A. Širinskienė apie valdančiųjų registruotą projektą dėl išmokų už pasiskiepijimą: idėjų vagys | KaunoDiena.lt

A. ŠIRINSKIENĖ APIE VALDANČIŲJŲ REGISTRUOTĄ PROJEKTĄ DĖL IŠMOKŲ UŽ PASISKIEPIJIMĄ: IDĖJŲ VAGYS

  • 16

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) siūlo naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems senjorams skirti 100 eurų vienkartinę išmoką. „Valstiečių“ atstovė Agnė Širinskienė tokią idėją vadina vagyste.

„Idėjų vagys. Kitaip tikriausiai nepavadinsi, kai opozicijos registruotas projektas užveliamas Seimo procedūrose (regis, garbingai sutarėme Teisės ir teisėtvarkos komitete, kad registruosime patobulintą?), o valdantieji, pasivogę idėją, tuo tarpu pristato kaip savo. Kaip suprantu, patiems sugalvoti kažką racionalaus, neplagijuojant, parako trūksta? Nes viskas – tai dingusiame A. Dulkio plane?“ – klausė A. Širinskienė.

Apie ministerijos idėją pirmadienio popietę pasisakė ir opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) parlamentaras Aurelijus Veryga.

Dar rugpjūčio mėnesį senjorus skatinti pasiskiepyti pasitelkiant pinigines išmokas siūlęs ir tai reglamentuojantį projektą registravęs politikas džiaugiasi, kad SADM pagaliau išgirdo „valstiečių“ rekomendacijas ir Seime įregistravo panašų projektą.

Tačiau LVŽS frakcijos narys stebisi, kodėl SADM projekte pasirinkta išmokas mokėti tik vyresniems nei 75 metų asmenims, o ne nuo 65 metų, kaip siekia „valstiečiai“. Taip pat praėjusioje Seimo kadencijoje sveikatos apsaugos ministro pareigas ėjusiam politikui kelia klausimų ir tai, kodėl ministerija registravo atskirą projektą, o ne tiesiog teikė siūlymus LVŽS projektui.

„Aišku, kad džiaugiuosi, nes tai galbūt reiškia, jog Vyriausybė pradėjo girdėti racionalius siūlymus. Jų yra ir daugiau, čia tikrai būtų tikrai nebloga pradžia“, – Eltai teigė A. Veryga.

„Tik turiu klausimų dėl paties mechanizmo. Man nelabai aiški amžiaus grupė, kodėl 75+, o ne 65+, nes mūsų logika buvo susijusi su rizika, kam ta rizika yra pati didžiausia. Čia dar turbūt nuo pirmojo karantino laikų atsimenate, kiek buvo diskusijų dėl amžiaus grupių. Pagal duomenis būtent nuo 65 metų amžiaus prasideda didesnė rizika“, – aiškino parlamentaras.

Pasak LVŽS frakcijos nario, jų siūlomas projektas išmokas mokėti asmenims nuo 65 metų susilaukė Seimo Teisės departamento pastabų dėl atitikimo Konstitucijai. Teisininkai įžvelgė galimą gyventojų diskriminaciją, išmokas mokant tik konkrečiai amžiaus grupei, todėl „valstiečių“ projektą vertinę Teisės ir teisėtvarkos komiteto politikai praėjusią savaitę sutarė, kad projektas bus patobulintas, įtraukiant ir kitas rizikos grupes.

Kaip portale rašyta anksčiau, pagal SADM registruotą įstatymo projektą, teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs asmuo, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t. y. trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vienkartinės išmokos dydis būtų 100 eurų. Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Asmuo turėtų teisę gauti tik vieną išmoką.

Projektą ministerija teikia siekdama „finansinėmis priemonėmis skatinti 75 ir daugiau metų sukakusius asmenis įgyti ar palaikyti jau įgytą imunitetą nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinuojantis“.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Jonas

Širinnskienė giliai susimastė,nes greitai dar bus skilimas valstiečiû partijoje.Dalis skyriû tam jau ruošiasi .Liksi ant ledo su Karbauskiu.

Vaidas

amerikonai jau pries metus mokejo 50 doleriu pasiskiepyjusiems. Tai kas cia tikroji vagylka?

Vlade

nusivyliau sirinskiene
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS