų skaičių, 7 vienmandatės rinkimų apygardos yra per mažos, 7 – per didelės. Visoms joms, kaip nurodė VRK, turi būti surastas sprendimas.

Artimiausi Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai numatomi 2024 metų spalio 13 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS