Į skandalą įsisukęs V. Ąžuolas: didesnė žmogaus šypsena, kai gauna nors simbolinę dovaną | KaunoDiena.lt

Į SKANDALĄ ĮSISUKĘS V. ĄŽUOLAS: DIDESNĖ ŽMOGAUS ŠYPSENA, KAI GAUNA NORS SIMBOLINĘ DOVANĄ

  • 12

Parlamentinių išlaidų skandalas tęsiasi. Šįkart paaiškėjo, kad saldainiams, rašikliams, kavai ir suvenyrams iš Seimo sandėlio vien valstietis Valius Ąžuolas išleido 29 tūkst. eurų. Pats politikas nieko blogo nemato, esą viską išdovanoja tiems patiems mokesčių mokėtojams. O štai konservatoriui Justui Džiugeliui parlamentinių lėšų skandalas atsirūgo ne vien viešu sugėdinimu. Politikui teko atsisveikinti su komiteto pirmininko kėde. Nors pats J. Džiugelis aiškino, kad posto įsikibęs nesilaiko, pareigų praradimą toliau atkakliai vadina „suspendavimu“.

Seimo nariai iš sandėlio gali imti įvairius suvenyrus, gintarinius karolius ir taip toliau. Iš viso 200 rūšių įvairiausių suvenyrų, kuriuos kompensuoja iš parlamentinių lėšų. Dažniausiai visais šiais daiktais stengiamasi pamaloninti rinkėjus.

Visuomenininkas Andrius Tapinas skelbia, kad sandėlyje labiausiai prasisuko valstietis V. Ąžuolas. Per trejus metus sandėlį jis sugebėjo patuštinti už beveik 29 tūkst. eurų.

Skelbiama, kad V. Ąžuolas iš sandėlio paėmė daugiau nei 3 tūkst. rašiklių, daugiau nei pusę tūkstančio saldainių rinkinių ir kavos pakuočių, šimtus puodelių, termopuodelių, skėčių. Taip pat kitų daiktų – kuprinių, sieninių laikrodžių, kvepiančių žvakių, gintarinių karolių ir panašiai.

„Malonu ir tos kavos atsigerti, ir tą saldainį suvalgyti bendruomenės šventėje. Su kolega dažnai važiuojame į kitus renginius, tai kolega nieko neatveža, tik didelį ačiū pasako, bet vis tiek didesnė šypsena pas žmogų, kai gauna nors ir simbolinę dovaną“, – sakė V. Ąžuolas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dovanos už rinkėjų pinigus

Tiesa, neaišku, kiek rinkėjų susimąsto, kad tos atvežtos dovanos pirktos už jų pačių, mokesčių mokėtojų, pinigus.

„Nei A. Tapino įrašai, nei KK2 laidos, kurios aptarinėja mano dovanas, pasikeitimų didelių tikrai neįneš“, – kalbėjo V. Ąžuolas.

„Čia kiekvieno Seimo nario teisė iš tikrųjų, apsisprendimas ir atsakomybė, kaip jis savo parlamentinei veiklai skirtas lėšas skirsto“, – aiškino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

Pareigas „suspenduoja“ 

Kitam Seimo nariui, konservatoriui J. Džiugeliui, parlamentinių lėšų skandalas jau kainavo pirmininko postą Socialinių reikalų ir darbo komitete.

„Gal būtų buvę geriau ir anksčiau, bet aš puikiai suprantu, kad tai yra skausmingi sprendimai“, – sakė konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tačiau J. Džiugelis sakė, kad komiteto pirmininko pareigas suspenduoja.

„Pasižiūrėjus į tarptautinių žodžių žodyną, specialiai dar kartą pasitikrinau, suspenduoti reiškia laikinai neleisti eiti pareigų“, – tvirtino Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Algirdas Sysas.

„Statute galimybės suspenduoti komiteto pirmininko pareigų nėra. Tai nėra formalus sprendimas“, – nurodė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Statute galimybės suspenduoti komiteto pirmininko pareigų nėra. Tai nėra formalus sprendimas.

„Tiki, kad gal dar nereikės apleisti posto“, – pridūrė A. Sysas.

Tačiau konservatorių frakcijos seniūnė aiškino, kad nepriklausomai nuo to, kaip J. Džiugelis tai bevadintų, pirmininku jis nebebus. Kas jį pakeis komitete, bus aišku prasidėjus pavasario sesijai.

„Tai reiškia, kad dabar, kol neprasidėjusi plenarinė sesija, nėra kitokio būdo, kaip iš karto įforminti atsitraukimą. Gali vadintis ir taip, bet tai esmės nekeičia“, – teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

J. Džiugelis sakė, kad komiteto pirmininko posto įsikibęs nesilaiko.

„Man nėra svarbu postai, man svarbu politinė darbotvarkė“, – tikino politikas.

Iš pareigų trauktis neskubėjo

Tačiau paaiškėjus jo ryšiams su lobistu Mindaugu Ardišausku, dabar vadovaujančiu atsakingo lošimų verslo asociacijai, iš pareigų trauktis neskubėjo.

„Pirmininkas pasielgtų žymiai solidžiau, jeigu jis paprasčiausiai būtų atsistatydinęs“, – kalbėjo A. Sysas.

Net partijos paragintas, sprendimą žadėjo priimti tik po Etikos ir procedūrų komisijos išvadų. Tiesa, bendražygiai jų jau nebelaukė.

Paklaustas, ar būtų priėmęs šį sprendimą, jei nebūtų sulaukęs partijos spaudimo, J. Džiugelis spekuliuoti nepanoro.

„Nenoriu komentuoti, kas būtų, jeigu būtų“, – teigė jis.

1 tūkst. eurų už 10 valandų darbo?

Kaip ir kam J. Džiugelis panaudojo parlamentines lėšas, trečiadienį aiškinosi net dvi Seimo komisijos – Antikorupcijos ir Etikos ir procedūrų. 23 tūkstančius eurų iš parlamentinių lėšų J. Džiugelis sumokėjo jį konsultavusiam M. Ardišauskui.

„Rengė man ataskaitas, rengė ir prižiūrėjo, kai kuriuos pranešimus spaudai, koregavo ir rašė kalbas. Lygiai taip pat su socialine medija konsultavo“, – aiškino Seimo narys.

J. Džiugelis teigė, kad per trejus metus M. Ardišauskas parengė dvi ataskaitas, 37 pranešimus spaudai, kiek parašė feisbuko įrašų, tiksliai negalėjo pasakyti.

„Norėtųsi matyti ir įkainius už atliktą darbą. Pavyzdžiui, už parengtą ataskaitą, už paruoštą feisbuko įrašą“, – sakė Seimo narys (LRLS) Eugenijus Gentvilas.

Pasirodo, M. Ardišauskui buvo mokama ne už parengtą darbą, o už tai, kiek valandų sugaišo jį rengdamas. Sąskaitose nurodoma, kad J. Džiugelio konsultantas dirbo po dešimt valandų. Kiekviena jų įkainota po 100 eurų.

Klausimų kilo ne tik dėl parlamentinių lėšų pagrįstumo, bet ir dėl interesų konflikto. J. Džiugelis pastaraisiais metais pateikė ne vieną įstatymo pataisą, susijusią su lošimų verslo reguliavimu. M. Ardišauskas žiniasklaidai pripažino, kad vienu metu konsultavo ir J. Džiugelį, ir lošimų bendroves.

„Jis mane informavo, jog konsultuoja lošimų bendroves, bet tuo metu neveikiau lošimo srityje. Proaktyvius veiksmus lošimų srityje pradėjau daryti kovo 9 dieną“, – kalbėjo J. Džiugelis.

„Paskaitysiu čekučių datas, kada jūs mokėjote M. Ardišauskui. Tai jūs mokėjote ir kovo 15, ir balandžio 18, ir birželio 1, ir birželio 30“, – atkreipė dėmesį Seimo narė Agnė Širinskienė.

Ar pagrįstai J. Džiugelis naudojo parlamentines lėšas, tyrimą nusprendė pradėti Seimo etikos sargai.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Siūlau reprezentacijai leisti pirkti tik Lietuvos gaminius

Lietuviškų žolelių arbatų toną, manau daug geriau nei braziliška ar kolumbisja kava , ir prisidėtų prie žmonių geresnės sveikatos, taip pat ir smegenų veiklos ir Lietuvos biudžeto , bei darbo vietų kūrimo bei išlaikymo. ;)

Kiek, kas sumokėjo Kauno dienai už pavadinimą ?

Ir kokiu tikslu ;) Mokanti ir skaityti ir analizuoti ;)

Sušiktas

Eilinis vagišius
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS